Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 15.10.2014.
10:46
Srna, Politika A

Putin: Hvala srpskim prijateljima!

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da se treba suprotstaviti heroizaciji nacizma i dodao da je ubeđen da će tome doprineti i jubilarne svečanosti povodom 70 godina oslobođenja Beograda, koje bi trebalo da postanu još jedan izraz prijateljstva dva naroda. Putin se zahvalio srpskim prijateljima na "brižljivom odnosu prema sećanju na svojetske borce".

Suprotstaviti se heroizaciji nacizma: Vladimir Putin
 

Putin je zahvalio srpskom rukovodstvu na pozivu da dođe u posetu Srbiji i učestvuje u svečanim događajima posvećenim 70-godišnjici oslobođenja Beograda od nemačko-fašističkih osvajača.

"Danas je naša zajednička obaveza da se susprotstavimo heroizaciji nacizma. Da se čvrsto odupremo pokušajima revizije ishoda Drugog svetskog rata i dosledno da se borimo protiv svih oblika rasizma, ksenofobije, agresivnog nacionalizma i šovinizma", rekao je Putin za beogradsku "Politiku".

Sećanje ne sovjetske borce

"Iskreno smo zahvalni sprskim prijateljima na brižljivom odnosu prema sećanju na sovjetske vojnike, koji su se zajedno sa borcima Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije borili protiv Hitlerovih okupacionih snaga", rekao je Putin.

On je podsetio da je tokom Drugog svjetskog rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije poginulo više od 31.000 vojnika i oficira Crvene armije, a oko 6.000 sovjetskih državljana se borilo protiv osvajača u redovima narodnooslobodilačke vojske.

Navodeći da su srpski i ruski narodi pre 70 godina zajedno srušili zločinačku ideologiju čovekomrzaca koja je pretila postojanju civilizacije, Putin je istakao da je iskreno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda zasnovano na osećajima uzajamne simpatije i poštovanja, na duhovnoj bliskosti, na bratstvu po oružju u Drugom svetskom ratu.

"Računamo da će nam očuvanje istorijskog sećanja i dalje pomagati da zajedno jačamo mir, stabilnost i prosperitet zajedničkog evropskog prostora", rekao je Putin.

On je napomenuo da je i danas važno da ljudi u različitim zemljama i na različitim kontinentima čuvaju sećanje na to do kakvih stravičnih posljedica mogu da dovedu ubeđenost u vlastitu izuzetnost, nastojanje da se bilo kojim sredstvima postignu sumnjivi geopolitički ciljevi, zanemarivanje elementarnih načela prava i morala.

"Mora se učiniti sve da bi se u budućnosti sprečile slične tragedije. Nažalost, `vakcina` protiv nacističkog virusa koja se tokom nirnberških procesa razvila u nekim državama Evrope, gubi snagu", istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, jasan dokaz su otvorene pojave nacizma koji je već postao uobičajena pojava u Letoniji i drugim baltičkim zemljama, dok posebnu zabrinutost u ovom kontekstu izaziva situacija u Ukrajini, gdje je u februaru izvršen protivustavni državni udar, koji su izveli nacionalisti i druge radikalne grupacije.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.10.2014. 11:28
Evropsko Americka politika je da se unisti nacionalna svijest Srba, da nas naprave klonovima jer se ne uklapamo u njihovu zamisljenu sliku svijeta plus kao glavni razlog tome je to sto nas okrivljuju za ratove kojima je po njima bas ta nacionalna svijest glavni krivac. Problem je sto smo mi mal narod i nismo niti vojna, niti ekonomska sila pa tako ne mozemo ni da sjedimo na dvije stoilice kao danas, vec moramo izabrati put kojim cemo i saveznike. Trenutacna politika je zlo da ne moze biti gore, jer bojim se da cemo ostati i bez saveznika i bez neprijatelja jer vise nikom necemo biti interesantni ponizeni i porazeni Jos nas samo na povrsini odrzava ljubav jednog covjeka i njegovo strpljene
Sreda 15.10.2014. 13:30
HVALA TEBI CARE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online