Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 02.10.2014.
06:35
D. Dekić - Vesti A

Srpska vojska u ruskom šinjelu

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin stiže 16. oktobra u Beograd na srpsku vojnu paradu na kojoj će, sudeći prema onome što je predsatvljeno javnosti, ruski čovek broj jedan i njegova pratnja biti glavna atrakcija tog velikog događaja.

Putin stiže 16. oktobra u Beograd na srpsku vojnu paradu
 

On stiže avionom iljušin 96, a po ulasku u srpski vazdušni prostor pratiće ga srpski migovi. Sa aerodroma "Nikola Tesla" kroz srpsku prestonicu proći će limuzinom zil 41052, za koju se priča da je otporna i na atomske udare. Nosi i kofer sa uređajem veze za ispaljivanje raketa sa atomskom bojevom glavom. Putin dovodi elitne padobranske jedinice sastavljene od najuspešnijih ruskih vojnika koji će biti pojačanje paradi Vojske Republike Srbije.

Karići na paradi


Tomislav Nikolić će Putina okititi Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Nepoznanica je da li će srpski predsednik predati ruskom kolegi i nagradu Fondacije Karić koja je odlikovala Putina za doprinos afirmaciji Srbije, ili će to učiniti poslanica s liste naprednjaka Milanka Karić, supruga odbeglog biznismena Bogoljuba Karića za koga se veruje da se krije u Rusiji.

 

Zanimljivo je da je koreografija parade poverena još jednom laureatu Karića, glumcu i reditelju Draganu Bjelogrliću, a spekuliše se da bi defile mogao direktno da prenosi TV Pink, čiji je vlasnik Željko Mitrović takođe dobio nagradu od Karića.

Oni će se naći u počasnom defileu, uz sve vojne rodove. Spektar parade, najavio je ministar odbrane Bratislav Gašić, biće širi nego kod onih održanih u Užicu ili Kruševcu.


- Želja je da se prikaže šta je vojska u poslednje dve i po godine učinila u pogledu modernizacije, obuke, a biće prikazana i namenska industrija - kazao je ministar odbrane, navodeći da će na obeležavanje dana oslobađanja Beograda i veka od Prvog svetskog rata biti pozvani svi saveznici srpske i tada jugoslovenske vojske iz Prvog i Drugog svetskog rata.


Predstojeća parada će, prema oceni vojnog analitičara Ljubodraga Stojadinovića, biti skromna jer je Srbija u tehnološkom zaostatku u odnosu na razvijeni svet i previše inferiorna na vojnom planu.


- Nije ulagano u nove tehnologije u vazduhoplovstvu i u regresiji smo jer od priča o inovaciji eskadrile migova nije bilo ništa. Mislim da cilj parade i nije pokazivanje vojne snage Srbije, već je ona simbolika učešća u borbi protiv fašizma, zbog nekih pokušaja da nam se eliminiše antifašistička borba i svede na komunističku zaveru - kaže Stojadinović.

Politički problem


Milovan Drecun ne veruje da bi vojna parada i poseta Putina mogli da budu politički problem za Srbiju. Najava dolaska ruskog predsednika izazvala je negativne komentare među zapadnim diplomatama, a američki ambsador je javno upitao zašto je Putin pozvan. Drecun smatra da nema razloga za takve reakcije jer Putin dolazi "kao predsednik čija je armija učestvovala u operaciji oslobađanja Beograda".

On dolazak Putina u Beograd vidi kao čuvanje tradicije i pokazivanje bliskosti, ali i kao poruku da Srbija može u EU, ali ne u NATO.


- Ovaj defile je za Srbiju pokazivanje puta "i EU i Rusija", mada smo imali neodrživu politiku "i Evropa i Kosovo", pa verujem da će teško ići i ovo hodanje po žici - zaključio je Stojadinović.


Da parada neće, kako se priča, biti skromna, za "Vesti" tvrdi vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski. Prema njegovim saznanjima, Beogradom će marširati 20 ešalona pripadnika kopnene vojske i rečne flotile, dok će vazdušni ešalon činiti lovci mig 29 i 21, lovci bombarderi orao, školsko-borbeni avioni G4, helikopteri Mi 8, Mi17 i gazela.


- Nastupiće i domaći tenkovi M84, borbena vozila pešadije M 80, artiljerija od 122 do152mm, novi minobacači 120 mm i orkan 262 mm, pa novi kamioni FAP1118 - objašnjava Lazanski.


Paradu, naveo je on, otvaraju pripadnici vojske sa ratnim zastavama jedinica NOB koje su oslobodile Beograd i crvenoarmejskim zastavama.
- Vojska Srbije će predstaviti mogućnosti u okviru tri misije: očuvanje teritorijalnog integriteta, pomoć narodu u vanrednim situacijama i zadatke u okviru mirovnih misija u svetu - objasnio je Lazanski.

MINISTAR ODBRANE O VEŽBAMA SA NATO

 

I dalje vojno neutralni

 

Upitan da li će Brisel uputiti kritike zbog približavanja Rusiji, ministar odbrane Gašić je ukazao na odluku parlamenta da je Srbija vojno neutralna država. Dodao je i da je vežbama sa NATO Srbija je pokazala da je pouzdan i predvidiv partner. Ljubodrag Stojadinović smatra da Gašić predstavlja glasnika koji govori u ime Aleksandra Vučića i da je kao i bivši ministar Dragan Šutanovac za zapadni savez, ali balansira da ne bi izazvao loše reakcije unutra Srbije i kod istočnih saveznika. Miroslav Lazanski ne vidi razlog da EU kritikuje dolazak Putina na paradu.


- Ruski vojnici su ginuli oslobađajući Beograd, a ne Britanci, Amerikanci i Kinezi. Zašto na približavanje gledati ružno i maliciozno kad je Srbija vojno neutralna i samo tako i treba gledati - kaže Lazanski.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.10.2014. 07:08
Лепо је видети да Србију с времена на време посети и неко нормалан а не само неки Жбогари, Кацини и сличне битанге...
Četvrtak 02.10.2014. 07:58
Nekada je JNA, pa zatim VJ,bila vojna sila.Međutim, izdajnici su pod spoljnim pritiskom, slabili vojnu moć,prvo devedesetih, a onda posebno posle puča 5 oktobra 2000-te.
Četvrtak 02.10.2014. 08:14
Kakva nasa parada? To neki vic? Cime ce to da se pohvale ako se ne mogu pohvaliti da mogu spreciti siptare na jugu Srbije koji nam svakodnevno ilegalno kradu sumu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online