Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
77
Četvrtak 11.09.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbe guraju u rat protiv Rusa?

Da li srpski vojnici učestvuju u vojnim vežbama NATO gde je zamišljeni protivnik ruski baćuška? Čitajući vest novina iz Kolorada "Denver post", nema sumnje da su 8. septembra u zamišljenom oslobađanju fiktivnog grada u vojnoj bazi NATO Hohenhels, pored 13 država članica Alijanse, učestvovali i vojnici Srbije, BiH i Švedske.

Koga spasavaju i od koga: Vojnici NATO na vežbi u Nemačkoj
 

List potom citira komandanta američke vojske generala Frederika Hodžsa koji je navodno rekao da vojna vežba, "koja se odigrala na pozadini tenzija u Ukrajini, reflektuje odlučnost i spremnost NATO da se suprotstavi "ruskoj agresiji", ukoliko bilo koja članica ovog saveza bude napadnuta. Vest je prenela i agencija Asošijeted pres, ali i još neki zapadni izvori, a potom i srpski mediji.

Manevar, koji je okupio oko 5.500 vojnika, izveden je na jugu Nemačke i deo je godišnje tradicije koju američka vojska izvodi u Evropi. Reč je o vežbi "Ukrštanje sablji", godišnjem događaju koji predvodi američka vojska.

Voleo bi da je to tako: Vladan Živulović

U nameri da proverimo tačnost informacije "Vesti" su kontaktirale Ministarstvo odbrane ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.


Predsednik Atlanskog vojnog saveta u Srbiji Vladan Živulović rekao nam je da bi voleo da je informacija tačna, ali da takođe nema taj podatak.

- I te kako bi se obradovao da je tačno, ali ne vidim da država vuče poteze u tom pravcu. Ona odrađuje stvari iz Programa partnerstva za mir i iz bilateralnih odnosa i to je sve - razočaran je Živulović.


Prvi koji je posumnjao da neko namerno plasira netačnu informaciju kako bi se ispipalo ili isprovocirala srpsko javno mnjenje bio je vojno-politički komentator Miroslav Lazanski. Uvek dobro obavešten komentator lista "Politika" sada nije raspolagao informacijom da su u vojnoj vežbi NATO u nedelju učestvovali i srpski vojnici.

Test za srpsku javnost: Miroslav Lazanski

- Neko to namerno radi da bi testirao raspoloženje srpske javnosti - posumnjao je Lazanski.Krajem maja ove godine na istom vojnom poligonu na jugu Nemačke, izvedena je vojna vežba u izmišljenoj zemlji Antopiji, u kojoj su pored snaga NATO učestvovali i vojnici nekoliko zemalja koje nisu članice Alijanse, među njima i pripadnici Vojske Srbije.

Komandant pomenutog centra za trening međunarodnih snaga Džon Noris, tada je demantovao da je kriza u Ukrajini razlog vojne vežbe, navodeći da je "čista slučajnost" što se manevri saveznika odigravaju istovremeno sa početkom novog hladnog rata između Rusije i Zapada.


Nekoliko meseci kasnije, njegov kolega general Hodžs već govori o vežbama kao spremnosti Alijanse da se suprotstavi "ruskoj agresiji". Takvi nastupi dodatno otežavaju poziciju Srbije i srpskog učešća u manevrima Alijanse. S jedne strane vežbe se planiraju bar godinu dana unapred, a na drugoj strani američki generali daju ratoborne izjave koje navode na zaključak da su svi učesnici pomenutog manevra istog stava prema ruskoj politici i krizi u Ukrajini.


Za potpredsednika DSS Miloša Aligrudića nema sumnje da u slučaju da je vest tačna, odluka nadležnih da Srbija učestvuje u demonstraciji sile namenjenoj zastrašivanju Moskve, predstavlja kršenje vojne neutralnosti.

Vojna neutralnost do referenduma

Neutralan vojni status Srbije izglasan je u vreme vlade Vojislava Koštunice. Odluku o vojnoj neutralnosti Skupština Srbije donela je u okviru Rezolucije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta 26. decembra 2007. U tom dokumentu se kaže da Skupština "donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka o tom pitanju".


- Moguće su zajedničke akcije sa različitim vojnim snagama i u skladu sa različitim dogovorima u cilju osposobljavanja naših kadrova u vojsci, ali bilo koja akcija koja nas stavlja u predvorje bilo kog vojnog saveza i demonstriranje privrženosti tom savezu u nekom potencijalnom sukobu sa drugim delom sveta ili savezima, predstavlja apsolutno kršenje vojne neutralnosti - kaže Aligrudić.


Mada se radi o tradicionalnoj vežbi NATO, komentar generala Hodžsa "o ruskoj agresiji" i uporni pritisci na Beograd da se opredeli na koju će stranu, dodatno bacaju svetlo na tešku poziciju Srbije i očuvanja vojne neutralnosti u novoj podeli karata.

Zabranjen čovek

 

I dok Aligrudić smatra da sadašnja vlast ne samo da bezglavo hrli ka EU već vuče poteze puzajućeg pristupanja NATO, za Vladana Živulovića trenutno ne postoji preovlađujuće političko raspoloženje za to.
- Kada vlast bude odlučila da uđemo u NATO onda će i mediji o tome pisati kao o nečemu najboljem za Srbiju. Dokle god mi "Večernji novosti" zabranjuju da se pojavim na njihovim stranicama, a to je stav i prethodnog i sadašnjeg urednika, onda je jasno kakvo je stanje u medijima po ovom pitanju, a indirektno i u vrhu vlasti, jer su mediji pod kapom vladajućih partija - smatra prvi čovek Atlantskog saveta u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 18:14
"Voleo bi da je to tako: Vladan Živulović".... ? Ја бих волео да овога неко попрска оловом...
Četvrtak 11.09.2014. 18:16
SVI mali narodi u sastavu NATO BANDITA moraće da teraju svoj narod zbog interesa NATO ZLIKOVACA DA GINU ŠIROM SVETA . Zbog toga su i potrebni NATO BANDITIMA .
Četvrtak 11.09.2014. 20:21
Ne vidim šta je tu loše. Srbija treba da bude na strani Amerike i NATO-a. Zašto mi da budemo proruska enklava u Evropi i da nas onda opet bombarduju i vrše genocide nad nama. Sve zemlje u okruženju Srbije su u Evropskoj Uniji i NATO-u ili su na putu integracija. Zašto mi stalno moramo da se izdvajamo i budemo na strani gubitnika, u ovom slučaju Rusije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online