Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.09.2014.
05:53

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Mulj zatrpao kuće dijaspore

U raščišaćavanje nanosa blata, kamenja i drveća u poplavljenim selima opština Majdanpek, Kladovo i Negotin, od četvrtka je uključeno oko 500 pripadnika Vojske Srbije sa teškom mehanizacijom. Pre svega u Tekiji, gde je posle vodene bujice i aktiviranja klizišta ostala pustoš, zatim u Boljetinu u kojem je 70 odsto domaćinstava potpuno stradalo, u Grabovici gde se posle poplava stvorilo jezero i selo ostalo odsečeno od sveta, kao i u Velikoj Kamenici i Milutinovcu gde ima i stradalih i nestalih meštana.

Selo pod zemljom: Klizišta i nanosi stvorili haos
 

- U Podvrški je dve trećine sela pod muljem, a nanosi blata, kamenja i drvne građe dosežu do drugog sprata kuća. Stanovnicima su neophodne pumpe, hrana, higijenska sredstva, voda i pelene. Iz ovog sela utopila se Branislava Krstić, gotovo nepokretna starica od 84 godine, jer u naletu vodene stihije koja je za tren do plafona poplavila prizemlje kuće porodica nije uspela da je na vreme izvuče na sprat. Kao nestali sa teritorije naše opštine vode se Đorđe Zarić (51), Đorđe Brozbić (49) i Dragoljub Floričikić (73) - kaže za "Vesti" Boris Petrović, šef Kriznog štaba u Kladovu.


On napominje da je ponovo prohodna Đerdapska magistrala, jer je kod Tekije raščišćen nanos zemlje visok pet metara koji je ostao kada se celo brdo srušilo na taj put.

Bujica odnela crpnu stanicu

Cisterne sa pijaćom vodom poslate su u Brzu Palanku i Mihajlovac, gde je bujica odnela kompletnu crpnu stanicu. Saopšteno je takođe da je Crveni krst Srbije, dopremio u Negotin konzervisanu hranu, ćebad i oko 6.000 litara flaširane vode, od čega je 10 odsto poslato u Brzu Palanku.

U Boljetinu, odakle je stotinak meštana na radu u Italiji i Švajcarskoj, ostao užas od nanosa žitkog blata i mulja. Počelo je čišćenje dvorišta i kuća, a zatim sledi dezinfekcija objekata.
 

- Boljetinska reka se povukla u korito i iza sebe ostavila pustoš. Stanovništvu je najpotrebnija voda za piće i hrana. Dobili smo struju, put ka Đerdapskoj magistrali je ponovo prohodan, ali lokalni vodovod još ne funkcioniše - raportira nam meštanin Žika Žurkić.


On dodaje da je na području zaseoka Oraškovica, u pravcu Donjeg Milanovca, zbog kiša došlo do pojave potencijalnih klizišta na dve lokacije.


Načelnik sektora za vanredne situacije u MUP-u Srbije Predrag Marić izjavio je da u akciju moraju da budu uključene snažnije pumpe za izbacivanje vode u naselju Grabovica, radi pražnjenja jezera koje se tamo stvorilo posle poplave. On je ocenio da je stanje u poplavljenim područjima malo bolje nego prethodnih dana, jer se i Vojska Srbije uključila s mehanizacijom i ljudstvom u čišćenje Tekije i Grabovice.


Štab za vanredne situacije iz Negotina najavio je formiranje stručnog tima koji će izvršiti procenu neophodnih radova na vodotokovima ove opštine, a nadležnim službama je naloženo da popišu domaćinstva koja su pretrpela štetu. Pijaća voda je ispravna jer se u vodovodu dodatno hloriše i pojačan je nadzor nad izvorištima. U gradu se radi na dreniranju i ispumpavanju vode iz stambenih objekata, čišćenju i pranju ulica.

Stradale škole i pijace

Štab za vanredne situacije Negotina uputio je Zavodu za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru zahtev za hitnu dezinfekciju školskih dvorišta i objekata u poplavljenim školama u Samarinovcu, Dušanovcu, Dupljanu, Mihajlovcu, Maloj Kamenici, Urovici i Slatini, gde je obustavljena nastava, kao i u Tehničkoj školi u Negotinu. Istaknuta je i potreba za pojačanom inspekcijskom kontrolom, radi provere ispravnosti poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na zelenoj pijaci i domaćih životinja na stočnoj pijaci u Negotinu.

POVEZANE VESTI

Petak 19.09.2014. 07:16
Nije mi jasno kako to mulj moze da zatrpa kuce dijasporaca. To mora da je neki mulj iz eu(posto je mnogo pametan). Redakcijo budi bar malo pismenija, mulj zatrpava sve kuce bez razlike na zalost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online