Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.09.2014.
14:41
Srna A

"Ovo nije Uroševac, ovo je grad duhova"

Posle punih 15 godina, u Uroševcu, u kome više nema Srba, u crkvi Svetog Jovana Krstitelja posvećenoj "Nejakom Caru Urošu", začula su se crkvena zvona i služena je sveta liturgija.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Uroševcu
 


U prisutvu stotinak Srba, pristiglih bez pratnje, na sopstveni rizik, Svetu liturgiju služio je vladika Teodosije, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski.


Crkva Svetog Jovana Krstitelja, poslednjeg proroka, jedna je od, kako reče vladika, stotina istoimenih crkva građenih svuda gde ima Srba i pravoslavnog sveta.


"Nažalost u Uroševcu više nema Srba. U ovom gradu u kome je do 1999. godine živelo oko 15 000 Srba danas živi samo paroh Živojin Kojić koji se sa suprugom sredinom prošle godine uselio u obnovljeni konak u dvorištu ove svetinje", reče vladika.


Paroh Kojić podseća da je u ovoj svetinji, sagrađenoj 1928. godine na temeljima crkve zidane pre pet-šest vekova, služio punih 15 godine prije izbijanja sukoba na Kosovu.
Od rata do danas svaki dan mu je bio duži od godine. Gledao je u pravcu Uroševca i molio se Bogu da mu podari da još jednom u svom veku bogosluži u crkvi u kojoj počivaju mošti "Nejakog Uroša".


"Godinu dana sam dolazio, premeravao svaku ciglu, svaki kamen, svaku fanglu maltera, kako ne bih dozvolio da se ponovo skrnavi ova svetinja jedna od najlepših na Kosovu i Metohiji" - kaže prota Živojin.


On podeća da je Uroševac najmlađi grad na Kosmetu, kao što je to bio i Car Uroš koji je u 31. godini stradao na Uroševoj glavici udaljenoj oko dva kilometra od mesta na kome je sazidana Crkva Svetog Jovana Krstitelja.


Lazar Vitković, jedan od onih koji je "pupčanom vrpcom"vezan za rodni grad i za Nerodimlje u kome je 1999. godine posečen "Zapis Cara Uroša" - hrast star nekoliko stotina godina, opet se raduje crkvenim zvonima.


"Ovo nije Uroševac.Ovo je grad duhova. Ovo je grad zla i tuge u kome više ništa nije sveto" - kaže Lazar.


I zaista, uz same zidine crkve, Albanci su ( crkvenom zemljištu) podigli džamiju, u nastojanju da i tu zatru tragove srpstva.


Međutim, ako je suditi po obnovljenom duhovnom životu, veri i nadi koju gaji vladika Teodosije, prota Živojina i oni Uroševčani koji su smogli snage da prisustvuju prvoj poratnoj liturgiji, treba vjerovati da će se Srbi vratiti u Urošev grad.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 16:44
Sveti Jovane Krstitelju, moli Boga za nas gresne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online