Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.09.2014.
09:09
Đ. Janković - Vesti A

Narod koji je rušio carstva

U Memorijalnoj galeriji Bitka na Drini u Banji Koviljači svečano je obeležena stogodišnjica slavne bitke na Gučevu otvaranjem novouređenog prostora i predstavljanjem knjige "55 dana na Gučevu", ratnog dnevnika generala Mihaila Rašića.

Oživljena istorija: Prikaz austrougarskog i srpskog vojnika
 

Istorijski osvrt na bitku na Drini, u okviru koje se odigrala i bitka na Gučevu, dao je mr Dragan Krsmanović koji je rekao da je Prvi svetski rat možda najznačajniji događaj u svetskoj istoriji do tada. To je rat koji je do tog trenutka doneo nezamislive promene, rat u kome su nestala četiri ogromna carstva, nemačko, austrougarsko, rusko i otomansko.

Sramna revizija: Mr Dragan Krsmanović
 


- U poslednje vreme pričalo se odgovornosti za Prvi svetski rat, u svetu se pojavljuje revizionistička struja koja pokušava da pod uticajem savremenih trendova u Evropi, Evropske unije, taj rat prikaže kao unutrašnji sukob gde je neko vesele evropske narode zavadio. Srbiju i Rusiju su izabrali kao faktor da se ta "složna" Evropa međusobno zavadi. Naučnici su davno odgovorili na to pitanje, a odgovor je dat i u Versajskom mirovnom ugovoru gde je Nemačka označena kao osnovni podstrekač i izazivač rata - istakao je Krsmanović.

Izložba o Gavriću

U galeriji, smeštenoj u zgradi stare pošte u centru Koviljače, proširenoj sa 68 na 110 kvadratnih metara i obogaćenoj novim eksponatima, otvorena je i gostujuća izložba o Momčilu Gavriću koju je pripremio Muzej Jadra iz Loznice.

On je dodao da je naučna istina da je rat pripreman decenijama pre i da je Nemačka pokrenula trku u naoružanju i htela da u tom trenutku svoju izrazitu moć nad snagama Antante verifikuje na vojnom poju.


- Htela je da rat počne što pre i odluka je doneta 23. novembra 1912. godine. Gučevska bitka deo je bitke na Drini u okviru koje su i Mačkov kamen i kota 708. najkrvavija mesta rata. Srbi su se povukli na kraju gučevske bitke, ali vojna analiza pokazuje da su srpske snage učinile što su mogle i dale dovoljno vremena da se pripremi pobedonosna Kolubarska bitka - objasnio je Krsmanović.


Uspeli smo da istrpimo sve agresore koji su dolazili, činili zločine, ubijali, žarili, palili i odavde odlazili pokunjeni. Tako je bilo u srednjem veku, u 19. i tokom celog 20. veka, rekao je Krsmanović u nadahnutom izlaganju. On je dodao da treba da se suočimo sa možda ključnim pitanjem - čiji smo mi? Čija smo mi duhovna deca, čije vrednosti danas baštinimo?
 

Dnevnik generala Rašića


Knjigu "55 dana na Gučevu" predstavio je mladi dr Aleksandar Pavlović i objasnio da je to ratni dnevnik generala Mihaila Rašića, opsežan elaborat u kome se nalaze, iz dana u dan, detaljne informacije o događanjima u bici.


- Rašić je bio komandant Dunavske divizije drugog poziva, bio je sve vreme u bici i ostavio je ratni dnevnik. To je ratni dnevnik generala, danas se nalazi u vojnom arhivu, i njega su kao pouzdan dokument o tim događanjima koristili svi istoričari koji su pisali o Gučevskoj bici. To je ostalo neobjavljeno 99 godina, a sada izlazi u kraju gde se bitka i odvijala. Sa ovim galerija počinje i svoju izdavačku delatnost i nadamo se da ćemo uspeti da objavimo po jednu knjigu godišnje - rekao je Pavlović.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 09:52
Vid naroda opet je on nešto radio u korist svoje štete.Ma koji to narod.To je zabluda koja se koristi od pamtiveka.Narod je samo sredstvo u rukama krvožednih nezasitih pojedinaca da ostvare svoj zločinački cilj.Pa ko im veruje nek se zove narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online