Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 19.09.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

U mišjoj rupi pred Amerima

Američki ambasador u Srbiji Majk Kirbi zamerio je srpskim vlastima što su na obeležavanje 70-godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu pozvali ruskog predsednika Vladimira Putina! Zašto poziv nije upućen i drugim republikama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza čije su trupe kao deo Crvene armije takođe učestvovale u oslobađanju srpske prestonice, pita Kirbi, posebno pominjući Ukrajinu.

Premijer Vučić i ambasador Kirbi: Nova lekcija Begradu
 

- Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi - zašto dolazi? Zbog proslave godišnjice oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija (grupa armija s Trećeg ukrajinskog fronta), kao deo Crvene armije - izjavio je američki ambasador za srpske medije.


Za političkog analitičara Đorđa Vukadinovića Kirbijeva izjava je samo otvorenija i brutalnija od nastupa nekih drugih zapadnih zvaničnika, ali im je poruka zajednička.


- Poruka je da ne možemo održavati odlične veze s Rusijom i ići u EU. Neodrživost politike sedenja na dve stolice i imitiranje Tita i njegove politike nesvrstanih, sadašnja vlast vodi nesrećno i nespretno, na pogrešan način i u pogrešno vreme - komentariše Vukadinović za "Vesti".
 

Za premijera Srbije Aleksandra Vučića, međutim, packa američkog ambasadora uopšte se ne odnosi na srpsku vladu, već je upućena ruskoj strani.


- To su njihovi odnosi i ja u to ne bih ulazio - rekao je Vučić.
 

Vučić: Kirbi je dobar čovek

Uz konstataciju da je Kirbi "dobar čovek i odličan ambasador", srpski premijer tvrdi da američki ambasador nije tražio uvođenje sankcija Rusiji i da ne vrši pritisak na Srbiju.


- Potpuno je jasno da iza obostranih demantija i američkog diplomate i srpskog premijera da Vašington ne uslovljava Vladu u Beogradu, stoji izričit stav Zapada da se opredeli i odrekne privilegovanih i specijalnih odnosa s Ruskom Federacijom - smatra Vukadinović.

Kada su ga novinari upitali kakvu poruku je američki ambasador želeo da pošalje, Vučić je uzvratio da novinari "o tome ne treba da brinu".
 

- Ima ko da misli o tim porukama. Ne brinite se, Srbija je na dobrom putu. Sve će biti u najboljem redu - uveren je srpski premijer.


Da li je Srbija na dobrom putu sa svojom politikom članstva u EU i istovremeno ne pridruživanja Zapadu u sankcionisanju Rusije, ili se možda već polako opredeljuje na jednu stranu? Na ovu poslednju dilemu bi mogao da ukaže i uočljiv bojkot srpskih zvaničnika juče završene međunarodne konferencije o Prvom svetskom ratu, u kojoj su dominirali ruski naučnici. Iako je bio najavljen, premijer Vučić nije došao i održao pozdravni govor eminentnim učesnicima, među kojima su bili i bivši češki predsednik Vaclav Klaus, kao i predsednik Ruske železnice Vladimir Jakunjin. Ni u srpskim medijima skup nije obeležen značajnije, dok je predsednik Tomislav Nikolić kao svog izaslanika poslao savetnika Olivera Antić.
 

Američki diplomata, inače, nije se libio ni da određuje kriterijume po kojima bi Srbija trebalo da poziva zvaničnike drugih država u goste, praveći poređenje između Putina i kineskog premijera koji bi krajem godine takođe trebalo da poseti Srbiju.


"Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi skoro nisu nikoga napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu", odgovara Kirbi.

Srbija ne može uz fašiste

Da pritisci na vlasti u Beogradu postoje i sa ruske strane samo u umivenijoj i manje agresivnoj formi može se zaključiti i iz intervjua Vladimira Jakunjina beogradskoj "Politici".

 

Konstatujući da se u Ukrajini dešava fašizacija, Jakunjin sugeriše da "istorija Srbije, Jugoslavije i borba sa fašizmom pokazuje jednoznačno kakav stav Srbija treba da ima".

Đorđe Vukadinović primećuje da bi ovakvo rezonovanje američkog diplomate bilo smešno da nije licemerno.
 

- Kada bi ratovi bili kriterijum za primanje nekog zvaničnika onda američki predsednik maltene ne bi mogao nigde da mrdne, s obzirom na to da su SAD posle Drugog svetskog rata vodile brojne ratove i vojne intervencije, da ne podsećam na njihovu ključnu ulogu u NATO-u prilikom bombardovanja naše zemlje 1999. - kaže Vukadinović.


Juče u popodnevnim satima američki ambasador pokušao je sam sebe da demantuje, tvrdeći da se ne protivi poseti predsednika Rusije i da njegova izjava o tome nije pritisak na Srbiju da se opredeli između Moskve i Zapada.


- Srbija ima pravo da pozove koga hoće, kada god hoće, ja sam samo želeo da napomenem da je možda istorijski kontekst donekle iskrivljen - rekao je Kirbi novinarima, ali teško da ih je razuverio.

Sećamo se i bombi 1944.

Aleksandar Popović

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Aleksandar Popović smatra da se radi o "diplomatskom gafu" diplomate "sviknutog da se bez reakcije vlasti meša u unutrašnje poslove Srbije".


"Ako bi isključivo Drugi svetski rat bio kriterijum određivanja koga Srbija treba da poziva u goste na zajedničko obeležavanje značajnih datuma antifašističke borbe, a koga ne, što naravno nije i ne sme da bude slučaj, onda podsećam ambasadora Kirbija da je mnogo više Srba izginulo od anglo-američkog bombardovanja 1944. godine, nego tokom bombardovanja 1941. godine", naveo je Popović, uz podsećanje na američko učešće u bombardovanju Srbije 1999. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 19.09.2014. 18:09
MIŠEVIMA JE MESTO U MIŠJOJ RUPI . BITANGA SERE PO NJIMA U SRED SRBIJE A ONI SLEŽU RAMENIMA . STRAŠNO JE KO I KUDA VODI SRBIJU .
Petak 19.09.2014. 18:15
овај ће амерички смрдекс још мало да пиша по нама,ало бре мајмуне захвали се Богу што је овај народ миран и питом,иди тако да сереш по меким другим земљама па те ноћ прогута ко ништа, а запамти још и ово увек Србија има ПРИНЦИПА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online