Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.10.2014.
06:34
J. L. Petković - Vesti A

Masovna grobnica Srba kod Đakovice

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo Euleksa proveravaju informacije o postojanju masovne grobnice srpskih žrtava u selu Piskota, u opštini Đakovica.

Na lokaciji 20 tela: Bruno Vekarić
 

Kako je navedeno, sumnja se da su u grobnici tela ljudi ubijenih u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine. Srpsko tužilaštvo raspolaže informacijama da bi na toj lokaciji mogli eventualno biti posmrtni ostaci žrtava zločina pripadnika OVK u logoru "Likovac", a tužilaštvo Euleksa naredilo je tim povodom ekshumaciju, autopsiju i identifikaciju eventualnih posmrtnih ostataka na toj lokaciji.
Datum početka ekshumacije, zavisi od tehničkih mogućnosti i finansija, ali u srpskom Tužilaštvu se nadaju da će to početi uskoro.

Drenička grupa

Bruno Vekarić nije želeo da komentariše da li srpsko tužilaštvo sumnjiči iste pripadnike takozvane Dreničke grupe protiv kojih se već vodi proces pred sudovima na KiM za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Likovcu, u Drenici. U tom procesu je optuženo 15 članova bivših pripadnika OVK, među kojima su bivši vrhovni komandant OVK Sulejman Seljimi, kao i predsednik opštine Srbica i bivši komandant dreničke operativne zone Sami Ljuštaku.
U grupi su i Sahit Jašari i Sabit Geci optuženi za ubistvo tadašnjeg komandanta policije u Glogovcu Ivana Bulatovića. U optužnici podignutoj prošle godine, Geci je prema iskazu zaštićenog svedoka "C", motornom testerom odrubio glavu policajcu.

O predmetu "Likovac" Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine za "Vesti" kaže da je to poznat predmet koji se odnosi na 1998. i 1999. godinu.


- Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi tri predmeta predmeta u kojima su osumnjičeni pripadnici OVK - kazao je on.


Milorad Trifunović, predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca sa Kosmeta kaže da su porodice zadovoljne da je Euleks spreman da istraži ovu lokaciju. Kako kaže, pretpostavlja se da na toj lokaciji ima 20 tela.


- Mi smo pretpostavljali da tih lokacija ima u okolini Đakovice, i to ne jedna, nego više njih. Na ovoj lokaciji pretpostavljamo da ima oko 20 tela. Zadovoljni smo da je konačno počelo da se radi na ekshumacijima na Kosovu i Metohiji. Međutim, ovo se radi pred zimu, pa se plašim da ne bude da nije moglo da se radi zbog kiše ili slično - kaže Trifunović.


On podseća da je Likovac logor od 1998. godine.


- On je dugo trajao, i zato mi ne možemo da pretpostavimo koje su to žrtve koje bi mogle biti na toj lokaciji, ali konačno mora da se prizna da su postojali logori i da i nadamo se da će konačno da krene ta pretraga - ističe Trifunović.

Užas nad užasima

Na jednom od poslednjih ročišta Dreničkoj grupi, svedok "A" koji se sada nalazi van Kosova posvedočio je da je "zatvor" u Likovcu bio nešto najužasnije što se može zamisliti. On je pričao kako je bio maltretiran i video sebe na spisku za streljanje.


- Mene su maltretirali 'Crni tigrovi' Sulejmana Selimija i braće Demaku. Video sam spisak i bio sam treći na tom spisku za streljanje - dodao je ovaj svedok.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 10:13
tek ce plutati bele kapice mutnom bojanom.osveta ce biti primerena.
Utorak 07.10.2014. 08:39
Nemoj samo ti Ustaso da sitrazujes!!Ostavi nas na Miru zavio si Srbe u crno!!Nije moguce Vekaricu da su Siftari ubijali Srbe nemoj da seres!!Srbi su samo na Blakanu ubijali!!!
Utorak 07.10.2014. 12:42
Otkrivena hahahahahaha....pa za nju se znalo ali se neka politicka klima menja pa sad otkrili....secate se one otkrivene grobnice o pobijenim Siptarima ....kad tamo na ubijenom detetu na tregerima na cirilici pise MAJI OD DUDE...i zataskase ovi nasi vrli istrazitelji sluge gospodara iz senki sotonska kopilad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online