Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.10.2014.
08:47
Blic A

Država u kontranapadu: Poreska kažnjava advokate štrajkače

Poreska uprava počela je blokadu računa advokatima koji u poslednjih 40 dana trajanja protesta nisu platili porez državi, saznaje "Danas Pravo".

Užas u pravosuđu je bio potreban da Selaković shvati da su neophodne promene: Dragoljub Đođević
 

Istovremeno, Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da su još pre 20 dana uputili predlog Ministarstvu pravde u kome su izložili način na koji treba rešiti probleme advokature.

- Ministar Nikola Selaković nam još nije odgovorio na taj predlog. Dok se to ne desi, nema smisla ulaziti u dalju raspravu - rekao je Đorđević i dodao da poziva ministra Selakovića da prestane da razgovara sa advokatima putem medija i da prestane da vodi deklarativnu politiku i posveti se suštini.

On je dodao da je "očigledno ovaj užas u pravosuđu bio neophodan da ministar Selaković shvati da je potrebna izmena pojedinih odredbi Zakona o javnim beležnicima i srodnih zakona".

Govoreći o pokušajima Ministarstva pravde da u pregovorima zaobiđe njega i Advokatsku komoru Srbije, Đorđević je istakao da će takvi napori voditi samo daljoj homogenizaciji advokature.

- Svi potezi koje su oni vukli su samo ujedinili advokate. A ako pokušaju da, po ugledu na neke druge primere, formiraju paralelne advokatske komore, poslaće snažnu poruku Evropskoj uniji. Advokatura je zaštićena Ustavom Srbije i svaki pokušaj pravljenja nove komore će naići na osudu svih civilizovanih društava - kazao je Đorđević.

Nije ovo Sovjetski Savez da država uređuje advokaturu

Prema njegovim rečima, strogo unutrašnje uređenje advokature, njena autoregularnost, predstavlja za profesiju "zakon svih zakona".

- Ukoliko država uređuje advokaturu, onda imamo situaciju kao u Sovjetskom Savezu. Advokatura mora da bude nezavisna, ali ne zbog advokata, već zarad zaštite ljudskih prava. U suprotnom bi ceo sudski proces bio povezan sa centrima moći - naveo je Đorđević.

Iako protest advokata ulazi u svoju šestu nedelju, u AKS se ne razmišlja o formiranju solidarnog fonda koji bi finansijski pomogao advokatima da istraju u svojim zahtevima. Razlog za to je, kazao je Đorđević, što u regionalnim komorama već postoje mehanizmi koji regulišu ta pitanja.

- Već više decenija u regionalnim komorama postoje solidarni fondovi koji u slučaju finansijskog posrnuća, pomažu advokatima da prebrode svoje nedaće. Zbog toga nema potrebe za formiranjem posebnog solidarnog fonda u ovom slučaju - kazao je Đorđević.

On je dodao da finansijski problemi advokata ne počinju 17. septembra, kada se krenulo sa protestom, već da oni traju već četiri godine od kada se sprovodi reforma pravosuđa.

- Mi već četiri godine nemamo posla. Zbog svih ovih reformi, pretresi se odlažu, menjaju se sudije, premeštaju se predmeti. Ali, na kraju svega ovoga pravna profesija mora da izađe kao profesija koja će se uvažavati - naveo je Đorđević.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.10.2014. 08:56
HAHAHAHAHHA !! Svaka čast gospodinu vučiću i ministru selakoviću! Kao pravi namesnički činovnici koji vole svoju poziciju rešili su konačno da se obračunaju sa svima koji nisu po ukusu okupatora! Pošto je prethodna marionetska vlada uništila sve, pa i pravo i pravni poredak, bolje od ovoga ministar selaković nije ni mogao da smisli? Na stranu njegove homoseksualne sklonosti i brat koji je na poternici međunarodnih organa, ali njegov intelektualni sklop nije mogao da se uhvati u koštac sa realnim problemima pravosuđa! Za razliku od njegovih kolena koja izdržavaju redovno stavljanje do znanja od strane nadležnih službenika usa ambasade ! Svaka čast i bravo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online