Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 30.08.2014.
12:49
Beta A

Filaret ne priznaje SPC!

Vladika mileševski Filaret izjavio je da ne priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) "jer se mnogo promenila i nije više što je nekad bila", prenose podgorički mediji.

Srpska pravoslavna crkva se mnogo promenila: Vladika mileševski Filaret
 

Filaret je to rekao pre dva dana u selu Premćani kod Pljevalja, gde je učestvovao na slavi manastira Dovolja. Njegov govor se uglavnom odnosio na politička pitanja.

On je u uvredljiv kontekst stavio nemačku kancelarku Angelu Merkel, vređao istaknutu zvaničnicu EU Ketrin Ešton i kritikovao politiku Podgorice i Beograda prema Briselu, Moskvi i Ankari.

Vladika Eparhije mileševske međutim i pored javno iznesene kritike crkvi kojoj pripada nema nameru da napusti SPC i da "izda svoju crkvu i narod", ali je pozvao okupljenje na proslavi da poslušaju njega, "najnevaljalijeg i najgoreg vladiku" SPC.

Vladika SPC je zamerio premijerima Srbije i Crne Gore, Aleksandru Vučiću i Milu Đukanoviću, zato što su učestvovali na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu koju je 28. avgusta u Berlinu organizovala Vlada Nemačke, čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel, a učesnik visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i
bezbednost Ketrin Ešton.

Vladika smatra da Crna Gora i Srbije "ne idu dobrim putem", jer zvaničnici samo govore o EU, dok "narod sve siromašnije živi zbog EU". "Nikakvi ste ljudi, nikakav smo narod, ako čekamo da nam neko iz Evrope donese tanjir čorbe", kazao je Filaret.

Kritikovao je sankcije prema Rusiji i one koji su ih uveli Moskvi nazvao "bedama". Pozvao je srbijanske i crnogorske zvaničnike, "kojima su usta puna EU da ponekad pomenu i Rusiju". "Kažite nekad Rusija, neće vam ništa biti. Kažite i Balkan i neku
drugu reč. Niste valjda toliko postali mutavi da ne znate nikakvu više reč izgovoriti od EU", rekao je Filaret.

Vladika SPC je kazao da Turska, "koja ponovo ulazi na velika vrata" na ove prostore, "nije prijatelj srpskoj crkvi i srpskom narodu", a saopštio je i kakva bi trebalo da bude politika prema Kosovu. Kako je rekao, "politikom nataliteta" za 20 godina bi Kosovo, "bez ijednog ispaljenog metka", moglo vratiti pod okrilje Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 30.08.2014. 13:10
Bravo Vladika, napokon neko ko ima muda.
Subota 30.08.2014. 16:29
Konacno iskreni i casni Pravoslavni Pastir pored vladike Artemija. na mnogaja ljeta Vladiko, ziv nam bio.
Subota 30.08.2014. 13:15
Sadašnja politikanska vlast u Turskoj nije prijatelj ni dobrom dijelu građanski orjentisanih Turaka, na žalost ruralna Turska glasa za onu spodobu Erdogana koji nam prijeti sa nekim milionima Turaka ako ko dirne Bošnjake, a u to vrijeme Izrael masakrira Palestince a on kao neka džukela laje i optužuje Izrael bez bilo kakve pomoći Palestincima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online