Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 09.09.2014.
06:31
D. Dekić - Vesti A

Ponestalo diplomata od zanata

Premijer Srbije Aleksandar Vučić putuje sutra u Kinu gde će svojim domaćinima ponuditi izgradnju pruge Beograd-Budimpešta kojom će vozovi saobraćati brzinom od 300 kilometara na sat. Zlobnici kažu da je na Vučićeva nejaka pleća, uz vođenje države i gomilu drugih poslova, od lokalnih izbora u Majdanpeku do sređivanja avio kompanije, sada pao i železnički saobraćaj. Ali, ko bi to drugi radio kad Srbija nema ambasadora u Pekingu skoro dve godine koliko je prošlo otkad je Miomira Udovičkog predsednik Srbije Tomislav Nikolić opozvao sa dužnosti.

Prazno već dve godine: Zgrada srpske ambasade u Vašingtonu
 

Zbog niza opoziva koje nisu pratila imenovanja, ambasadorske stolice Srbije su već dugo prazne u još dva najmoćnija svetska centra - u SAD i u Nemačkoj.


Izgleda da je praksa, kaže analitičar Vladimir Todorić, da koliko je neka država veća sila, toliko duže čeka na srpskog ambasadora.


- To je loša poruka državama najbitnijim za kreiranje politike u međunarodnoj zajednici. Kina koja kreira sopstvenu politiku prema drugim zemljama ponaosob, ne gleda blagonaklono što sa srpskim otpravnikom poslova treba da razgovara o važnim stvarima - objašnjava Todorić za "Vesti".

On ističe da Beograd ne popunjava najviša diplomatska mesta zato što ni bivši, ni sadašnji šef diplomatije ne donose odluke o tome, već su one u rukama jednog čoveka, premijera.

Krivi mediji

U Ministarstvu spoljnih poslova saznajemo da je devet kandidata u proceduri koja podrazumeva i da zemlja u koju ambasador ide izda agreman. Kada "prođu ceo taj put" javnost će saznati imena.
Naši izvori objašnjavaju da je medijska licitacija personalnim rešenjima naljutila države koje očekuju ambasadore iz Beograda, jer objavljivanje imena pre postavljanja nije diplomatska praksa.

Todorić otkriva da je još 2009. u okviru strateškog partnerstva dogovarano sa Kinom nekoliko projekata, među kojima i pruga Beograd-Budimpešta. Dodaje da je tokom prošlonedeljnog boravka u Kini sa vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem video koliko Srbija može da profitira od saradnje sa Kinom.


Beograd je bez ambasadora u Vašingtonu od kraja novembra 2013. kada je povučen Vladimir Petrović, iako je uvrežena praksa diplomatske službe da se na odluku o novom predstavniku u SAD čeka najviše dva meseca. Prošlo je i više od godinu dana od kada je šef države naložio profesoru Ivi Viskoviću da spakuje kofere i vrati se iz Berlina.


Dugogodišnji karijerni ambasador Milovan Božinović smatra da je stanje u diplomatiji odraz dilema s kojima se rve vlast.


- Mora se utvrditi da li će poslati verziranog tehnokratu iz MSP-a ili bivšeg ministra poput Milana Bačevića koji se već predugo pominje kao kandidat za Kinu. Ta dilema je znak slabosti i konfuzije i sporog procesa kristalisanja srpske spoljne politike u preobražaju koji nikako da dobije jasne konture - objašnjava Božinović za "Vesti". On dodaje da nesigurnost oko strateških opredeljenja stvara i problem sa imenovanjima.


Grešku vidi i u bivšem šefu diplomatije Ivanu Mrkiću, odnosno njegovom pogrešnom tumačenju profesionalizma, odnosno pojednostavljenju do te mere da na najviša diplomatska mesta može svako ko je radio u MSP-u.


- Kao treći problem vidim i pobedu najjače partije sa ogromnom većinom koja je izrodila kadrovsku oskudicu u popuni brojnih pozicija - ukazao je Božinović, ocenivši da Srbija te dileme i probleme mora što pre da reši.


Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević ocenio je za "Vesti" da je moguće da se sada u MSP-u pravi otklon od politike prethodnika, ali i da se pažljivo biraju ljudi za upražnjena mesta.
- Mi imamo kadrove u MSP-u i ugledne ličnosti, pa je bolje
natenane ih odabrati nego na brzinu pogrešiti - zaključio je Spasojević.
 

Bačević ili Simić

Za odlazak u Kinu skoro dve godine se pominje prijatelj predsednika Srbije i bivši ministar rudarstva Milan Bačević koga je Vučić pokušao da otpusti iz Vlade još prilikom prve rekonstrukcije 2012. Početkom ove godine je osvanula informacija da bi Beograd u Pekingu mogao da predstavlja bivši ambasador Srbije u Parizu, Predrag Simić. Kao kandidat za SAD jeseni prošle godine je osvanuo u medijima savetnik šefa države Oliver Antić, inače tast opozvanog ambasadora Petrovića. U igri je i Goran Aleksić, sestrić Jovanke Broz, a odnedavno i Đerđ Matković, Vučićev savetnik za spoljnu politiku.

 

Lazarević ponovo u Atini

Srbija je prilično dugo i bez ambasadora u Grčkoj. U Atinu je, prema pisanju "Danasa", vraćen otpravnik poslova ambasade Srbije Branko Lazarević, koji je početkom godine doveden u zemlju radi saslušanja zbog veza sa klanom narko-bosa Darka Šarića. Sumnjičen je da je kao šef kabineta Ivice Dačića dok je ovaj bio prvi čovek policije, odavao službene tajne, što je on negirao. Njegov advokat Dragoljub Đorđević kaže da protiv Lazarevića nije podignuta optužnica i da "nema saznanja da je istraga završena". U diplomatskim krugovima priča se da grčke vlasti nisu nimalo oduševljene odlukom zvaničnog Beograda da Lazarevića vrati u Atinu pre nego što se razjasne njegove veze.

 

Utorak 09.09.2014. 07:29
" Premijer Srbije Aleksandar Vučić putuje sutra u Kinu gde će svojim domaćinima p o n u d i t i izgradnju pruge Beograd-Budimpešta " A ja bih to preneo ovako kao laik: - " Premijer Srbije Aleksandar Vučić putuje sutra u Kinu gde će od svojih domaćinima zatraziti kredit za izgradnju pruge Beograd-Budimpešta "... Ehh politika,politika...
Utorak 09.09.2014. 10:03
Zasto mi nemamo ambasadore u tri najace drzave na svetu ( neracunajuci Rusiju)? Zasto mi imamo sefa diplomatije ? Zasto sve mora da pada na jadna nejaka vuciceva pleca?
Utorak 09.09.2014. 10:05
Gospodo iz "Vesti" zasto su vam odgovori na ankete glupi i nepotpuni?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online