Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 01.10.2014.
11:51
Beta A

Kurti: Kosovo nije srce Srbije

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će do pomirenja doći kada Srbija bude priznavala nezavisnost Kosova i bude spremna da se suočava sa svojom zločinačkom prošlošću.

Srbija da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću: Aljbin Kurti
 

"Kosovo nije srce Srbije, koje ona želi ponekad da podeli, nego istina Srbije, koju ona želi oduvek da potisne", rekao je Kurti za najnoviji beogradski nedeljnik NIN.

Odgovarajući na pitanje zašto zahteva da vodi pregovore sa Beogradom, koje ne priznaje i kako vidi Zajednicu srpskih opština (ZSO) posle tih pregovora, on je kazao da se protivi "bezuslovnim razgovorima sa Srbijom o unutrašnjim stvarima Kosova".

Kurti je istakao da nastavak dijaloga ne vidi kao razgovor s Beogradom, nego sa radnikom i seljakom na Kosovu.

"Šta će nam pomirenje između prostih Albanaca i Srba na Kosovu? Dugoročni konflikt koji je počeo 19, a traje i u 21. veku, nije sukob između Albanaca i Srba nego sukob između albanskog naroda i države Srbije. I, ovaj sukob nije rezultat toga što se nismo upoznali, pa nam sada trebaju sastanci i dijalog, kao što neki u Briselu misle, nego posledica protivrečnih interesa", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da počne otvoreni, demokratski i društveni dijalog sa Srbima na Kosovu, u kome će čovek i građanin biti u centru pažnje. Kurti je naveo i da je ZSO plod sklonosti Beograda da na Kosovu formira neku vrstu Republike Srpske (u BiH).

"Svi se sećamo da je (Slobodan) Milošević priznao Bosnu van Srbije tek kada je na Dejtonskoj konferenciji Izetbegović priznao Srbiju unutar Bosne. Sada (Aleksandar) Vučić i (Ivica) Dačić žele da osiguraju Srbiju unutar Kosova. Na taj način, projekat velike Srbije iz prošlog veka se obnavlja sa mnoštvom malih Srbija naokolo", rekao
je Kurti.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 13:30
"Oj Kosovo, oj Kosovo, doci cu ti ja ponovo! Metohijo, Metohijo, nisam te zaboravio"!
Sreda 01.10.2014. 12:37
Zlocinci su svi poput tebe i mi ih zovemo balisti ! Izvini ,a zasto je pocelo u 19. veku sto niste obrazlozili ?! Evo kazacu ti zbog Albanskih zlocina i proterivanjem Srba pod okriljem sultanske Turske...Kosovo i Metohija tacno nisu srce Srbije vec Kolevka i Dusa Srbije vece i od srca !!! KiM je KiDS !!!
Sreda 01.10.2014. 12:58
Uvek bilo i ostace Kurti, a ti ces i tvoji sunarodnici jednog dana kad ostanete bez americke podrske, uzvikujuci bezite noge posra vas guzica , marsirati za tvoju Albaniju gde vam je i mesto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online