Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.11.2014.
17:04
J. Arsenović - Vesti A

Interfonska kamera bez zadnjih namera

Generalni direktor hotela Kraun plaza Živorad Vasić tvrdi da hoteli Interkontinental grupe koji su građeni od 2009. godine imaju obavezu da za svaku svoju salu postave video-interfonsku kameru. Jedna od tih standardnih kamera italijanskog proizvođača Urmet bila je i ona za koju su ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislav Gašić tvrdili da je bila sakrivena u hotelskoj banket sali Adriatik s ciljem da se tajno snimaju razgovori premijera Aleksandra Vučića sa pojedinim učesnicima nedavno održanog skupa Trilateralne komisije.

 

- Svaki hotel Interkontinental grupe koji ima četiri ili pet zvezdica mora da sadrži video-interfon u svakoj od svojih sala. Italijanska firma Urmet je dala tehničko rešenje i do sada nije bilo reklamacija. Naš hotel ima osam takvih kamera koje, napominjem, nemaju ni ton, ni video zapis i koje su ugrađene prošle godine u toku izgradnje hotela - objasnio je Vasić na konferenciji za medije održanoj u beogradskom hotelu Kraun plaza u petak.


Tvrdnja ministra Gašića da je kontradiverzioni tim Vojno bezbednosne agencije (VBA) pronašao kameru iza kućišta za alarm takođe je demantovana.
 

Da li je uopšte bilo sastanka?

Televizija N1 je došla do nezvaničnih saznanja da premijer Vučić tog dana nije ni imao predviđene pojedinačne sastanke sa uticajnim članovima Trilaterale. Drugim rečima, nije imalo šta da se prisluškuje. Na pitanje da li mu je to poznato, Živorad Vasić, koji je sve vreme nastojao da izbegne politizaciju slučaja i isticao dobru saradnju hotela sa svim ministarstvima, odgovorio je da hotelski menadžment nije upoznat sa satnicom premijera.
- Mi smo znali da on treba da ima neki bilateralni sastanak, nismo znali s kim. Nama je bilo drago da je premijer ovde kod nas u hotelu i naš jedini zadatak je bio da budemo dobri domaćini tako jednom velikom skupu, što nam je i potvrđeno zahvalnicom od evropske Trilaterale.

- Video interfonska kamera se ne nalazi u protivpožarnom sistemu. To bi bilo kršenje standarda protivpožarne zaštite, a mi vodimo računa o bezbednosti naših gostiju i zaposlenih. Kamere se nalaze na svom standardnom kućištu - objasnio je Vasić i potom pred novinarima izvršito prezentaciju kako ove kamere, inače postavljene na vidnom mestu, rade i kako se lako mogu staviti van funkcije.


Poslovna politika hotela Kraun plaza, koji pripada lancu Interkontinental grupe, jeste da svoje goste koji su zakupili salu obavezno obavesti o postojanju video-interfonskih kamera i tako je bilo i sa ljudima iz Trilaterale zaduženim za organizaciju skupa.


Konkretna kamera koja je postala glavni dokaz za novu aferu prisluškivanja, nalazi se na vidnom mestu. Ona, kao i sve ostale, običnim pritiskom na dugme unutar banket sale može da se isključi, pa mali monitori koji se nalaze ispred ulaznih vrata ostaju bez slike. Ti monitori služe osoblju hotela kako bi znali u kom momentu mogu da uđu u salu a da ne remete skup, između ostalog i zbog posluženja.


Prema Vasićevim rečima, ljudi iz bezbedonosnih službi su proverili banket salu, obavestili hotelski menadžment da su isključili kameru i u samom kućištu i nije bilo ni reči o tome da su naišli na dokaz o pokušaju tajnog video i tonskog snimanja. Kamera o kojoj su govorili dvojica ministara posle završenog sastanka bila je na svom mestu, samo isključena. Drugim rečima, službe je nisu odnele kao dokaz u eventualnom postupku koje bi tužilaštvo trebalo da pokrene zbog optužbi za pokušaj prisluškivanja predsednika vlade.


- Obavešteni smo da je za svaku sigurnost video interfonska kamera ugašena i mi smo im se zahvalili na toj informaciji, jer znamo da je to učinjeno iz preventive i da je to standardna procedura za skupove na kojima se nalaze visoke zvanice. Do današnjeg dana niko iz VBA nas nije kontaktirao. Nikakvo pitanje nam nije postavljeno, a svi su odavde otišli veoma zadovoljni. Sve ostale stvari smo pročitali u medijima - zaključio je generalni direktor Kraun plaze.

Prvi put u Miškovićevom hotelu

Prema Vasićevim rečima, bio je to prvi dolazak Aleksandra Vučića u Kraun plazu od otvaranja prestižnog hotela. Sam objekat u vlasništvu je Miroslava Miškovića, dok je menadžment direktno odgovoran Interkontinental grupi i celo poslovanje se odvija po njihovim standardima. Činjenica da je hotel u vlasništvu Miškovića, posle čijeg hapšenja pre dve godine je skočio rejting Aleksandra Vučića kao borca protiv korupcije, ministru pravde Selakoviću je poslužila za optužbu da je "na delu angažovanje tajkuna na rušenju vlasti".
U hotelu kažu da im posle ovih optužbi nije ugroženo poslovanje, niti je bilo otkazivanja rezervacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online