Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 26.10.2014.
05:31
J. L. Petković - Vesti A

Pljačkaju nas i Beograd i Priština

Globa, sramota, bezobrazluk, pljačka, tako se u Gračanici komentariše astronomska naplata osiguranja koje osiguravajuće kompanije naplaćuju na prelazima Kosova i uže Srbije.

Eksponati i dokazi: Polise i tablice kao potvrda da je ograničena sloboda kretanja
 

Iako je već četiri godine od postignutog "privremenog" dogovora o slobodi kretanja u Briselu, preko Merdara putuju samo oni koji mogu da plate više od 100 evra (za mesec dana) za osiguranje vozila u pravcu ka Beogradu, ili 20 evra (za nedelju dana) u pravcu ka Prištini. Nadležni problem jednostavno ignorišu, pa su zato građani odlučili da reaguju, i to u umetničkoj formi.


U Alternativnom kulturnom centru u Gračanici u petak uveče održana je izložba instalacija pod nazivom "Globa(lizacija)" posvećena nepotrebnim i skupim nametima.

Nema ljudskosti

- Ljudi su izgubili osećaj za normalno, za ljudskost, i osećaj za pravo. Već tri godine je na snazi taj privremeni sporazum o slobodi kretanja koji je omogućava samo onima koji imaju novca da putuju. Zamislite, od naplate osiguranja za jedan dan se prikupi novca toliko da može da se omogući lečenje jednog deteta. Koliko dece je moglo za sve ovo vreme tim novcem da se pomogne - pita
Nenad Maksimović.

- Izložba nema politički karakter i apsolutno ne želimo da je dovedemo u vezu sa Briselskim sporazumom i slobodom kretanja koja je omogućena onima koji imaju novca da je priušte. Nema nikakve veze ni sa činjenicom da su braća oba premijera deo upravnog i nadzornog organa u osiguravajućim društvima (koje naplaćuju polise osiguranja) i na Kosovu i u centralnoj Srbiji, već ova izložba ima nameru da podstakne ljude da počnu da primećuju stvari koje nam smetaju, koje nas ograničavaju i da se protiv njih pobunimo - kaže Nenad Maksimović, direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice.


Na zidovima su izložene i duple tablice, a uz sve je i podsetnik šta je sve moglo tim novcem da se kupi.


Jedan od organizatora izložbe, Bogoljub Marinković, vlasnik agencije za prevoz putnika Kimko, koja prevozi Srbe do Niša i Beograda, navodi da samo za osiguranje vozila godišnje plaća oko 10.000 evra mesečno. Krivi su, kaže, i "Vlada Srbije, a i Prištine, jer ne žele da sednu da razgovaraju oko te čisto tehničke stvari".


- Za nekog je to granica, a nekog administrativna linija, a za nas problem, jer sve to moramo da plaćamo. Ne očekujem rešenje problema, jer su i do sada obećavali. A što bi rešili ako nam uzimaju novac? Uzima i jedna i druga strana. Verovatno im to odgovara, jer ovo može da se reši samo da osiguravajuće kuće sednu i dogovore se. Treba samo dobra volja - kaže Marinković.

Plaćaju i bolesni

Goran Stanković doneo je svoje polise na izložbu. Prelaz i osiguranje platio je, kaže, bar 50 puta do sada, a neretko i kada je vozio majku kod lekara.
- Mesečno me izađe oko 130 evra, pa vi vidite koliko je to. Katastrofalno je to što se radi. Predstavnici vlasti ćute, dok globu plaćaju samo Srbi sa Kosova i Metohije. Moja majka je težak srčani bolesnik i ne može da putuje autobusom. Pre desetak dana išli smo za Beograd jer je dobila uput. Eto, ja sam imao i platio osiguranje, ali razmislite šta je sa onima koji nemaju da plate - pita on.


U organizaciji izložbe je učestvovao i Medija centar iz Čaglavice.
- Izložbom smo hteli da pošaljemo poruku da je ovo što su Beograd i Priština dogovorili globa. I ne samo to. Ovo je sramota, bezobrazluk, pljačka, lopovluk, verovatno jedinstven fenomen u Evropi, a možda i svetu. Mogu da razumem da dva kriminalca dogovore neku pljačku nekog pojedinca, neke banke, možda i nekog naroda ili države, ali je neshvatljivo da dve vlade, vlada Kosova i Vlada Srbije sede za stolom i dogovore pljačku sopstvenog naroda. Očekujem da naši Srbi koje smo u kampanji glasali, koji su obećavali rešenje ovog problema, nešto i urade, da podignu glas - kaže Budimir Ničić, direktor Medija centra.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.10.2014. 11:30
Jadni narod ! Prvo prevaren, pa masakriran,pa lager rezervnih organa i na kraju opljackan ! Grozno.
Nedelja 26.10.2014. 09:53
Za srpski narod period od narednih 25 godina predstavlja mračnu perspektivu, što je posledica ne samo politike Zapada već i unutrašnje srpske politike koja dozvoljava donošenje zakona o nacionalnim manjima koji su pogubni.
Nedelja 26.10.2014. 09:53
Svi mi znamo da srpska policija nema nikakav pristup Velikom Trnovcu, koji je “čvor” za narkotike. Tu je reč o kriminalizaciji srpskog prostora i deo projekta velike Albanije. Nije uzalud Zapad stvarao ovu zonu devijantnog kriminala, haosa i užasa. Oni imaju veliki novac i instrumente, pa samo jaka država može da se tome suprotstavi. Zapad insistira da država mora da bude slaba. Samo jaka država će eliminisati sve ove opasnosti sa kojima se suočava Srbija. Dakle, velika Albanija zajedno sa Kosovom nije nešto što lebdi u vazduhu, već će za pet godina postati realnost za Srbiju. Tako će početi totalna albanizacija balkanskog prostora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online