Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.11.2014.
13:15
Beta A

Zašto je Drecun "prozvao" Vekarića?

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Milovan Drecun izjavio je danas da je Bruno Vekarić protivzakonito na funkciji zamenika tužioca za ratne zločine. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić odgovorio je izjavom da je Milovan Drecun izneo optužbe na njegov račun jer je kao nekadašnji ratni izveštač jedan od osumnjičenih u predmetu "mediji".

Protivzakonito na funkciji: Bruno Vekarić, levo
 

Drecun je rekao da Vekarić nije prošao izbor kroz Skupštinu Srbije, već ga je na stalnu funkciju imenovalo Državno veće tužilalaca (DVT).

Vekarić:Drecun me napao jer je osumnjičen u predmetu mediji

"Očigledno se radi o zloj nameri i kampanji zbog predmeta 'mediji', Štrpci, Bratunac, Istok, Srebrenica i braća Bitići koje tužilaštvo radi. Radimo ozbiljne predmete o kojima će javnost brzo čuti a ovakvo iznošenje neistina je jedan od načina da se ugrozi samostalnost tužilaštva".

 

U predmetu "mediji" vodi se predistražni postupak protiv više osumnjičenih za pozivanje ili podsticanje na ratne zločine tokom ratova devesetih godina, kada je Drecun bio ratni izveštač Radiotelevizije Srbije.

 

Vekarić je rekao da je zakonito izabran na tu funkciju zamenika tužioca za ratne zločine a navode Drecuna o nezakonitosti odbacio kao ugrožavanje samostalnosti tužilaštva, kampanju i zlu nameru.

Drecun je u Skupštini Srbije rekao da je "nezadovoljan" odgovorom Ministarstva pravde na pitanje da li je Vekarić zakonito izabran.

 
"Kada sam pitao da li je Bruno Vekarić protivzakonito na stalnoj funkciji, imao sam u vidu da je njegov izbor iz 2003. godine (na dužnost zamenika javnog tužioca), Ustavni sud 2004. oglasio neustavnim, i to je nepobitan razlog zašto nikako nije mogao da bude izabran 2009. na stalnu funkciju", rekao je Drecun.

Poslanik SNS je kazao da je rešenjem Vlade Srbije iz 2003. godine, Vekarić imenovan za zamenika okružnog javnog tužioca "protivno tadašnjem važećem Zakonu o javnom tužilaštvu".

"Vekarić nije mogao biti imenovan od strane Vlade, već biran od strane Skupštine Srbije, pa je njegovo imenovanje na mesto zamenika okružnog javnog tužioca nezakonito", ocenio je Drecun.

Po njegovim rečima, DVT je moralo da zna da Skupština Srbije nikada
nije verifikovala izbor Vekarića kao zamenika okružnog javnog tužioca, te tako ni 2009. godine nije moglo da mu potvrdi izbor na stalnu funkciju zamenika tužioca za ratne zločine.

"Osnovna pravila za izbor zamenika javnog tužioca (prema važećem zakonu) – Narodna skupština na predlog DVT bira za zamenika javnog tužioca lice koje se prvi put bira na ovu funkciju za period od tri godine", rekao je Drecun i dodao da je "nezakonito" da neko na stalnu funkciju bude izabran s mesta savetnika u Tužilaštvu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.11.2014. 13:42
Najveću laž da je pravosuđe nezavisno eto izjavi Vekarić a kao drugo Vekariću treba odmah oduzeti imunitet i protiv njega podići optužnicu za mito korupciju i nehumano ponašanje prema žrtvama koje zbog njegovog opstruisanja nisu podizane optužnice.
Četvrtak 20.11.2014. 14:32
Pa što ga bivši javni tužioče ne izruči Hagu?To ti je bio jedini posao i da zataškaš istinu o srpskoj nekrivici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online