Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 30.09.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Zar pendrek boli samo Vučiće?

Mnogo je pitanja ostalo bez odgovora nakon incidenta u kojem je su pripadnici žandarmerije pretukli premijerovog rođenog brata Andreja Vučića, kao i dvojicu pripadnika obezbeđenja predsednika Vlade Srbije koja su ovom prilikom bila dodeljena mlađem Vučiću.

Ostalo je nedorečeno da li će policija preduzeti nešto protiv onih koji su "prekoračili ovlašćenje"
 

Ministar i direktor policije Nebojša Stefanović i Milorad Veljović "zaprepašćeni" su brutalnošću policije, ali nisu ponudili odgovor šta će preduzeti protiv onih koji su "prekoračili ovlašćenja", kako je prethodno okvalifikovao ponašanje žandara sam premijer, velikodušno poručujući da njegov brat i telohranitelji neće podići privatnu tužbu protiv policije.

Procureo i snimak prebijanja

 

Mediji su došli i do snimka incidenta, ali na njemu se ne vidi početak i kraj događaja, već sam čin nasilja žandarmerije nad premijerovim bratom, dvojicom telohranitelja i četvrtom osobom za koju se tvrdi da je reč o bratu gradonačlenika Beograda Predragom Malim, inače dobrim prijateljom Andreja Vučića.


U šturoj izjavi koju su dostavili agencijama, ministar Srefanović i direktor policije Veljović su "zaprepašćeni snimkom", uz obećanje da će biti "preduzeti svi potrebni koraci, kako se ovakvi brutalni napadi, više nikada ne bi dogodili u policiji".

Kako je zapravo došlo do tuče na uglu Biračninove i ulice Svetozar Marković, u blizini Slavije, a uoči početka parade ponosa? Da li su žandarmi iz čista mira počeli da batinjaju palicama ili su prethodno premijerov brat i njegova bodigard pratnja odbili da se legitimišu i drsko uzvratili na zahtev momaka pod punom "ratnom" opremom?


Ni poznati novinar Miloš Vasić koji se sektorski već decenijama bavi policijom i bezbednosnim službama priznaje da je većina odgovora na ova pitanja ostala nedorečena. Ništa manje ni nakon vanredne konferencije za medije koju je u nedelju odmah po okončanju prajda sazvao premijer Aleksandar Vučić.


- Čitav događaj me čudi. Ako je neko štićeno lice i ima dvojicu pratioca, posao te dvojice profesionalaca je upravo da spreče da dođe do takvih situacija. Ti ljudi, očigledno, nisu uradili svoj posao. Znate, vrlo je neinteligentno prepirati se sa kordonom žandarmerije - primećuje Vasić.


Ni jučerašnja beogradska štampa ne nudi mnogo odgovora iz uobičajenih "poverljivih i neimenovanih izvora bliskih policiji". Pažljivim presretačima onlajn portala, međutim, mogli su u toku dana da na portalu E-novine, dok se još nije znalo da je žrtva batinjanja premijerov brat, pročitaju najdetaljniji opis pomenutog događaja uz, za ovaj medij, karakteristične propatne kvalifikacije i pretpostavke.

Izveštaj neće biti dostupan


Osim što je premijer rekao da njegov brat i pripadnici obezbeđenja neće privatno tužiti policiju zbog nanošenja telesnih povreda, ostalo je nedorečeno da li će policija preduzeti nešto protiv onih koji su, kako je rekao sam premijer, "prekoračili ovlašćenje"?


Miloš Vasić objašnjava da se u slučajevima kada pripadnik policije primeni silu, obavezno podnosi izveštaj i da onda nadležni unutar službe proveravaju ima li mesta za eventualnu disciplinsku odgovornost.


- Najverovatnije će se to desiti i ovoga puta, ali čisto sumnjam da će taj izveštaj biti dostupan javnosti - sumnjičava je Vasić.

Portal je objavio da se incident desio oko 11:15 kada su trojica momaka u farmeraka i patikama i pored upozorenja policije htela da prođe kroz kordon da bi, kako pretpostavlja izveštač, prebijali ljude koji su se okupljali oko "Manježa", parka gde su se ranijih godina okupljali pristalice prajda.


Nadalje se tvrdi da je "najmanje jedan od te trojice bio naoružan službenim pištoljem, sa službenim mecima".


"U metežu koji je nastao, i uz čuvene policijske povike: Lezi dole!... nekako je savladan jedan od provokatora, što se dalo zaključiti po krvi koja je lila sa njegove razbijene glave."


""Civil" po imenu "Gvozden", izvadio je vojnu legitimaciju i upozorio policiju da bi bilo bolje, pametnije i svakako manje krvavo, ako pozovu njihovog šefa, jer se ona dvojica, navodno, neće predati bez nekog velikog zla."


Onda, po pisanju E-novina, "provokatorima" stižu u pomoć prvo crni audi (nude čak i registarski broj), a potom i dva sivomaslinasta džipa. Iz jednog od njih izlazi "čovek bokserskog nosa, sa "činom" istetovirane ruže na vratu". Izveštač na kraju zaključuje da pomenuti izgrednici i pored "nasrtaja na policiju, opiranja privođenju, potezanja duge cevi na službenike MUP, dovođenja u opasnost drugih lica, slobodno odlaze u nepoznatom pravcu".

Kontra šetnja u
organizaciji Dveri


Pokreta Dveri je kao odgovor na prajd organizovao u večernjim satima u nedelju šetnju koja slavi "život, roditeljstvo i rađanje". Oko 2000 građana prošetalo je bez incidenata od Hrama Sv. Save do Saborne crkve, a sveštenici koji su bili u koloni održali su moleban za "čišćenje grada od prethodno održane gej parade"
Dok su prolazili pore zgrade Vlade Srbije okupljeni su uzvikivali pogrdne parole na račun premijera Vučića i LGBT populacije.

Ako želite da pročitate kompletan opis događaja na portalu E-novina, nećete u toj nameri uspeti. Naime, nakon što je čaršijom prostrujalo da je jedan od trojice prebijenih momaka u patikama bio ni manje ni više nego rođeni brat premijera Vučića, tekst je nestao sa portala, inače naklonjenog aktuelnom režimu i premijeru otkad su se naprednjaci od nacionalističke prešaltovali na građansko-evropsku ideologiju.


Pendreci na leđima civila nisu novina u srpskoj zbilji. Otud i pitanje kako bi neki običan građanin prošao u datoj situaciji? Da li bi javnosti uopšte i znala za pendrečenje? Miloš Vasić je uveren da se ovolika halabuka ne bi digla da nije reč o mlađem Vučiću.


- Naši mediji jedva čekaju da se neko poznato lice nađe u takvoj situaciji. Čist senzacionalizam - zaključuje poznati novinar.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.09.2014. 18:06
Zar pendrek boli samo Vučiće?....nema se šta dodati !!!
Utorak 30.09.2014. 19:26
Sumljiva SITUACIJA ??????? bas kada Policajci biju Vucicevog brata tu je postavljena KAMERA I REPORTERI ? mnogo SMRDI.......
Utorak 30.09.2014. 18:54
Srbi su jedno a brat, premijer, i njihovi zandari su drugo Zato sto porobljenom srbijom vladaju izdajnici i pendrekasi pljackaju i pendrece srpski narod Zbog toga mislim to je placenicka bagra pa neka sami rasciscavaju ko je koga pljuvao a ko pendrecio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online