Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 22.10.2014.
09:03
Beta A

Uče male Srbe, Hrvate i Bosance da se vole

Učenici osnovnih škola iz Vajske u Vojvodini, Vukovara u Hrvatskoj i Orašja u Bosni i Hercegovini učestvovali su u projektu "Ruke prijateljstva" u Vajskoj, koji ima za za cilj da se deca međusobno upoznaju i uče toleranciji. Reč je o drugom susretu učenika tih osnovnih škola, nakon što je saradnja započeta prošle godine u Vukovaru.

Drugi susret u okviru projekta "Ruke prijateljstva" obeležile su kreativne radionice za mališane, poseta Manastiru Bođani i jezeru Provala, i Tvrđavi i etno kući "Didina kuća" u Baču.

Osnovce uče šta je to tolerancija....Džaba, ako ih kod kuće uče da mrze
 

Deca su simbolično puštala i balone mira i prijateljstva, na pograničnoj zoni između Srbije i Hrvatske, na reci Dunav. Oni su se zajedno vozili i brodićem, a učenici iz Vukovara su tom prilikom prvi put videli svoj grad sa druge strane Dunava, prirodne granice koja ih i razdvaja i spaja.

Projekat podržava nemačka Fondacija "Fric Henkel" iz Diseldorfa, a inicijator je Pavle Mrgan, koji je poreklom iz Bođana u blizini Vajske, a godinama je radio u Henkelu u Nemačkoj.

Mrgan je agenciji Beta rekao da je kroz taj projekat želeo da učini nešto dobro za svoj zavičaj kroz edukaciju dece o važnosti prijateljskih odnosa, solidarnosti i razumevanja, ali i širenja poruka mira i međusobnog poštovanja.

"Ovo je lep povod da se deca okupe bez razmišljanja o granicama i time postaju ljudi koji znaju da se može bolje, lepše i drugačije živeti u slozi, poštovanju i razumevanju. Posejali smo seme prijateljstva koje moramo da negujemo kako bismo ubirali slatke plodove. Zajedno smo izgradili jedan most, koji simbolizuje dobar početak", istakao je Pavle Mrgan.

Projekat "Ruke prijateljstva", okuplja učenike i učitelje osnovne škole "Orašje" iz Orašja u Bosni i Hercegovini, "Dragutin Tadijanović" iz Vukovara u Hrvatskoj i "Aleksa Šantić" iz Vajske u Srbiji.

Sekretar Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Vajske Željko Pakledinac rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što učestvuje u ovom projektu mimo svih teritorijalnih granica i dodao da su najsrećniji učenici jer su ponovo na okupu, nakon prošlogodišnjeg druženja u Vukovaru.

Osnovna škola "Orašje" je u maju ove godine pretrpela velike štete od poplava, pa su učenici prijateljskih škola iz Vukovara i Vajske prikupljali pomoć za svoje vršnjake.

Fondacija "Fric Henkel" školi je uručila i ček u iznosu 5.000 evra, a obezbeđena je i podrška kompanije Ceresit u vidu neophodnih fasadnih materijala.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.10.2014. 09:22
Sve mi to lici na prljavr Rabote nevladini Organizacija!Srpska Deca ce da uce da su glavni Krivci i da moraju da snose Krivice za prosli Rat!!
Sreda 22.10.2014. 10:18
...Србе, Хрвате и БОШЊАКЕ. Босанци нису нација, а ако јесу, онда су и Славонци, Далматинци, Истрани, Крајишници, Шумадинци, Херцеговци... Текстове још увек пишу Титови новинари или деца Титових новинара или унуци...колики ли је реп ове аждаје... Ако они себе називају Бошњацима, онда их теба тако и звати, само немој да нас Србе уче како се зовемо.
Sreda 22.10.2014. 11:16
Čudno piše reč "tolerancija". Sabrali Jevreje i Nemce pa ih uče toleranciji. A ona počiva na milionima pobijenih i proteranih Srba, koncentracionim logorima za Srbe i ljubavi prema onima kojih u NDH više nema jer su proterani. Pa neko će pomisliti da su Nemci i Amerikanci opet umešali prste. Dok je sveta i veka,nikada, ponavljam, nikada, neće prestati patološka mržnja prema Srbima dok god je tzv nacija kao što su "Hrvat" i "Bošnjak". Nikada. Ustvari, jedino što održava postojanje ovih lažnih nacija je mržnja prema Srbima, projektovana od strane Vatikana, Austrije i Anglosaksonaca. Mi ne možemo da sprečimo ovu kolektivnu šizofreniju lažnog predstavljanja ali možemo da ih zovemo pravim imenom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online