Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 03.11.2014.
05:49
D. Dekić - Vesti A

Šešelju nema života u Hagu

Vojislav Šešelj definitivno ima metastaze karcinoma na jetri i treba mu hitno omogućiti lečenje u Srbiji, a ne u haškom bunkeru, rekao je Bojić.

Dobrovoljno otišao u Hag: Vojislav Šešelj
 




Zdravstveno stanje lidera Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja je ozbiljno, sa elementima životne ugroženosti i metastazama na jetri, saopštio je dr Milovan Bojić, jedan od članova lekarskog konzilijuma koji je posetio Šešelja u Hagu.


On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sedištu SRS-a naveo da kao ozbiljan čovek ne želi da licitira s tim koliko će Šešelj živeti, ali je dodao da "Šešelju nema života ako se ne leči".


- Nemam Šešeljevo odobrenje da o njegovom zdravstvenom stanju javno govorim, ali to činim zbog medicine, njegovog zdravlja i porodice, pa neka i o meni napiše knjigu u kojoj će me nazvati izdajnikom - rekao je Bojić, koji je bio ministar zdravlja u vreme vladavine Slobodana Miloševića.
 

Teški dani: Jadranka Šešelj

Podsetio je da je Šešelju prethodno dijagnostikovan i rak debelog creva, ali da nije bilo adekvatnog medicinskog tretmana.


- Trebalo je da primi 12 doza hemoterapije, a primio je samo jednu. Dalju terapiju je odbio zbog toga što je iz bolnice bio prebačen u "bunker", prostoriju bez prozora. Obrazloženo mu je da se to čini jer bi njegove izlučevine zbog terapije mogle da budu toksične i štetne i po ostale zatvorenike i medicinsko osoblje, pa je zato izolovan - obelodanio je Bojić.

Ovaj lekar kao jedino rešenje vidi da se lider radikala leči u Srbiji, ali se to ne može očekivati dok mu ne bude ukinut pritvor.

Jadranka u suzama

Supruga lidera radikala Jadranka Šešešlj s kojom smo se juče čuli u dva navrata bila je posle obraćanja Milovana Bojića javnosti vidno uznemirena, u suzama i nije mogla da govori.
Ona je tokom jutra, kad smo se čuli prvi put, kazala da sa Šešeljem razgovara svakodnevno, ali ne pričaju o njegovom zdravstvenom stanju.
- Redovno se čujemo. Voja je kao i uvek jak i želi da zaštiti porodicu. Pričamo o drugim temama, a o njegovoj bolesti ne znamo mnogo ni on, ni ja - kazala je Jadranka Šešelj za "Vesti".


Da manevarski prostor za dolazak u Beograd lidera SRS-a nije veliki, ukazao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.
On je istakao i da će država Srbija, ukoliko odbrana Šešelja bude tražila da nastavi lečenje u Srbiji, tu inicijativu podržati.


- To se, međutim, do sada nikad nije desilo, da puste pritvorenika na lečenje. Dešavalo se da odobre lečenje u Srbiji pritvoreniku koji je pušten na privremenu slobodu. Naš manevarski prostor nije veliki, ali podržaćemo Šešelja, njegovu odbranu i porodicu - naveo je Ljajić.

Neljubazni u Tribunalu

- Medicina i život treba da budu iznad prava. Prošlo je 12 meseci od trenutka kada je Šešelj ukazao na prve simptome do trenutka kada su obavljena prva snimanja debelog creva - naveo je Bojić.
On je dodao da srpski lekarski tim nije naišao na ljubaznost u Tribunalu.
- Bilo je teško doći do potrebne dokumentacije - obelodanio je Bojić i istakao dobru saradnju sa Rasimom Ljajićem i srpskom ambasadom u Holandiji. Objasnio je i da se javnosti obraća da bi se izbegli senzacionalistički navodi u medijima, dok će zvaničan i detaljan izveštaj tek biti sačinjen.


Prema rečima šefa pravnog tima za odbranu lidera SRS-a Zorana Krasića, Šešelj treba što pre da dođe u Srbiju jer nema osnova za ostanak u Hagu.


- Pritvor je privremena mera i nema zakonskog opravdanja da posle 20. marta 2012. ostaje tamo ni minut - kaže Krasić za naš list.


Ističući da ne vredi ni upoređivati lečenje u zatvoru i na slobodi, Krasić se pozvao na ocene srpskog lekarskog tima da Šešelj ne bi bio u tako ozbiljnom stanju da je od početka bolesti bio na slobodi.


- Verujem našim eminentnim profesorima da se bolest kakva je prošle godine konstatovana Šešešlju rešava kod nas za pet do sedam dana, ali tamo se sve skriva i komplikuje. Ovi lekari su potvrdili da je izostala blagovremena zdravstvena zaštita i da potrebne poteze u Hagu, ili nisu vukli, ili su to radili sa zakašnjenjem - naveo je Krasić.


On je ponovio da je svaki dan pritvora za Šešelja dokaz sistematskog urušavanja njegovog zdravlja.


Kaže i da se radikali nadaju dolasku svog predsednika kući, ali da je u Hagu mnogo puta odlučeno drugačije od očekivanog.


- Ako im ovo sada nije dovoljno za Šešeljevu slobodu, pitanje je gde ide međunarodno pravo, i iako se trudim da sve govorim s pravnog aspekta ne mogu a da ne pitam gde im je humanost - kaže Krasić.

Hag gori od Gvantanama

Zoran Krasić objašnjava da radikali čekaju detaljan izveštaj srpskih lekara o Šešeljevom zdravstvenom stanju koji će, ukoliko predsednik SRS dozvoli biti na uvidu javnosti i nadležnima u Hagu.
- Očekujemo da neko tamo po službenoj dužnosti razmotri taj izveštaj, a mi idemo u Hag, gde ćemo 8. novembra protestovati kako bi građani u Holandiji i Evropi videli da nije najgori zatvor Gvantanamo na Kubi, već ovaj u centru Haga, u Holandiji. Da pokažemo da je to logor za Srbe u razvijenoj zemlji, a osim srpske dijaspore očekujemo i pripadnike međunarodnih humanitarnih i organizacija za ljudska prava - rekao je Krasić.

 


On ističe da je neshvatljivo da se lider SRS-a drži u "bunkeru", zbog navodne opasnosti da zrači jer je to "priča bez ikakvog medicinskog pokrića". Napominje i da su holandski civilni lekari korektni, a da je glavni problem u zatvorskim.


- Taj problem sa njima će ostati ako Šešelj ostane u pritvoru - zaključio je Krasić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.11.2014. 21:23
"....Trebalo je da primi 12 doza hemoterapije, a primio je samo jednu. Dalju terapiju je odbio zbog toga što je iz bolnice bio prebačen u "bunker", prostoriju bez prozora. Obrazloženo mu je da se to čini jer bi njegove izlučevine zbog terapije mogle da budu toksične i štetne i po ostale zatvorenike i medicinsko osoblje, pa je zato izolovan..." БРУКА И СРАМОТА! ОВАКО СЕ ПОНАШАТИ ПРЕМА ЈЕДНОМ БОЛЕСНОМ ЧОВЈЕКУ ЈЕ ВИШЕ НЕГО ЖАЛОСНО И НЕХУМАНО. ИМАЈУ ЛИ ОВИ ХАШКИ ИНКВИЗИТОРИ И ПРОМИЛ САВЈЕСТИ У СЕБИ?
Ponedeljak 03.11.2014. 06:04
Значи предстоји му још највише два месеца живота.Шешељ је још једна жртва "демократије" која убија само Србе.Семе вам се фашистичко и сатанистичко затрло багро западњачка!!!! Да ли у вама има имало људскост????
Ponedeljak 03.11.2014. 08:15
Sve ovo oko njega je jako žalosno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online