Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
37
Petak 05.09.2014.
11:25
D. N. Petrović - Vesti A

Marširala “muftijina vojska“

I ove, kao i prethodnih nekoliko godina, pristalice muftije Muamera Zukorlića organizovale su u Novom Pazaru “pohod na Hadžet” - mesto gde su, kako tvrde u Islamskoj zajednici u Srbiji i Bošnjačkom nacionalnom veću, poratne komunističke vlasti 1945. godine streljale oko 2.000 “nedužnih” Bošnjaka.


Za razliku od ranijih godina skupu, koji su predvodili dr Mevlud Dudić, predsednik Mešihata IZ u Srbiji i muftija-sandžački Muamer Zukorlić, prisustvovali su i čelnici Stranke demokratske akcije Sandžaka čiji je lider Sulejman Ugljanin.
 

Šehidi u venama...

Na skupu je bilo nešto više od hiljadu Novopazaraca, mahom aktivista Islamske zajednice u Srbiji. Okupljenima su se na Hadžetu obratili Dudić i Zukorlić koji su istakli da Bošnjaci nikada ne smeju zaboraviti svoje šehide (poginule za veru) i da su “junaci Hadžeta u bošnjačkoj krvi”. Oni su istakli da su na Hadžetu streljani dobri domaćini iz dobrih kuća samo zato što su bili Bošnjaci i muslimani.

Još prilikom okupljawa na centralniom gradskom trgu “Isa-bega Isakovića”, pažnju je privukao “defile” nekoliko desetina mladića-Bošnjaka u zelenim uniformama sa fesovima na glavama i sa simbolima bošnjačke manjine u Srbiji. Gradom se odmah pronela informacija da se na trgu okuplja “muftijina vojska” i “vojska Sandžaka”, neki su sve radoznalo posmatrali, a neki su se žurno udaljili iz centra Novog Pazara. Osim delu Bošnjaka, nelagodno je bilo i svakom Srbinu i pripadniku neke druge nacije i vere koji se u tom trenutku našao u centru grada.


Na Hadžetu, gde su uniformisani mladići stigli sa zastavama Islamske zajednice i Bošnjaka Sandžaka, koje je dozvoljeno nositi u Srbiji, novinarima je nezvanično objašnjeno da se ne radi ni o kakvoj paravojnoj, niti oružanoj formaciji, već da su u pitanju mladi aktivisti Islamske zajednice koji su navodno “samo za ovu priliku i za ovaj dan” iznajmili jednoobrazne zelene uniforme - simbol islama i muslimana i crvene fesove - deo tradicionalne muslimanske nošnje. Malo ko, međutim, veruje u ovo objašnjenje, pre se, po mišljenju znatnog broja Novopazaraca, Srba posebno, radi o provokaciji i iskušavanju strepljenja nadležnih u Vladi Srbije.

Pošta Aćifu

Na Hadžetu je 1945. godine streljan i Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović, ratni gradonačelnik Novog Pazara koji je bio otvoreni saradnik Trećeg Rajha, a po zvaničnoj istoriji njegova albanska milicija počinila je strašne zločine nad Srbima, Jevrejima i Bošnjacima koji nisu pristajali da se asimiluju u Albance.

U IzuS i BNV tvrde, međutim, da je Aćif bio branilac Novog Pazara i Sandžaka od četnika, da je streljan nevin i da zaslužuje spomen-ploču, kakva mu je postavljena u centru grada, i spomenik u Novom Pazaru.

U Višem sudu u Novom Pazaru pokrenut je postupak za rehabilitaciju Aćif-efendije.

POVEZANE VESTI

Petak 05.09.2014. 11:27
Vidi, vidi, uniforme, amblemi, zastave...uskoro ce biti kasno sto se nije ranije reagovalo.
Petak 05.09.2014. 11:29
TO SU VUČIĆEVA BRAĆA . SRBIJA JE IZBUŠENA SA SVIH STRANA I SVAKO PIŠA PO NJOJ KAKO STIGNE . NAŽALOST .
Petak 05.09.2014. 11:52
Rašku oblast poturice zovu SANDžAK!!?? Šta je sandžak: "Sandžaci su prvobitno bili osnovni delovi Osmanskog carstva. Pojavili su se sredinom 14. veka kao vojni distrikti Osmanskog carstva, koji su bili deo Otomanskog vojno-feudalnog sistema". Genocidno azijatsko carstvo sa Bosfora je krepalo po volji Božijoj, sa njim je krepao i naziv SANDžAK. Ne može SRPSKA TERITORIJA nositi naziv distrikta azijatskog carstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online