Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.10.2014.
05:23
B. Đokić - Vesti A

Dijaspora plaća sporost vlasti

Vlasti Srbije još nisu potpisali međudržavne sporazume sa većinom država Evrope kako bi se srpske vozačke dozvole priznale u tim zemljama. Ovo je veliki problem za naše sunarodnike koji odlaze da rade u inostranstvo, pogotovo one koji se bave autoprevozom.

Problemi dijasporaca: Srpske vozačke dozvole ne važe u većini zemalja EU
 

Oni moraju da izdvoje veliki novac kako bi ponovo polagali vozački ispit u državama Evrope u kojima žele da rade, na šta su se u proteklo vreme često žalili "Vestima", tražeći da se inicira rešenje ovog problema.


Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, objavljenim na njihovom sajtu, da bi upravljali automobilom, kamionom, autobusom u Nemačkoj na primer, potrebno je uz srpsku vozačku, da poseduju i međunarodnu vozačku dozvolu. U Velikoj Britaniji ukoliko osoba sa srpskom vozačkom dozvolom boravi duže od 12 meseci, podnosi zahtev za britansku vozačku dozvolu, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita.

U SAD bez časova vožnje

U Australiji je korišćenje nacionalnih vozačkih dozvola drugih zemalja u nadležnosti federalnih država. Ukoliko državljanin Srbije dobije stalno prebivalište ili državljanstvo Australije, u obavezi je da pribavi njihovu vozačku dozvolu u roku od tri meseca. SAD su omogućile državljanima Srbije manje pogodnosti, pa ukoliko dođete u ovu zemlju i regulišete trajan boravak, onda se bez uzimanja časova vožnje, polažu testovi i vozački ispit.

 

U Belgiji je novu srpsku vozačku dozvolu moguće koristiti najduže tri meseca, uz međunarodnu dozvolu, a posle toga obavezna je zamena za belgijsku vozačku dozvolu. Italija prema sporazumu sa Srbijom od 8. aprila 2013. godine priznaje srpske vozačke dozvole do godinu dana od dana regulisanja boravka u Italiji i nije potrebno ponovno polaganje vozačkog ispita.


Kada će biti omogućeno da srpska vozačka dozvola može da se slobodno koristi u zemljama EU, SAD ili Australiji, odnosno da može da se zameni za njihovu, bez polaganja vozačkog ispita, koji je vrlo skup, niko nije mogao da nam da odgovor. U AMSS-u kažu da je ovaj problem u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova.


- Oni moraju prvo da potpišu sporazum o priznavanju vozačke dozvole neke države u Srbiji. Onda ta država priznaje našu. Ovi sporazumi se potpisuju kada se ukaže obostrana potreba. Razlozi zbog čega naša dozvola nije priznata u pojedinim zemljama Evrope nama nisu poznati, ali pretpostavljamo da su u pitanju tamošnji propisi. Najavljuje se potpisivanje takvog sporazuma tokom sledećeg leta sa Makedonijom i izglasavanje u Narodnoj skupštini. Tek tada takav sporazum stupa na snagu - kažu za "Vesti" u AMSS-u.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.10.2014. 07:12
Zabole nasu vladu ona stvar za narodom. Ja nisam vidio gorih drzavnika nego nasih,stvarno su idioti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online