Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 06.10.2014.
22:18
Beta A

Izveštaj EK: Šta Evropa zamera Srbiji?

Evropska komisija će u sredu, u godišnjem izveštaju o napretku balkanskih zemalja ka članstvu u Evropskoj uniji, zatražiti prvenstveno dalje jačanje pravne države i mere za privredni oporavak, a za Srbiju će posebno istaći nužnost brže i kvalitetnije reforme pravosuđa i suzbijanja korupcije.

Evropska komisija je srpskoj Vladi uputila pohvale, ali su imali i nekoliko zamerki
 

Poboljšanje opšte slabe ekonomske situacije i otvaranje novih radnih mesta, što će pomoći ciljanim merama EU, ali i mnogo bolje rukovođenje ekonomijom su u izveštanju navedeni kao politički uslovi koji će uticati na sveukupnu ocenu o sposobnosti neke zemlje da se približi članstvu u EU.

Ministri EU i država Zapadnog Balkana će se u oktobru sastati s ciljem da razmotre mere za izgradnju infrastrukture i opipljive poteze za poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije, a ukazano je i na predviđeni sastanak Međunarodnog monetarnog fonda i ministara finansija regiona.

Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

U izveštaju se napominje da je Srbija usporila usaglašavanje sa spoljnom politikom EU, a zasad nema naznaka da bi se mogla priključiti merama EU prema Rusiji u sklopu ukrajinske krize. Izvori u Briselu kažu da je izabrani komesar za proširenje i susedstvo EU Johanes Han to dobro objasnio u Evropskom parlamentu, rekavši da to jeste proces, ali da će Srbija konačno morati da uskladi svoju spoljnu politiku s EU i kad je reč o odnosima s Moskvom.

Srpska vlada je pohvaljena za uvođenje tržišnih zakona, kao i mere u cilju smanjivanja budžetskog deficita i duga, ali je predočeno da je nužno sprovesti strukturne reforme, posebno kad je reč o javnim preduzećima koja se finansiraju iz budžeta.

Evropska komisija u izveštaju ocenjuje kao doprinos uvreženju evropskih vrednosti i poštovanju ljudskih i manjinskih prava to što je uredno održana parada seksualno raznorodnih grupa građana, rekli su agenciji Beta upućeni evropski diplomatski izvori.

Funkcioneri u Briselu su predočili i da su kritike upućene na račun slabljenja slobode i nezavisnosti medija, sve veće autocenzure.

Mada je istaknuto da je dobro to što se nastavlja privatizacija medija u javnom vlasništvu, iako je i dalje slab uvid u strukturu vlasništva i finansiranje privatnih i državnih sredstava informisanja.

"U izveštaju o Srbiji nema nekih posebnih novina u odnosu na dosad poznate stavove EU o toku reformi i pregovorima o članstvu", dodali su ovi izvori, uz opasku da je dalji napredak Srbije i Kosova ka EU uglavnom povezan.

A to znači, kako su objasnili, da se od obe strane očekuje da istraju na normalizaciji odnosa u sklopu sporazuma Beograd-Priština i dijaloga, iako postoji zabrinutost zbog kočnice koju predstavlja nepostojanje vlade u Prištini.

Kako proizlazi iz godišnje ocene EK o evropskim reformama u Srbiji, još uvek je manjkava nezavisnost, nepristrasnost i delotvornost pravosuđa, kao preduslovu za slamanje korupcije i organizovanog kriminala.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.10.2014. 22:33
Reforme pravosuđa i suzbijanja korupcije su to sto nam treba, ali bez clanstva EU!
Utorak 07.10.2014. 08:11
Srbija će konačno morati da uskladi svoju spoljnu politiku s EU i kad je reč o odnosima s Moskvom...., to ih najviše boli, oni već kukaju, sama Bavarska gubi 4,4 miljarde sa trgovinskom razmjenom s Rusijom, tek ostali. Izgleda da im je najveća želja da nam Rusi okrenu ledja, kako bi totalno bili na njihovoj nemilosti ! I na koncu, kada su toliko zahtjevni, kada mi to ulazimo u EU i zašto ?
Utorak 07.10.2014. 12:46
ZAMERA STO SMO SRBI....I TREBA NAS POBITI PO NJIHOVOM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online