Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 18.11.2014.
18:00
J. Arsenović - B. Božin A

Rusko-nemačka bitka za Srbiju

Vlada u Berlinu je zabrinuta zbog ruske politike moći na Balkanu, preneo je strah aktuelne nemačke politike najnoviji broj "Špigla".

- Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže za sebe kroz vojnu saradnju i isporuku gasa - kaže se u jednom poverljivom dokumentu nemačkog Ministarstva inostranih poslova u koji je "Špigl" imao uvida.

Istočna zona uticaja: Vladimir Putin i Tomislav Nikolić na vojnoj paradi u Beogradu
 


"Gas za Srbiju, pritisak na Bosnu i Hercegovinu - vlada u Berlinu je zabrinuta zbog ruske politike moći na Balkanu. Predsednik Putin pokušava očito da zemlje udalji od Evropske unije (EU)", navodi dalje nemački nedeljnik.


Da Nemačka Srbiju posmatra kao zonu uticaja u kojoj se Rusija previše razmahala govori i nastup nemačke kancelarke Angele Merkel koja je izgleda izgubila strpljenje za taktiziranje sa Moskvom.

Spremni za svaku saradnju: Vučić i Merkelova

U svom govoru na sidnejskom Lovi institutu za međunarodnu politiku, ona je u neobično oštrom tonu prozvala Putina da vodi "aneksionu politiku koja se zasniva na pravu jačega".


"I ne radi se samo o Ukrajini", naglasila je Merkelova.

"Radi se o Moldaviji, Gruziji... i ako se krene dalje... o Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana. Ukrajinska kriza stoga zaista ni u kom slučaju nije lokalni problem", ocenila je Merkelova pred stotinama posetilaca sidnejskog instituta za međunarodnu politiku.


Ona je upozorila da "ovi događaji dovode u pitanje celokupni evropski mirovni poredak, nakon svih užasa dva svetska i kraja hladnog rata".


Paralelno dok strahuju zbog ruskog uticaja na Balkan, Nemci ne kriju da upravo Berlin koči pregovore Srbije sa EU tako što njihov početak uslovljava potpunom primenom Briselskog sporazuma, iako to u dobroj meri zavisi od prištinske strane.

Otud se postavlja pitanje, otkud ovakva konfuzna politika Berlina: na jednoj strani strah od ruskog uticaja, a na drugoj stalna uslovljavanja Beograda?

Prihvatanje pritisaka

Dušan Proroković smatra da je trenutna pozicija Srbije da je u "tihom procesu prihvatanja pritisaka sa svih strana"
- Malo nas pritiska SAD - mi prihvatamo, malo nas pritiska Berlin - mi ustuknemo, malo nas pritiska Rusija - mi prihvatamo. To može proizvesti i unutrašnju destabilizaciju - smatra sagovornik "Vesti".

 

Za političkog analitičara Dušana Prorokovića to je, između ostalog, posledica toga što je Nemačka postala talac američke politike na Balkanu koju je slepo sledila. Dok je Vašingtonu interes da Balkan kontroliše kroz stalnu destabilizaciju, Evropi takva krizna žarišta nisu potrebna u neposrednom komšiluku.


- Za EU to je pogubno, pre svega za Nemačku, jer bi to bilo otvoreno geopolitičko žarište u stomaku Evrope. Tu je i Kosovo koje je kancer Evrope. Srbija se nikada ne bi okrenula toliko Rusiji da glavne evropske zemlje nisu priznale secesiju Kosova. I ovo sadašnje prisustvo Rusije je posledica aktivnosti Zapada da se Srbija ne samo porazi, već i ponizi - objašnjava Proroković.


Drugi bitan faktor koji utiče na pojačanu zainteresovanost Zapada za uticaj na Srbiju jeste i činjenica da od naredne godina Beograd preuzima predsedavanje Oebsom koji je neka vrsta medijatora u ukrajinskoj krizi.


- Srbija ne mora da se stavi na rusku stranu, ali ukoliko blokira nekoliko inicijativa Zapada, pomrsićete im račune. Dovoljno je, recimo, da se traži objektivna istraga obaranja malezijskog aviona, pa da se stvari počnu drugačije sagledavati o onome što se dešava u Ukrajini - objašnjava direktor Centra za strateške alternative.


Ovo bi moglo biti objašnjenje zašto su u kratkom vremenskom razmaku Srbiju pohodili visoki zvaničnici dve najveće evropske ekonomije. Posle francuskog premijera koji je boravio čak dva dana, u poseti Beogradu je i nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel, i to u pratnji 40 nemačkih privrednika, koliko ih nije bilo, kako primećuje Proroković, ni u Grčkoj u vreme kada je ova mediteranska zemlja bila glavni finansijski problem Unije.
 

Putin ponovo o presedanu Kosova

U polučasovnom intervjuu emitovanom na nemačkoj TV u udarnom nedeljnom terminu, Putin je rekao da smatra da je Zapad neadekvatno reagovao na prisajedinjenje Krima Rusiji.
- Kada mi slušamo pritužbe o tome da je Rusija prekršila međunarodno pravo, to kod mene ne izaziva ništa drugo osim iznenađenja. Imamo sjajan i svež presedan, presedan Kosova - naveo je Putin, podsećajući na odluku Međunarodnog suda, prema kojem je Kosovo imalo pravo na samoopredeljenje. Prema njegovim rečima, pripajanje Krima je bilo legitimno prema međunarodnim zakonima i demokratsko, jer su i regionalni parlament i građani glasali za to na izborima.

O. I.


Banjaluka i Sarajevo u fokusu Moskve: Preko Srpske uticaj na celu BiH

Rusija i u Bosni slično deluje, smatra vlada u Berlinu, a prenosi "Špigl".
- Stiče se utisak da Rusija pokušava preko Srpske da dobije uticaj na celoj Bosni i Hercegovini - rekao je ministar poljoprivrede Kristijan Šmit koji je nedavno bio u poseti Beogradu.


Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je juče u Briselu ocenila kao "zabrinjavajuće" to što je Rusija na glasanju o rezoluciji o BiH u SB UN zatražila da se izostavi odrednica o evroatlantskoj perspektivi te zemlje.


Odgovarajući na pitanje novinara kako gleda na stav Nemačke da Rusi jačaju uticaj na Balkanu, Pusićeva je ukazala da je stalna članica Rusija prvi put od 2005. zatražila da se izbaci odrednica kojom se spominje evroatlantska perspektiva BiH. Rusija nije stavila veto, već se uzdržala od glasanja o toj rezoluciji što dogodilo prvi put u vezi sa zemljom koja se ne graniči s Rusijom.

Vučić: A ko će nama da nadoknadi gubitke

I jučerašnje obraćanje novinarima drugog čoveka nemačke vlade Zigmara Gabrijela u Beogradu takođe se jednim delom odnosilo na specifične veze Srbije i Rusije. Gabrijel smatra da dobri odnosi Srbije sa EU nisu alternativa odnosima sa Rusijom.
- Treba svi zajedno da imamo interes da sa Rusijom jačamo Evropu. To možda sada zvuči kao utopija - rekao je Gabrijel, ističući da Nemačka u regionu nastupa "ne kao učitelj već kao partner".


Odgovorajući na pitanje novinara "Špigla" Aleksandar Vučić je ponovio je da se Srbija ne stidi da ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom, ali da je strateški cilj Republike Srbije put u EU.
- Iako je na evropskom putu, Srbija ima razvijene političke, privredne, ekonomske i kulturne odnose sa Rusijom. Ne vidim zašto bi nekome u EU to smetalo. Kada Poljska ima gubitke u trgovini sa Rusijom njoj to nadoknadi EU, ali Srbiji nema ko da nadoknadi. Mi moramo da vodimo računa o svojoj zemlji - poručio je Vučić.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.11.2014. 18:06
Laz, nema nikakve bitke. Postoji robstvo sa jedne strane sa fiktivnom sigurnoscu i imaginarnim nemackim firmama, i postoji sloboda da zivimo, biramo, veru ispovedamo.
Utorak 18.11.2014. 18:14
Ima li vise ikakvog smisla komentarisati gadosti ovih izimitelja nacifasizma.
Utorak 18.11.2014. 18:16
Otimaju se ko za u...n štap.Kako da ne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online