Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 23.09.2014.
06:51
B. Đokić - Vesti A

Srbija sedište FBI za Balkan

U Srbiju će sledećih nekoliko nedelja stići specijalni agent FBI koji će biti stalno raspoređen u Beogradu. Naime, vlasti SAD su donele odluku da pri ambasadi ovde države u Beogradu bude trajno raspoređen agent FBI specijalizovan za visokotehnološki kriminal, koji će sa policijama Balkana sarađivati ne samo na ovoj vrsti kriminala, već i pratiti internet komunikaciju islamista koji sa ovih prostora odlaze na ratišta Bliskog istoka, odnosno Siriju i Irak, a odatle komuniciraju sa istomišljenicima u ovom delu Evrope.

Najmoćnija kriminalistička policija otvara kancelariju u Beogradu
 

Kako "Vesti" nezvanično saznaju u srpskim bezbednosnim službama, Srbija nije slučajno izabrana za mesto odakle će agent najmoćnije svetske policije u saradnji sa policijama Balkana raditi na suzbijanju visokotehnološkog kriminala.


- Mi smo do sada pokazali izvrsne rezultate u borbi protiv internet i ostalih vrsta visokotehnološkog kriminala. Zbog toga je i Srbija izabrana kao mesto odakle će specijalni agent FBI sarađivati sa policijama jugoistoka Evrope u suzbijanju ovih krivičnih dela. Takođe, sarađivaće se i u nadzoru islamskih ekstremista koji se bore u Siriji i Iraku, jer oni preko interneta, najčešće Fejbuka i Skajpa komuniciraju sa istomišljenicima u Srbiji, BiH, Makedoniji, kako bi se otkrila njihova mreža i način vrbovanja. To pokazuje koliko Amerikanci počinju da cene srpske službe bezbednosti. Treba napomenuti i da FBI ima slične kancelarije u nekoliko desetina zemalja u svetu, koje sarađuju sa ovom agencijom na borbi protiv kriminala - dodaje izvor "Vesti".
 

Nemačka policija uzor za Srbiju

Prema pisanju medija, novi model organizacije bezbednosnih službi i Srbiji najviše će ličiti na nemački BND, saveznu kriminalističku policiju. Prema Stojanovićevim rečima, Biro za koordinaciju službi bezbednosti bi kao kontrolno telo imalo tri celine, jednu u koju će se slivati analize, drugu operativnu koja će usmeravati rukovođenje službama na osnovu analiza i procena, kao i generalni isnpektorat koji će kontrolisati rad službi.

Inače i Srbija bi uskoro mogla da ima agenciju sličnu američkom FBI, ako je verovati najavama iz vrha države. U sklopu reforme službi bezbednosti Srbije, dosadašnje službe će se integrisati u tri nove celine, kaže Momir Stojanović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti u skupštini Srbije i bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije.


- Treba spojiti civilnu, odnosno deo BIA i vojnu obaveštajnu službu pod jednu kapu, a ostali deo BIA i vojnu kontraobaveštajnu službu pod drugu. Treća bi bila nešto nalik američkom FBI, pa bi trebalo SBPOK izdvojiti iz MUP i napraviti poseban biro, ali i monitoring centar, gde bi na jednom mestu bili svi prislušni uređaji - objašnjava Stojanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.09.2014. 07:10
Da, da, da, doznace bas sve sto ih zanima, dok u Novom Pazaru marsiraju i dalje zelene armije, i na Kosovu Srbi izlozeni teroru zive u getu, o cemi ni jedna tajna sluzba predvodjena Siptarima Dacicem i Vucicem , i njihovim izvrsnim organom, agentom Dr. Slinom, " stvarno nista ne zna", niti zeli da sazna.
Utorak 23.09.2014. 08:09
HOCE DA VIDI KOJE ZA RUSE A KO ZA AMERE , NIJE MORAO DA DOLAZI , VLADA JE ZA AMERIKU , NAROD ZA RUSIJU A MUFTIJA ZA TERORISTE.
Utorak 23.09.2014. 08:36
Centrala Gestapo-a!!! A mi smo "otpisani"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online