Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
37
Petak 05.09.2014.
11:25
D. N. Petrović - Vesti A

Marširala “muftijina vojska“

I ove, kao i prethodnih nekoliko godina, pristalice muftije Muamera Zukorlića organizovale su u Novom Pazaru “pohod na Hadžet” - mesto gde su, kako tvrde u Islamskoj zajednici u Srbiji i Bošnjačkom nacionalnom veću, poratne komunističke vlasti 1945. godine streljale oko 2.000 “nedužnih” Bošnjaka.


Za razliku od ranijih godina skupu, koji su predvodili dr Mevlud Dudić, predsednik Mešihata IZ u Srbiji i muftija-sandžački Muamer Zukorlić, prisustvovali su i čelnici Stranke demokratske akcije Sandžaka čiji je lider Sulejman Ugljanin.
 

Šehidi u venama...

Na skupu je bilo nešto više od hiljadu Novopazaraca, mahom aktivista Islamske zajednice u Srbiji. Okupljenima su se na Hadžetu obratili Dudić i Zukorlić koji su istakli da Bošnjaci nikada ne smeju zaboraviti svoje šehide (poginule za veru) i da su “junaci Hadžeta u bošnjačkoj krvi”. Oni su istakli da su na Hadžetu streljani dobri domaćini iz dobrih kuća samo zato što su bili Bošnjaci i muslimani.

Još prilikom okupljawa na centralniom gradskom trgu “Isa-bega Isakovića”, pažnju je privukao “defile” nekoliko desetina mladića-Bošnjaka u zelenim uniformama sa fesovima na glavama i sa simbolima bošnjačke manjine u Srbiji. Gradom se odmah pronela informacija da se na trgu okuplja “muftijina vojska” i “vojska Sandžaka”, neki su sve radoznalo posmatrali, a neki su se žurno udaljili iz centra Novog Pazara. Osim delu Bošnjaka, nelagodno je bilo i svakom Srbinu i pripadniku neke druge nacije i vere koji se u tom trenutku našao u centru grada.


Na Hadžetu, gde su uniformisani mladići stigli sa zastavama Islamske zajednice i Bošnjaka Sandžaka, koje je dozvoljeno nositi u Srbiji, novinarima je nezvanično objašnjeno da se ne radi ni o kakvoj paravojnoj, niti oružanoj formaciji, već da su u pitanju mladi aktivisti Islamske zajednice koji su navodno “samo za ovu priliku i za ovaj dan” iznajmili jednoobrazne zelene uniforme - simbol islama i muslimana i crvene fesove - deo tradicionalne muslimanske nošnje. Malo ko, međutim, veruje u ovo objašnjenje, pre se, po mišljenju znatnog broja Novopazaraca, Srba posebno, radi o provokaciji i iskušavanju strepljenja nadležnih u Vladi Srbije.

Pošta Aćifu

Na Hadžetu je 1945. godine streljan i Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović, ratni gradonačelnik Novog Pazara koji je bio otvoreni saradnik Trećeg Rajha, a po zvaničnoj istoriji njegova albanska milicija počinila je strašne zločine nad Srbima, Jevrejima i Bošnjacima koji nisu pristajali da se asimiluju u Albance.

U IzuS i BNV tvrde, međutim, da je Aćif bio branilac Novog Pazara i Sandžaka od četnika, da je streljan nevin i da zaslužuje spomen-ploču, kakva mu je postavljena u centru grada, i spomenik u Novom Pazaru.

U Višem sudu u Novom Pazaru pokrenut je postupak za rehabilitaciju Aćif-efendije.

POVEZANE VESTI

Petak 05.09.2014. 11:27
Vidi, vidi, uniforme, amblemi, zastave...uskoro ce biti kasno sto se nije ranije reagovalo.
Petak 05.09.2014. 11:29
TO SU VUČIĆEVA BRAĆA . SRBIJA JE IZBUŠENA SA SVIH STRANA I SVAKO PIŠA PO NJOJ KAKO STIGNE . NAŽALOST .
Petak 05.09.2014. 11:52
Rašku oblast poturice zovu SANDžAK!!?? Šta je sandžak: "Sandžaci su prvobitno bili osnovni delovi Osmanskog carstva. Pojavili su se sredinom 14. veka kao vojni distrikti Osmanskog carstva, koji su bili deo Otomanskog vojno-feudalnog sistema". Genocidno azijatsko carstvo sa Bosfora je krepalo po volji Božijoj, sa njim je krepao i naziv SANDžAK. Ne može SRPSKA TERITORIJA nositi naziv distrikta azijatskog carstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online