Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 20.09.2014.
19:45
Vestionline, Ministarstvo odbrane A

Vojska pomaže građanima u istočnoj Srbiji

Više od 500 pripadnika Vojske Srbije treći dan bez prestanka pomaže građanima istočne Srbije čija su se domaćinstva početkom nedelje našla pred naletom katastrofalnih poplava. Tekiju i selo Boljetin gde su bujične vode opustošile stotine kuća u subotu su obišli zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić i komandant Kriznog štaba za ugrožena područja u opštinama Kladovo i Majdanpek general-major Milosav Simović.

Pripadnici Vojske Srbije već treći dan pomažu građanima na istočne Srbije
 

Vojska se trenutno angažuje u Tekiji, Boljetinu, Kazanskom potoku i Milutinovcu gde će u najverovatnije u ponedeljak, ako uslovi dozvole, biti postavljen most „Bejli“.

U selu Boljetin i Tekiji posledice razaranja koje je u ponedeljak ujutru nanela nabujala Boljetinska reka za samo nekoliko minuta su zastrašujuće. Prema rečima meštana, sreća u nesreći bila je to što se katastrofa dogodila u toku dana, kada su meštani bili budni.

- Da se ovo dogodilo u toku noći, ko zna koliko bi ljudi poginulo. Voda je za deset minuta prekrila čitavo selo. Nosila je automobile, stoku, mašine... Meni je odnela nekoliko ari placa i objekte koji su tu bili - kaže Lazar Đorđević, vlasnik prodavnice u centru Boljetina, a prenosi Ministarstvo odbrane.

Sa Istoka Srbije dolaze zastrašujuće fotografije: Katastrofalne posledice poplava
 

Meštani Boljetina nisu krili ni suze ni radost, jer su mnogi od njih izgubili skoro sve što imaju za samo nekoliko minuta, ali im je drago što je vojska došla tu spremna da pomogne.

Ivan Nikolić koji je u opštini Majdanpek zadužen za otklanjanje posledica poplava koje su taj kraj pogodile u avgustu, kaže da je Vojska pomogla u roku od pola sata.

- Radna grupa Vojske Srbije koja od 1. septembra radi na otklanjanju posledica poplava u Kazanskom potoku, nedaleko od Boljetina, prva je pritekla u pomoć kada je voda nadošla. Kapetan Srećko Videnović došao na lice mesta, zaobilaznim putem jer je saobraćajnica bila presečena i uspeo da iz poplavljene škole izvuče učiteljicu, učitelja i četvoro đaka. To je herojski gest - kaže Nikolić.

Potpukovnik Dragan Milenkov, član Kriznog štaba kaže da je angažovanje profesionalnih vojnika i starešina primerno.

Teška situacija u Tekiji

Situacija u Tekiji je još teža. Prema rečima generala Simovića, Krizni štab svakodnevno zaseda i u njegovom radu, pored predstavnika Vojske Srbije, učestvuju i nadležni organi opština Majdanpek i Kladovo, Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta, javnih i privatnih preduzeća sa ugroženih područja. Prema rečima generala Simovića, koji komanduje kriznim štabom, rad na polavljenim područijima je dobro organizovan, i na terenu, pored pripadnika Vojske nalati se još oko 2.000 građana i pripadnika MUP rade na sanaciji šteta od poplava.

- Dovoljno je videti sa koliko volje ovi momci devojke rade, koliko sebe ulažu kako bi pomogli ovim ljudima u nevolji, da bi bilo jasno zašto je Vojska Srbije toliko cenjena među građanima. Ovde u Boljetinu intenzivno radimo već tri dana i procenjujemo da bu za nekoliko dana ovde mogli da završimo posao - kaže potpukovnik Milenkov.

POVEZANE VESTI

Subota 20.09.2014. 19:54
Војска са рукавицама, ваљда да не добију жуљеве од крампа и лопате а да и даме не изломе нокте? Јад и беда је ово називати војском.
Subota 20.09.2014. 20:16
Bez kritike, kakva je, da je, nasa je vojska.pomazu narodu u nevolji.nisu oni krivi sto je flekavi ustasa tadic unistio.
Subota 20.09.2014. 20:28
S obzirom na sve dobra nam je vojska . Ne mogu da shvatim da ljude koji su tamo i koji barem nesto rade kritukuje neko ko sedi za racunarom "cese muda i prosipa pamet" .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online