Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 17.10.2014.
15:36
Beta A

"Možda Srbi nemaju razuma, ali su veći Rusi od Rusa"

Moskovska štampa danas detaljno izveštava o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, ističući da mu je ukazana posebna čast, što se vidi i u tome da je zbog njega pomeren datum proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma. Poseta ruskog predsednika i vojna parada bili su toliko inspirativni za ruske novinare da su isticali i to da ova parada nije bila "obična provincijska", da su Srbi Putina dočekali bolje nego "podanici u ruskim regionima", pa čak i da je takva odluka našeg državnog vrha, koji teži EU, na ivici "manjka razuma".

"Parada iskrena, od duše i srca", piše Komersant
 

"Putin je učestvovao u paradi, grandioznoj za Srbiju, koja je trebalo da se održi 20. oktobra. Ali, srpske vlasti su se prilagodile obavezama ruskog predsednika i time izazvale bojažljive i prigušene proteste opozicije, koja ih je kritikovala za rasipanje i predlagala da se novac umesto na proslavu, potroši na izgradnju dečijih vrtića", piše Komersant.

List navodi da su pregovori u Palati Srbije bili kratki, jer je Putin putovao u Milano, gde ga je čekala nemačka kancelarka Angela Merkel. Komersant piše i da se poseta završila dugo očekivanom paradom, i da je Putin, koji je već 20 minuta kasnio na susret sa Angelom Merkel, prestao da se žuri.

"Nije reč o tome da je sve bilo tako dirljivo. Bilo je to nešto mnogo više nego provincijska parada. Nešto iskreno i prirodno, toliko od duše i srca, da se oči nisu odvajale od te parade", zaključuje izveštač Komersanta, i dodaje: "Ovde, u Beogradu, oni su zaista zahvalni".

Vladin list Rosijska gazeta piše u članku pod nazivom "Rusija ne trguje prijateljstvom", da je Putin nazvao Srbiju "najbližim saveznikom". Dnevnik dodaje da je u razgovorima Putina sa srpskim rukovodstvom najviše reči bilo o prijateljstvu i energetici.

Izvestija piše da je Rusija bila glavni učesnik proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda i da "odavno tako nisu dočekivali rusku delegaciju kako na zvaničnom, tako i na narodnom nivou".

Moskovski komsomoljec piše da su Putina dočekali u Srbiji kao "pobednika", i da "takav prijem retko organizuju i verni podanici u ruskim regionima".

"Za zemlju koja teži ulasku u EU, u sadašnjoj situaciji to nije samo gest dobre volje, već herojstvo koje se graniči sa manjkom razuma. Ali, za to su srpske vlasti imale svoje razloge", piše list.

Dnevnik navodi da Srbi ne skrivaju da dobri odnosi sa Moskvom za njih nisu manje važni nego zbližavanje sa EU.

U članku pod nazivom "Srbi su zamolili predsednika Rusije da ih spasi od NATO", Komsomoljska pravda piše da su srpske vlasti u znak posebne pažnje prema ruskom lideru, "promenile svoj istorijski kalendar, slaveći svoj praznik četiri dana ranije".

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 16:01
Braćo, ja sam i dalje iznenađen perfektnom paradom, zaista.sve je bilo fenomenalno, čak i onaj govor izdajnika nikolića(ne znam ko mu je pisao,( jer on sigurno nije)ali svaka čast).pa spktakl sa puškama, naša draga vojska.a sve je bilo od srca iz duše iskreno. živela majka Srbija i Velika Bratska Rusija.
Petak 17.10.2014. 15:54
Када би само имали више тако искрених и братски настројених народа као што су нама Руси. Лепо би било да имамо и на западу тај ниво пријатељства,али шта да се ради када су "латини" увек изневерили наше пријатељство.
Petak 17.10.2014. 17:42
Ovo "da smo veci Rusi od Rusa"........fantasticno !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online