Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 18.10.2014.
07:39
D. Dekić - Vesti A

Ministru pravde izmiče fotelja

Smenu ministra pravde Nikole Selakovića, osim srpskih advokata čiji je štrajk ušao u drugi mesec, predložila je i Agencija za borbu protiv korupcije zbog sukoba interesa u kojem se ministar našao, učestvujući u izboru svojih saradnika na pravosudne funkcije.

Ne voli pridike: Nikola Selaković
 

Ovaj potez ozbiljno je naljutio ministra koji je agenciju optužio, ne samo za nedoslednost u primeni zakona, već i za kršenje zakona u njegovom slučaju.

U pravu i ministar i agencija

Bahatost ministra i njegov osioni ton, prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, govori ne samo o njegovom karakteru kao političara i čoveka, već i o karakteru izvršne vlasti čiji je član. Dobrašinović ukazuje da međusobno optuživanje daje pravu sliku o stanju u institucijama.
- Sve što je Agencija rekla o ministru je sigurno tačno, ali je i ono što je on o njima rekao najverovatnije istina, pa građani u ovoj razmeni vatre mogu da dođu do istine o svemu što se radi u državnim organima - zaključio je Dobrašinović u izjavi za "Vesti".

Prijavu protiv ministra podnelo je u aprilu ove godine Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije. Predsednik tog udruženja Nenad Stefanović kaže za "Vesti" da im je iz Agencije stigao zaključak i rešenje o predlogu za smenu Selakovića, pošto je postupio suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.


Ministru se "na dušu" stavlja što je kao član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva glasao da posebni savetnik u Ministarstvu pravde Radomir Ilić bude izabran za zamenika tužioca Prvog osnovnog tužilaštva, a savetnica Mirjana Mihajlović za sudiju za prekršaje. Pritom nije obavestio Agenciju da je povezan sa pomenutim osobama.


- Na ovaj način je doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije - objasnila je Agencija u preporuci za razrešenje ministra Selakovića.


Ministar koji po zakonu ima rok za žalbu 15 dana, oštro je uzvratio.

Garantovana tajnost

Ministar Nikola Selaković je odgovarajući Agenciji putem medija, istakao da ovo antikoruptivno telo krši zakon, jer su se pre pravosnažne odluke oglasili o postupku protiv njega.
- Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovakvi postupci se vode tajno, jer dovode u sumnju integritet ličnosti i narušavanje nečijeg ugleda - pojasnio je ministar.

- Poštujem zakone svoje države i poštovaću svaku zakonitu odluku njenih organa, ali ne volim kada mi pridike o zakonitosti drže oni kojima su ruke duboko u medu. Oni kod kojih se zakon može primenjivati na ovakav ili onakav način, oni koji zakon retko kada primenjuju dosledno, a naročito onda kada je morao da bude primenjen - odgovorio je Selaković.


Od zahteva za smenu ministra ne odustaju srpski advokati koji traže ukidanje notarskog monopola. Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić kaže za "Vesti" da je upravo u pregovorima sa njima Selaković pokazao nedoslednost i nespremnost da interpretira istinu, kao i da je sa iskrivljenim inormacijama izlazio pred javnost.


- Da li je to taktika Ministarstva pravde ili lična Selakovićeva ne znam, ali sam siguran da se onima koji tako nastupaju, obija o glavu. Istina je dokaziva, pa Selakoviću predlažem da se mane neistinitih činjeničnih tvrđenja i počne da izlazi u javnost sa istinom - poručio je Šoškić.
 

POVEZANE VESTI

Subota 18.10.2014. 09:42
Министар Правде и Министар Полиције треба први да иду. Шта су урадили ти дудуци на корист Србије? Ништа, два неспособњаковића, партијски апаратчици и Вучићеви подрепаши, то им је једина квалификација.
Subota 18.10.2014. 09:59
Da je iole malo kritičnosti, trebalo bi da odu i ministri policije, prosvete, i vanrednih situacija...
Subota 18.10.2014. 10:18
VAZNO JE DA UTERIVACI RADE SVOJ POSAO I DA SU TAKSE I GLOBE POVECANE DO KURCA I TAKO JE OBICNOM COVEKU PRAVDA NEDOSTUPNA A ONI REDOVNO DA DOBIJAJU PLATICE. ADVOKATI NE RADE NOTARI DERU I SERU STUDENTI JEDU UDZBENIKE JER NEMAJU STA DRUGO UTERIVACI UTERUJU, KRIMOSI RADE RADNJU, MA PRAVOSUDJE JE VRHUNSKO SAMO PRAVDE I POSTENJA NEMA NI ZA LEKA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online