Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.11.2014.
08:39
D. Dekić - Vesti A

Hag bolesniji od Šešelja

Povodom puštanja na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja u brojnim komentarima srpskih državnih zvaničnika samo jedan od njih, Rasim Ljajić ocenio je da je taj potez pokušaj Tribunala da izađe iz situacije u koju je sam sebe doveo neprimereno dugim suđenjem.

Šta rade sudije: Florens Artman
 

Florens Artman, portparolka nekadašnje glavne haške tužiteljke Karle del Ponte, smatra da je Tribunal javnosti dužan odgovore na brojna pitanja.

- Šešelj je pušten na slobodu kao osumnjičen, bez odluke da li je kriv ili je nevin, što je neshvatljivo, jer se predao još 2003. Nije problem što je pušten zbog zdravstvenog stanja, ali je pravo pitanje šta rade sudije? Nisu bolesni, ako jesu neka idu u penziju! Desi li se slučajno da optuženik umre pre presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudija i sud, a ne bolest - kaže Artmanova.


Da Tribunal "pere ruke" od Šešelja ne želeći više da neko umre u Hagu, smatra članica UO REKOM-a Nataša Kandić koja je ocenila da se ovaj slučaj završava kao još jedno neuspešno delovanje Tribunala.

Toma Fila

Fila: Hag beži od bolesti

Advokat Toma Fila podseća da je sud u Hagu, kada je 1996. general Đorđe Đukić bio teško bolestan, ali i u drugim slučajevima, tvrdio da zdravstveno stanje nije razlog da neko bude pušten privremeno.


- Sudili su i zdravstveno nesposobnima, pa je prvi put da je Šešelj pušten. Ne verujem da je to zbog humanosti, rešenja problema Tribunala, niti zbog osećaja prema Srbiji, već zato što je njegovo zdravstveno stanje katastrofalno, pa se izvlače iz toga - ocenio je Fila.

Advokat Borivoje Borović, koji je prvi odbranio Srbina Miroslava Radića pred Tribunalom od optužbi za zločine na vukovarskom ratištu, ističe da Hag pušta Šešelja ne samo zbog bolesti, već i što nema dokaze za bilo kakvu krivičnu odgovornost.


- Šešelju se u optužbama kao glavna teza provlači naručivanje zločina u Vukovaru. Neki zaštićeni svedoci za koje je kod Radića utvrđeno da su lagali, su isti i u Šešeljevom postupku, pa se sa takvim ljudima ne može doći do krivice - ukazao je Borović koji smatra da Tribunal hoće na svaki način da pokrije 12 godina pritvora bez presude i izbegne nadokanadu materijalne štete lideru radikala.


O politizaciji Haškog suda progovorio je 2013. danski sudija Frederik Harhof zbog čega ga je Tribunal diskvalifikovao. On je u pismu adresiranom na 56 prijatelja i saradnika, ocenio da sud ne deli pravdu, već sprovodi političke odluke. Predsednika suda Teodora Merona optužio da je uticao na oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču, kao i srpskom generalu Momčilu Perišiću.

Politički analitičar Branko Radun ukazuje da ovaj sud "pere ruke" što ga je tolike godine držao u pritvoru bez presude, ali i očito ne želi još jednu sumnjivu i tragičnu smrt u haškim ćelijama.

- Sve to bi dodatno kompromitovalo ionako poljuljani kredibilitet suda u međunarodnoj javnosti. Zato nisu znali šta će sa Šešeljem, pa su ovako pokušali da pronađu izlaz - smatra Radun.

U funkciji Vašingtona

Branko Radun ukazuje na ocenu dela analitičara koji smatraju da je ovaj sud politički instrument Vašingtona, a da se interesi SAD i Šešelja poklapaju.
- Ima indicija da su i haške presude i puštanja na slobodu ispolitizovana. To se pokazalo u slučaju hrvatskih generala koji su prvo osuđeni, što je bila neka vrsta opomene Hrvatskoj, a onda je iza kulisa postignut dogovor o oslobođanju - kaže Radun.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.11.2014. 14:57
Ovaj sud i nije mogao Seselju da presudi, bez dokaza nema ni presude.
Sreda 12.11.2014. 10:17
Hag je samo slika i prilika zapadne demokratije i njihovog poimanja pravosuđa.A za osnivanje Haške inkvizicije veliku odgovornost nosi i Slobodan Milošević koji je mislio da će se preko Haga riješiti onih koji mu više ne trebaju.Ostatak priče znamo svi.
Sreda 12.11.2014. 21:36
Зашто се уопште зове суд, кад је створен као логор и мучилиште за невине Србе родољубе? А на челу су содомистички кловновски мишеви.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online