Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 29.08.2014.
08:09
B. Božin - Vesti A

Nikad više jedni protiv drugih

Moraćemo da pokažemo EU da ne tražimo njihovu milostinju, da ne tražimo da Nemci rade za nas, već da smo dovoljno sposobni da sami radimo za sebe i za svoju budućnost. Zadatak rukovodstva Srbije jeste da naš brod plovi mirno, bez velikih talasa i daćemo sve od sebe da to uradimo. Za to nam je potrebna stabilnost na celom Zapadnom Balkanu i zahvalan sam kancelarki Angeli Merkel, koja čini mi se ima potpuno istu želju kao i mi, rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić na početku konferencije o Zapadnom Balkanu koja je održana pod pokroviteljstvom nemačke vlade i kancelarke Merkel.

Balkan pod kontrolom: Žoze Manuel Barozo i Angela Merkel
 

Vučić je dodao da je srpska delegacija u Berlin došla s više ideja, političkih i ekonomskih, među kojima je formiranje Unije mladih zemalja CEFTE plus Hrvatska i Slovenija i gradnja tri infrastrukturna projekta.


- To su pruge Beograd-Sarajevo, Beograd - Podgorica - Bar, s kracima za Prištinu i Peć, Skadar i Tiranu. Posle izgradnje brze pruge Budimpešta-Beograd mi bismo time pokupili sav saobraćaj koji vodi iz centralne Evrope ka jugu Balkana. Tu je i izgradnja autoputa Priština-Niš, što bi bilo važno i za Srbe i Albance - objasnio je Vučić.
 

Sankcije Rusiji pogubne po Srbiju

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić se u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" požalio što iz EU vrše pritisak na Beograd da se priključi kaznemim merama protiv Moskve.
- Mi smo u veoma delikatnoj situaciji. Rusi su ljuti što stalno ističemo da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i odbijamo aneksiju Krima. Na drugoj strani, EU je ljuta jer nismo uveli sankcije Rusiji - kazao je on i dodao da bi za Srbiju bilo ekonomsko samoubistvo uvesti sankcije protiv Rusije jer je potpuno zavisna od ruskih energenata.

Na konferenciji su učestvovali šefovi vlada, ministara inostranih poslova i privrede Albanije, BiH, Kosova, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Slovenije, kao i predstavnici Evropske unije, Austrije i Francuske. Prethodno je kancelarka Merkel objasnila da je ideja nemačke vlade bila da okupi predstavnike Zapadnog Balkana u Berlinu da bi se pokazalo kako se od situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni sa drugima".


U završnoj deklaraciji skupa naglašeno je da je povod za njegovo održavanje bio simbolično obeležavanje 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata. Dogovoreno je da se sličan skup održava i narednih godina. Austrijski savezni kancelar pozvao je sve učesnike da se 2015. okupe u Beču.


U tekstu završne deklaracije u koji su "Vesti" imale uvid posebno je naglašeno da su predstavnici Srbije i Kosova potvrdili svoju odlučnost da nastave proces normalizacije odnosa.


Domaćin skupa Nemačka je izrazila spremnost da podrži zemlje Balkana u korišćenju novca iz tzv. IPA fondova.

Gosti stipendisti Fonda "Zoran Đinđić"

Skup u Berlinu počeo je susretom ministara privrede, koji je otvorio nemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel. On je između ostalih gostiju, posebno pozdravio i stipendiste Fonda "Zoran Đinđić". U vili Borzig sastali su se ministri spoljnih poslova regiona i Štefan File. Kasno popodne je održan zajednički skup u sedištu nemačke kancelarke sa premijerima regiona i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom.

 

Dodik: Bevanda predstavlja nakaradnu zemlju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predsednik Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda ne može da zastupa RS na konferenciji u Berlinu gde je otišao "bez ikakvih prethodnih dogovora".
- Bevanda je dobar čovek, koga veoma cenim, ali to ne znači da može da bude uspešan i sposoban ako predstavlja jednu neuspešnu i nakaradnu zemlju kao što je BiH - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Petak 29.08.2014. 08:46
" To su pruge Beograd-Sarajevo, Beograd - Podgorica - Bar, s kracima za Prištinu i Peć, Skadar i Tiranu. Posle izgradnje brze pruge Budimpešta-Beograd mi bismo .... бла....бла.....бла......бла...." А од свега, у стварном животу, данас и овде, имамо рупчаге на ауто-путу и пруге по којима се вози брзинама од око 30 км/х ? хахахахаха - пиздоусти се баш уживео у улогу тита... једино још не може да савлада тај проблем са "футуром"...
Petak 29.08.2014. 08:37
EU= Svi zajedno protiv ostalih . To je to.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online