Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.10.2014.
07:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Bivši foteljaši još na budžetu

Nedopustivo je da Uprava za dijasporu još uvek nije zaživela u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. To najbolje govori o potpunoj nebrizi Vlade Srbije prema sunarodnicima u inostranstvu, ali i o građanima koji žive u Srbiji.

Na platnom spisku su a nemaju nikakve konkretne radne zadatke: Janko Veselinović
 

Jer, od 1. novembra počinje smanjenje penzija i zarada koje se finansiraju iz budžeta, dok iz ugašene Kancelarije za dijasporu 27 ljudi iz istog tog budžeta i dalje prima plate i to samo zato što dolaze na posao. Za nepostojeće funkcije i nikakva radna zaduženja platne spiskove im potpisuje Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova. Ovo za "Vesti" tvrdi Janko Veselinović, predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije i pita zašto ministar Dačić već mesecima toleriše ovo stanje?

Dijaspori ne trebaju poslušnici

- Koga god da nam nametnu iz političkih struktura, taj državni poslušnik radiće za sebe i svoju karijeru, a ne za dijasporu. Ako mi iz dijaspore predložimo kandidate, sami ćemo da snosimo odgovornost za njihov rad. Ujedno će biti izbegnuta mogućnost manipulacije dijasporom čega je bilo u bivšoj Kancelariji i bivšem Ministarstvu za dijasporu - obrazložio je Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore ideju da rasejanje i Srbe iz okruženja treba pitati ko će biti na čelu Uprave pri MSP-u.

On podseća da nekadašnji funkcioneri ugašene vladine Kancelarije za dijasporu nisu razrešeni sa ukinutih funkcija niti su imenovani na nove dužnosti.


- Na platnom spisku su a nemaju nikakve konkretne radne zadatke, ali im plate redovno pristižu. I ovo je više nego jasna slika o stvarnom stanju u Vladi Srbije, kao i o njenom stavu prema sunarodnicima koji žive izvan granica matične države - kritikuje Veselinović.


Inače, on je podržao stav skupštinskog Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu da dijaspora i Srbi u regionu treba da se pitaju ko će biti direktor Uprave pri Ministarstvu spoljnih poslova.


- Bez obzira da li će biti iz rasejanja, regiona ili iz Srbije, najvažnije je da onaj ko bude na čelu Uprave dobro poznaje specifičnosti, problematiku i potrebe dijaspore i Srba u regionu. Treba da ima razgranate i čvrste kontakte sa organizacijama i uglednicima u evropskom i prekomorskom rasejanju, kao i u zemljama u okruženju, ali i da je stručan i spreman da puno radi. Samo takva osoba može se bavi ovim važnim pitanjem - kaže Veselinović za "Vesti".
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online