Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.10.2014.
11:45 >> 13:53h
akter.rs, Beta A

Beograd slavi 70 godina od oslobođenja

Povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u ponedeljak su na Spomen groblju oslobodilaca Beograda položeni venci i cveće.

Oslobodioci grada: Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. godine (Foto: Arhiva)
 

Vence su, između ostalih, položili ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, i predstavnici ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Ukrajine.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da se polaganjem venaca na groblju oslobodilaca Beograda "na neki način završava proslava oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu".

"Mislimo da smo na dostojan način obeležili taj veliki jubilej u istoriji našeg grada i zemlje. U proteklih 10 dana grad Beograd je organizovao veliki broj izložbi i manifestacija... Imali smo i fenomenalnu paradu u četvrtak", kazao je Mali.

On je ocenio da je na pravi način odata počast onima koji su svoje živote dali za oslobođenje grada.

"Ponosan sam kako smo to uradili", kazao je Mali i dodao da preuzima obavezu na sebe da se ovaj datum u budućnosti obeležava svake godine.

Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da se 20. oktobra slavi "sloboda i istina".

"Prosta istorijska istina je da je Beograd oslobođen od strane Narodne-oslobodilačke vojske u sadejstvu Crvene armije. To je nešto što se ne može i ne sme politizovati. Sve što je bilo posle može se oceniti na ovaj ili onaj način", rekao je Vulin.

On je podsetio da je za četri godine u Beogradu ubijeno preko 60.000 ljudi, a da su "neki sugrađani to posmatrali bez protesta".

"Kada nemate mladost ovde, lako će vam se desiti da dečaci zadojeni fašističkom idelogijom ubiju beskučnike u Raškoj, onda će vam se lako desiti da vam se nasilje nad sopstvenim narodom prikazuje kao deo slobode i da se ubistvo nekoga zbog drugačije vere, nacije ili ideologije prihvati kao opravdana stvar," rekao je Vulin.


Državna ceremonija biće održana na Groblju oslobodilaca Beograda i kraj Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali, najavio je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Venci će biti položeni i na Spomenik stradalim sovjetskim pilotima koji se nalazi na Avali biće položeni venci i odata počast.

Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. godine posle višednevnih krvavih i teških borbi u kojima su učestvivali pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online