Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 21.10.2014.
06:38
J. L. Petković - Vesti A

Beograd ipak prima Ramu

Posle incidenta u Beogradu, teških reči na linji Beograd -Tirana i prepucavanja na društvenim mrežama, odlučeno je da se poseta premijera Albanije Edija Rame Beogradu najavljivana kao istorijska odloži do 10. novembra.

Oprostio uvrede: Aleksandar Vučić
 

U zajedničkom saopštenju Rama i premijer Srbije Aleksandar Vučić "veoma nesrećnim" ocenili su incidente tokom utakmice između fudbalskih reprezentacija dve zemlje.

Palma "na liniji"

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da da "Srbija mora da razgovara i sa onima koji Srbiji misle loše".
- Srbija je na evropskom putu i za nas je važno da je Evropa videla ko su organizatori spuštanja zastave velike Albanije na stadion Partizana - kazao je Marković.

- I dalje postoje jasna neslaganja o tome kako je do incidenta došlo, ali ne smemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti - naveli su njih dvojica ističući da je "neophodno je okrenuti novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije".


- Potrebno je nastaviti dijalog i proces započet u Berlinu 28. avgusta, tokom konferencije o Zapadnom Balkanu, jer će on omogućiti poboljšanje odnosa dve zemlje, regiona ali i cele Evrope - piše u saopštenju.


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je dobro što je do odlaganja došlo jer je "potrebno da se smire tenzije".

Diktat EU

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić podržava odlaganje posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu.


- Poseta nije plod bilateralnih, dobrih odnosa, koji bi trebalo da se uspostave već je to diktat EU, ocenila je ona u Kosovskoj Mitrovici.

- Tu situaciju treba prevazići, a da bi se ona prevazišla, potrebna je politička volja, a Srbija je ima - rekao je Dačić.


On je ponovio da treba da se utvrdi kako i zašto se dogodio incident i kako se na utakmici pojavio dron koji je nosio zastavu takozvane velike Albanije.


- Sve ono što se desilo na utakmici nije dobro, jer se podstiču tenzije i dolazi do negativnog razvoja odnosa i regionalne nestabilnosti, ocenio je Dačić.


Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da se mora razgovarati, ali da je pitanje kako. On za "Vesti" ističe da je ta poseta trebalo da ipak bude odložena do daljnjeg, a onda da se lepo pripremi. Vukadinović ističe da je ovako odložena poseta, "samo jedna vrsta kompromisa između želja javnosti koja je protiv i pritiska Zapada, Brisela i Vašingtona".


- Posetu je trebalo odložiti do daljnjeg, jer u ovom svetlu i ovoj atmosferi ne može ništa previše konstruktivno da izađe, sem jedna recka u rokovniku Vašingtona i Brisela, ambasadora i organizacija koji se bave pomirenjem na Balkanu. I to nas sve dovodi u situaciju kao da smo neka maloumna deca koja se potuku, a onda dođe tata ili veliki brat i kaže "hajde sada dajte ruku jedan drugima" - kaže Vukadinović.


Kada dođe u Beograd, Edi Rama će biti prvi predsednik Vlade Albanije koji će posetiti Srbiju u poslednjih 68 godina. To što je u međuvremenu bio na Kosovu, niko više ne računa.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.10.2014. 07:33
naređenje merkelove,da probaš obrezani
Utorak 21.10.2014. 08:06
More prima ga sa svih strana
Utorak 21.10.2014. 09:00
Vučiću to nije politika nego guranje Srbije u još veće blato jer Rama dolaskom u Beograd verifikuje veliku albaniju a ti postaješ još veće zlo za Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online