Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 01.10.2014.
07:46
J. L. Petković - Vesti A

Srpsko tužilaštvo iskopava samo Albance

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije naložilo nova ispitivanja na lokalitetu u Batajnici gde je ranije nađena masovna grobnica kosovskih Albanaca. Udruženje porodica stradalih na KiM pozdravlja taj potez, ali i pita - zašto sa istim profesionalizmom i posvećenošću ne traga i za još preko 520 nestalih Srba i nealbanaca?

Zid plača: Fotografije Srba nepoznate sudbine
 

Kao što smo pisali, Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je reč o pretrazi reona na prostoru Strelište, na kome su iskopavani posmrtni ostaci 2001. i 2002. godine.

Ravnoteža zločina


Savet ministara Evropske unije naložio Misiji vladavine prava EU na Kosovu da podrži da se izvan KiM uspostavi poseban sud za postupke koji proizilaze iz nalaza Specijalnog istražnog tima o trgovini ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu i Albaniji krajem 90-ih godina.
Šefovi diplomatija država EU dali su nalog da se specijalni sud formira izvan Kosova. Glavni tužilac Specijalnog istražnog tima Euleksa Klint Vilijamson izjavio je da će specijalni sud početi da radi u proleće 2015. godine, a saopšteno je da postoje dokazi za "desetak" slučajeva trgovine ljudskim organima protiv pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

- Reč o lokaciji gde je u vreme ovih iskopavanja bio šator za obdukciju neposredno uz lokaciju masovne grobnice gde je pronađeno 900 kosovskih Albanaca, kazao je Vukčević.


Udruženje porodica stradalih na KiM od 1998. do 2000. godine pozdravlja zahtev Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu da se istraži lokacija u Batajnici. Udruženje podseća da pre, tokom i posle oružanih sukoba na Kosmetu, nikada civilne žrtve nisu delile po nacionalnoj i verskoj pripadnosti, već su se uvek zalagali za ubrzavanje procesa razotkrivanja istine o svim nestalima, kao i da zločince stigne zaslužena kazna.
I pored toga, Udruženje se obraća Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu i pre svega glavnom Euleksovom tužiocu u Prištini, sa pitanjem zašto ne tragaju i za nestalim Srbima i nealbanacima čija je sudbina još nepoznata.


- Zbog dvostrukih aršina, kada su srpske i albanske žrtve u pitanju, i njihove neprofesionalnosti i nezainteresovanosti da se istovremeno proveravaju lokacije potencijalnih grobnica u centralnoj Srbiji i na KiM, prošle godine je ekshumirano i identifikovano samo devetoro kidnapovanih Srba, a 2014. nijedno lice sa spiska nestalih nije identifikovano - navode u Udruženju.


Oni podvlače da "porodice kosmetskih stradalnika, iznurene od već 26-godišnjeg čekanja i beznađa, mole nadležne institucije da se sete i srpskih žrtava i pomognu da se proces saznavanja istine o njima ubrza".


Vest o pretrazi ove lokacije došla je istovremeno kada je u Savetu Evrope napravljen značajan korak ka uspostavljanju suda pred kojim će se procesuirati slučajevi koji proizilaze iz nalaza specijalnog istražnog tima o trgovini ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu i Albaniji krajem 1990-ih godina. Prema navodima švajcarskog senatora Dika Martija, istragu je vodio američki tužilac Klint Vilijamson.


- Rezultati naše istrage velikim delom poklapaju se s nalazima iz izveštaja Dika Martija (izvestioca Saveta Evrope) što se odnosi i na navode vezane za ubijanje otetih i vađenje organa - izjavio je Klint Vilijamson.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 09:32
Vise ni "Srpsko" tuzilastvo ne zanimaju Srpske zrtve, sto jasno pokazuje da ni institucije u Srbiji nisu vise Srpske!
Sreda 01.10.2014. 08:49
Takva Govna poput Vukcevica imaju samo jednu Funkciju da ocrne i okrive Srbe i nista drugo!!Njega placaju srpski Neprijatelji treba ga sto brze skloniti obican Smrad radio je uvek na stetu Srba!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online