Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.11.2014.
10:10
J. Arsenović - Vesti A

Ubice Srba puštali u provod!

Misija EU na Kosovu i Metohiji (Euleks) je pod udarom teških optužbi za korupciju na najvišem nivou, a mediji otkrivaju na koji način su uz pomoć podmićenih zvaničnika te misije, štićene ubice Srba i kako su nekažnjeno prolazili oni koji su otuđivali srpsku imovinu u pokrajini.

osetljivo pitanje: Federika Mogerini
 

Primer uvezanosti kriminalaca sa vrhuškom Euleksa posebno je upečatljiv na primeru zloglasne Dreničke grupe OVK, koja je optužena za zločine nad srpskim civilima 1998-1999. godine.


Pozivajući se na izvore iz vrha Euleksa, "Blic" piše da je vođa grupe Sami Ljuštaku dan pre hapšenja, sredinom 2013. godine, viđen sa visokim zvaničnicima Euleksa. Oni su mu najavili da će biti uhapšen, ali da će slučaj biti "labav" i da će Drenička grupa proći bez kazne. Slučaj je otišao tako daleko da su njeni članovi izlazili iz pritvora noću i provodili se po prištinskim restoranima.

Najskuplja misija EU

Marija Bamije je upozorila i na "strahovite troškove" koje misija Euleks ima u istragama i pomenula primer kako je zamenik glavnog tužioca Džonatan Ratel u slučaju "Medikus" (trgovina organima) obišao celi svet da istražuje, a na kraju je sve to završeno sa šest meseci zatvora.

 

Jedinica EU za posebne namene je čak zabeležila da su članovi Dreničke grupe noću sedeli sa ministrima samoproglašenog Kosova Hajredinom Kučijem, Enverom Hodžajem i tužiocem Ismetom Kabašijem!


Juče se oglasila i suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bamije, ilustrujući primere političke trgovine sudskim procesima, davanju mita i mešanju Brisela kako slučajevi ne bi izašli u javnost.


- Mislim da treba sprovesti nezavisnu međunarodnu istragu o načinu na koji je operisao Euleks na Kosovu, jer aktuelni ljudi koji se nalaze u Euleksu i oni koji rukovode iz Brisela pokušavaju da zataškaju stvari umesto da se bave njima - upozorila je Bamije za "Koha ditore".


Govoreći o slučaju Ilira Tolaja, bivšeg funkcionera u Ministarstvu zdravlja optuženog za korupciju, ona je navela da su je sudije tokom procesa tretirali "neprijateljski" jer su prisluškivanja otkrila da su u korupciju uključeni i glavna tužiteljka Jaroslava Novotna i bivši predsednik, sudija Euleksa Frančesko Flori.


Bamije, koja je suspendovana i nalazi se pod istragom zbog sumnje da je predala tajna dokumenta listu "Koha ditore", kaže da je Brisel počeo da se bavi samo istragom protiv Florija, ali ne i Novotne.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.11.2014. 10:41
Srbija treba da traži vraćanje ujedinjenih nacija na Kosovo a euleksu da skrati zadovolstvo sticanje dobara i iživljavanja nad Srpskim narodom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online