Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 06.09.2014.
10:13
Blic A

Spremne optužnice protiv Albanaca sa Kosova

Prve optužnice za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i za trgovinu organa, već su spremne i na njima će biti 23 Albanca, među kojima 11 vođa takozvane OVK, piše "Blic".

Ako formira Vladu to će biti jasan znak da protiv njega neće biti podignuta optužnica: Hašim Tači


Neimenovani sagovornik beogradskog dnevnika precizirao je da će optužnice za zločine nad Srbima, ali i nad Albancima koji su u vreme sukoba na Kosovu bili lojalni Srbiji, biti podeljene u dve grupe - u jednoj će biti optuženi za zločine protiv Srba, nealbanaca i Albanaca koji nisu podržavali OVK, a u drugoj optuženi za trgovinu organima.

"Na optužnici je 11 lidera nekadašnje OVK, dok su preostalih 12 Albanci koji se terete za klasična ubistva. Neki od čelnika OVK biće optuženi po `komandnoj odgovornosti` za period između 1999. i 2001. godine, kada se i dogodilo najviše ubistava Srba i nealbanaca lojalnih Beogradu", otkrio je isti izvor.

On je istakao i da će nekolicina Albanaca iz samog vrha tzv. OVK biti optuženo i za "eventualnu trgovinu organima", među kojima je jedan lekar iz Albanije koji je pomagao u transplantaciji organa i preuzimajući ih na aerodromu u albanskom gradu Fuše Kruje nosio ih van Albanije.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, albanski grad Fuše Kruje pominje se kao mesto u čijoj je blizini bila klinika na kojoj su zarobljenicima sa Kosova vađeni organi i potom preprodavani na Zapadu.

Prema pisanju "Blica", dvanaestorica Albanaca biće optuženi za klasična ubistva Srba, ali i ubistva svojih sunarodnika koji su bili članovi Demokratskog saveza Kosova pokojnog Ibrahima Rugove.

"Neki od optuženih za ubistva Srba, nealbanaca i nelojalnih Albanaca već su pristali da budu svedoci saradnici i očekuje se da pruže jako korisne informacije. Ali, ima dosta onih koji se i danas slobodno šetaju po Kosovu i Albaniji", istakao je sagovornik lista iz Prištine.

List piše da su imena optuženih, zvanično zasad i dalje tajna, navodeći da na Kosovu već postoji spisak bivših članova OVK koji će se naći na optužnici, ali da niko od dobrih poznavalaca prilika na Kosovu nije mogao da potvrdi njegovu autentičnost.

"O imenima je teško govoriti, jer će i od ove optužnice zavisiti od toga ko će formirati vladu, sadašnji premijer Hašim Tači ili Ramuš Haradinaj. Kako stvari sada stoje, Tači više nije tako daleko od formiranja većine kao što je bio pre nekoliko nedelja. A, ukoliko se to i dogodi, gotovo je sigurno da se njegovo ime neće naći na optužnici. U suprotnom, sve je moguće", istakao je sagovornik lista iz Prištine.

Kada je tužilac Euleksa Klint Vilijamson pokrenuo istragu za zločine nad Srbima, osumnjičeno je više od 100 pripadnika tzv. OVK. Lista je potom smanjena na 70 pripadnika tzv. OVK, a sada bi na optužnici trebalo da budu 23.

POVEZANE VESTI

Subota 06.09.2014. 10:28
Ako na kraju od to 23-je budu osudjeni troje, bice uspeh.
Subota 06.09.2014. 10:29
A turskog hirurga monsruma jos goste u Holandiji.
Subota 06.09.2014. 15:02
Oduzmite onom gospodinu na slici odamh njegov pasos, da nebi slucajno napustijo nase Kosovo ;-)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online