Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.10.2014.
10:45
B92 A

"Advokati ne mogu da menjaju zakon ucenama"

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da su njegova vrata otvorena za avokate u štrajku i poručio je da se zakoni nikako ne mogu menjati ucenama.

Notari su jeftiniji i sigurniji od advokata, ističe ministar Selaković
 

Advokati u Srbiju štrajkuju već dve nedelje, a provosuđe je u totalnoj blokadi, iako se razgovori advokata sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom finansija vode već duže vreme.

Ministar pravde, osvrćući se na zahteve advokate, rekao je u "Kažiprstu" na TV B92 da je Zakon o javnom beležništvu donet još 2011. godine i da je primena tog zakona odlagana dok nije došlo do promene i usklađivanja zakona.

"Zakon je promenjen i sada ugovore mogu da sklapaju ugovorne strane, a da ih sačinjavaju javni beležnici. Mi smo se rukovidili time da se ugledamo na najuređenije zemlje što se zakona tiče. Sada država ima eksluzivno pravo da regulište tržište nekretnina. Svi javni beležnici garantuju ispravnost tog javnog posla, a ranije je bilo bezbroj slučajeva da se jedan stan proda više puta, a da nijedan kupac ne uđe u stan", izjavio je Selaković i dodao da je rekao advokatima da li hoće da snose istu odgovornost kao javni beležnici.

Na pitanje da li postoji prostora za kompromis za promene Zakona o notarima, ministar je rekao da se zakoni ne mogu menjati ucenama.

"Zakoni se ne mogu promeniti nikako ucenama. Postoji procedura i jedan deo advokata je podneo zahtev za procenu ustavnosti zakona. U redu, hajde da sačekamo da vidimo šta će Ustavni sud da da kaže. Mislim da je to pravi način. Ako Ustavni sud kaže da je ta i ta odredba neustavna, naravno da ćemo promeniti zakon, ali nećemo razgovarati na ovakav način", naglasio je ministar.

Selaković je pojasnio da će građani sami moći da izaberu kome će se za pravne poslova obratiti, sudu ili notarima.

"Kada je reč o sudskom testamentu on će i dalje moći da se sastavi u sudu za 980 dinara, a kada je reč o notarskom zaveštanju, to košta 15.000 dinara. Građanin može da bira, ali je za njegovu pravnu sigurnost je najbolje da ode kod javnog beležnika", istakao je ministar, tvrdeći da kada se govori o ugovorima o prometu nekretnina čija je vrednost do 48 miliona dinara, jeftinije je sačiniti javnobeležnički zahtev nego otići kod advokata da sačini ugovor, pa u sud da ga overite.

On je rekao i da je "ovo sistem koji uvodi red u Srbiji, ali da nekome taj red ne odgovara" i dodao je da su njegova vrata otvorena i da je spreman da razvovara sa advokatima i o porezu, ali zajedno sa Ministarstvom finansija.

"Ja sam im rekao sačekajte odluku Ustavnog suda, ali počnite da radite, jer zakon ovo stanje ne poznaje. Razgovori traju, veliki je broj advokata koji su nezadovoljni prestankom rada, koji smatraju da moje pozicije nisu u redu, ali dolaze da razgovaraju, iako su se predstavnici komora povukli", rekao je Selaković.

Advokati koji štrajkuju zatražili su i smenu ministra pravde. Na pitanje da li će podneti ostavku ako se štrajk nastavi Selaković je rekao: "Ukoliko postoji greška u nečemu što je u nadležnosti ministra pravde, neću prezati od te odluke".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online