Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 30.10.2014.
07:28
D. Dekić - Vesti A

Optužio advokate za državni udar

Sukob ministra pravde Nikole Selakovića i srpskih advokata zaoštrio se posle mesec i po dana štrajka advokature zbog monopola notara do te mere da će neko morati da padne na bojnom polju.

Opsednut tajkunima: Nikola Selaković

U međusobnom okršaju, pred očima građana Srbije, Selaković je juče optužio advokate da blokiraju pravosuđe i u sprezi sa politikanatima, tajkunima i Miroslavom Miškovićem destabilizuju državu. Uz to im šalje poreska rešenja i najavljuje za naredne dane "potrebne korake" za rešenje problema. Ovakav nastup Selakovića čelniku Advokatske komore Beograda Slobodanu Šoškiću zvuči kao represija nad advokaturom, ali, kako ističe, advokati se nisu uplašili i ne odustaju od borbe za svoja i prava građana.

Ministrov javašluk

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević obelodanio je da su srpski advokati izdejstvovali svojim evropskim vezama da u Srbiju dođe tim vrsnih stranih stručnjaka radi pomoći i ubrzanja u pristupnim poglavljima 23 i 24 Srbije na putu u EU, s kojima se Hrvatska borila devet godina. Niko se stranim ekspertima nije javio pet meseci.

- Greše i ministar i Vlada Srbije ako misle da će odmazdom rešiti problem sa nama jer tako mogu da izazovu samo još gori bunt koji do sada nije imao politički karakter, ali može da ga dobije - kaže Šoškić za "Vesti".


On dodaje da ima utisak da Selakovićeva poruka ima karakter pretnje i upotrebe sile, ali i poziva advokatima za povratak na posao radi njihove egzistenicije.
Šoškić je revoltiran što Selaković istrajnost advokata da budu prihvaćeni njihovi zahtevi tretira kao državni udar.


- Umesto što izjednačava nešto se se nikako ne može izjednačiti, zašto ne počne ozbiljno da pregovara sa nama i uđe u suštinu problema, a ne da bruka državu, nudeći nam mrvice i izdajući naloge koje treba da prihvatimo. Mi hoćemo dijalog argumentima, nismo štetočine, osim sami sebi, jer ne radimo i građanima koji su bez pravne pomoći, ali ta šteta nije pretnja državnom poretku - kaže Šoškić.
 

Notari kao svete krave

Slobodan Šoškić javno pita ministra zašto ne da da se dirne u notare kao da su svete životinje. Ministar odgovor ne daje, ali advokati na svom sajtu navode da Selaković sprovodi odluke "čoveka iz senke", vanrednog profesora Pravnog fakulteta Dejana Đurđevića, za koga tvrde da je tvorac zakona o javnom beležništvu i monopola notara. Advokati su naveli da su od Poreske uprave - Regionalni centar Beograd tražili po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama kopije poreskih prijava PDV za javne beležnike.


- Prema podacima koje smo usmeno dobilin najsiromašniji notar je prošlog meseca zaradio oko 50.000 evra, a najbogatiji oko 180.000 evra - naveli su oni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.10.2014. 09:06
Ti notari, koji toliko "deru" narod prilikom sređivanja raznih transakcije, dovešće do toga da će narod prestati da sređuje dokumentaciju prilikom sklapanja raznih ugovora, pa će nastati haos u obligacionom sistemu.
Četvrtak 30.10.2014. 10:07
Da ima neko pametan u ovoj zemlji, štrajk bi bio završen za 24 sata. Selaković zbog neznanja da podnese ostavku i nek ide u "notare" kao i skoro svi iz SNS koji su to preko noći postali. Prihvatiti sve zahteve advokata i štrajku je kraj. A posle toga za 24 sata uvesti im fiskalne kase o trošku budžeta Republike Srbije, sa zaprećenom kaznom od 8 godina za ne izdavanje računa.
Četvrtak 30.10.2014. 08:39
Ušlo se u ozbiljan problem, uporno zaboravljamo da se u poslednjih 20 godina u Srbiji nakotilo mnogo izdajnika i stranih plaćenika!!! ž Sada su advokati u koaliciji sa opozicionim strankama na čelu sa DS,LDP, SPO i LSV, a sponzor te ljubavi je Mišković, dok podršku ohrabrenja im pružaju zapadni ambasadori u Beogradu predvođeni Kirbijem!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online