Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.09.2014.
19:00
Beta, B92 A

Troje nestalo u bujicama?

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije, Goran Nikolić izjavio je da je najkritičnije stanje u delu od Negotina ka Kladovu, gde je nivo vode porastao od jutros. Iz okoline Kladova do sada je evakuisano oko 400 ljudi, a kako se nezvanično saznaje tri osobe se vode kao nestale.

Tekija prekrivena muljem, polovina stanovnika evakuisana
 

"U delu od Negotina ka Kladovu na dva mesta satanje je danas najkritičnije i gde je nivo vode porastao od jutros. Tu pokušavamo da postavimo pumpe i očekujemo dve jake pumpe iz Vojvodine kako bismo iscrpeli tu vodu, jer se dunavski bedemi ne smeju dirati, pa će sve to potrajati minimum još dva, tri dana", kazao je Nikolić.

Vanredna situacija je i dalje u Kladovu, Majdanpeku i Negotinu, jer su brojna mesta u tim opštinama "odsečena od sveta", a do sada je evakuisano oko 400 osoba.

"Većina mesta je bez struje i komunikacije i teško je sve sanirati, jer kiša još uvek nije stala. Veliki nanosi zemlje, blata i šuta su na tim mestima i trebaće nekoliko dana da se to raščisti, pa će se tek onda krenuti sa čišćenjem kuća", naveo je on.

Nikolić je rekao da se u Tekiji i dalje radi na raščišćavanju odrona koji je napravio zastoj i ugrozio stanovništvo. Prema njegovim rečima, pripadnici MUP-a Srije čamcima i terenskim vozilima dostavljaju hranu i vodu stanovništvu, a magistralni put Kladovo-Negotin i dalje je neporohodan zbog odrona.


Mesto Tekija he skoro potpuno zatrpano blatom, ljudi su evakuisani, a strahuje se da bi brdo iznad tog mesta moglo da se pokrene prema naselju. Ipak, procenjuje se da je to malo verovatno.

Meštani Tekije, koja se nalazi između Donjeg Milanovca i Kladova, evakuisani su brodovima do hotela Đerdap u Kladovu. Stanovnici Tekije apeluju da im se dostave hrana i voda i napominju da ne pamte nešto ovakvo.

Poplave i bujice prave probleme i u okolini Donjeg Milanovca. Naime, u selu Boljetin nekoliko kuća je uništeno, kao i seoska škola, saznaje B92. Više od 10 automobila završilo je u bujici i potpuno je smrskano.

Voda ušla i u rudnike

Usled jakog nevremena koje je pogodilo Bor i Majdanpek, voda je prodrla u rudnička postrojenja i proizvodnja u rudnicima bakra u ta dva grada danas je manja za 25 odsto od dnevnog plana.

 

"Na sreću, nije došlo do opasnijeg prodora vode u rudnička postrojenja i objekte, ali gotovo da nema pogona koji nije stao zbog nestanaka struje izazavanih udarima groma u dalekovode", rekao je direktor Rudnika bakra Bor (RBB) Nebojša Videnović.

 

Rudarska četa za spasavanje je još od juče u podne u pripravnosti, a mehanizacija je na ugroženim područjima u kojima je tokom noći situacija, kako je ocenjeno, bila dramatična.

 

"Mašine RTB-a Bor su na ugroženim područjima i rade na uklanjanju svega što su dovukle bujice, kako bi se normalizovala situacija", rekao je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.09.2014. 20:12
Au brate, ovo poput nekoga cunamija. Uzas !!!
Sreda 17.09.2014. 09:48
Troje koje niko imenom ne spominje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online