Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 03.10.2014.
16:05
Beta A

"Zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo imaju dosta problema i trpe velike pritiske, ali i da će i cela Evropa imati probleme jer je prihvatila jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ivica Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji Ministarstva spoljnih poslova
 

"Otvorili su Pandorinu kutiju koja se ne može tako lako zatvoriti", poručio je Dačić na mesečnoj konferenciji za novinare o aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da stvar sticanja nezavisnosti ne sme da zavisi od toga da li se "neko sviđa Moskvi, Briselu, Berlinu ili Vašingtonu ili bilo kome, nego da li je to u skladu s principom".

Uskoro imenovanje ambasadora

Šef sprske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da će Srbija "veoma brzo" imenovati sve ambasadore na upražnjena mesta, između ostalog i u Nemačkoj i SAD.
"Imamo 11 upražnjenih ambasadorskih mesta i još šest-sedam bi trebalo da ostane prazno ukoliko poštujemo neki red, jer ambasadorima ističe četvorogodišnji mandat. Tako da bi do kraja godine trebalo da rešimo više od 20 najvažnijih kadrovskih mesta ambasadora i generalnih konzula", rekao je Dačić .

"Tako da zemlje koje imaju taj problem na svojoj teritoriji, sigurno neće priznati nezavisnost Kosova, ali da se na njih vrši pritisak, vrši se... Neće Španija promeniti stav o Kosovu, ali će stav menjati manje zemlje koje su pod većim pritiskom", naglasio je Dačić.

On je dodao da postoje mnoge zemlje sa kojima Srbija nema bilateralne odnose, a koje istovremeno posećuju vlasti iz Prištine i lobiraju kod njih za priznanje Kosova i da srpske vlasti trenutno procenjuju da li i one treba da jačaju odnose sa takvim zemljama.

"Odakle Fidži zna gde je Kosovo, a oni su priznali Kosovo, jer su ovi bili kod njih i razgovarali sa njima", rekao je Dačić i poručio da smatra da i Srbija treba da razgovora i jača odnose sa mnogim zemljama.

On je naveo da "može da se kaže da je relativno veliki broj zemalja priznao Kosovo, ali kada se pogleda koliko one imaju stanovnika može se videti da je to ogromna manjina u odnosu na zemlje koje ga nisu priznale".

"Mi nastavljamo našu borbu", istakao je Dačić.


“Očekujemo pozitivan izveštaj EK“

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je i da očekuje da će izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije "sigurno biti najpozitivniji do sada", ali će svakako biti i primedbi koje će se najverovatnije odnositi na gasovod Južni tok, Paradu ponosa i medijsku scenu.

Kako je istakao, shodno pozitivnom izveštaju "očekuje da do kraja godine budu otvorena poglavlja 32 i 35, ali da je to za sada pod znakom pitanja, najviše zbog stava Nemačke.

Berlin je, dodao je Dačić, najpre smatrao da se pre tih poglavlja moraju otvoriti poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i bezbednosnim pitanjima, "ali sada kada imamo bolje odnose onda su se složili da se to može i dogoditi, ali da poglavlje 35 treba da podrazumeva i implementaciju briselskih dogovora".

Srbija treba da štedi, ali i da bude na velikim događajima

Država treba da štedi, ali da istovremeno treba da šalje delegacije na velike događaje, poput zasedanja Generalne skupštine UN, istakao je Dačić.
"Možemo da ne idemo na Generalnu skupštinu UN. Ima onih koji ne idu. Ruski predsednik ne znam kad je bio, ali njemu to ni ne treba. Ni ovaj iz Severne Koreje nikad nije bio. Ali, Srbija, ako želi da nešto ozbiljno radi, treba da učestvuje i treba da je vode šef države ili vlade", poručio je Dačić.

"Za to je neophodno da postoji i druga, prištinska strana. Sada mi dolazimo u situaciju da plaćamo cenu zbog toga što u Prištini još nije oformljena vlada", istakao je Dačić.

Govoreći o eventualnim primedbama u izveštaju koji će Evropska komisija objaviti 8. oktobra u Briselu, šef srpske diplomatije je naveo da će se one najverovatnije odnositi na izgradnju gasovoda Južni tok, oko koga, kako je dodao i u samoj EU postoje različita tumačenja.

POVEZANE VESTI

Petak 03.10.2014. 17:36
Pokusaj nasilnog menjanja granica Srbije otvorilo je pandurinu kutiju koja ce posleratnu Evropu mozda totalno promeniti.Zato merkelice kad pricas o Novorusiji prvo da spomenes agresiju na Srbiju 1999 godine ili ce neko reci da si dementirana stara provokatorka.
Petak 03.10.2014. 16:20
LOL Jel je ovo pravdanje ili spremanje za JAVNI GOVOR...olaksanja ?!
Petak 03.10.2014. 16:54
A ko ih to "pritisce" Dacicu? Izgleda da i vi mnogo volite da vas "pritiscu," cim nas bespogovorno vodite u E.U gde "pritisak" nema alternative.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online