Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.11.2014.
06:30
J. L. Petković - Vesti A

Procesuiranje ratnih zločina na Kosovu (5): Interpol ne reaguje na srpske poternice

Krajem 2007. srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je okončalo istragu i izdalo poternicu protiv 34 pripadnika OVK zbog ratnih zločina u Opteruši. Međutim, Interpol ne reaguje na poternice srpskih organa kada su u pitanju Albanci sa Kosova, kaže za "Vesti" Dragoljub Stanković, zamenik tužioca za ratne zločine Srbije, objašnjavajući zašto ni nakon 16 godina od ubistva osmorice srpskih civila, kidnapovanih u tom selu, nema osuđenih.

Otežana saradnja: Dragoljub Stanković
 



Pred srpskim sudovima vodi se proces protiv Sinana Morine, kome se već sudilo, ali je nakon oslobađajuće presude u prvom stepenu, pobegao.


- Protiv njega je u toku glavni pretres. Naše sudsko veće nije poverovalo iskazima svedoka, pa je ova osoba u prvom stepenu oslobođena i puštena iz pritvora. Po žalbi, postupak je vraćen na ponovno suđenje. Okrivljeni je pobegao i sada je raspisana poternica za njim, kaže Stanković.

Isporučeni Prištini umesto Beogradu

Kakav je stav stranih država prema srpskim poternicama ilustruje slučaj Zefaj Viktora, Gaši Muharema i Nošaj Faruka.
Za njima je izdata poternica 2007. zbog ratnih zločina nad Srbima. Tri godine kasnije albanski sudija formirao je predmet i izdao potragu za njima. Jula 2011. sva trojica su istovremeno uhapšena - jedan u Makedoniji, drugi u Italiji, a treći u Austriji. I šta se desilo? Svi su isporučeni sudu na Kosovu, umesto Beogradu. Proveli su nekoliko meseci u pritvoru, a onda je tužilac odustao i postupak je obustavljen, priča Stanković.

Za ratni zločin u Opteruši, Vrhovni sud Kosova, kojim predsedava sudija Euleksa, nedavno je osudio dvojicu pripadnika tzv. Orahovačke grupe na kazne od po dve godine zatvora, što je tri godine ispod minimuma za dela ratnog zločina protiv civila. Osuđeni su tvrdili da nisu bili u selu kada se zločin dogodio, ali je tokom suđenja ustanovljeno da to nije istina. Stanković smatra da "nije bilo uslova da im se ublaži kazna".


- Srpsko tužilaštvo je tužiocu Euleksa predalo raspoložive dokaze koji se odnose na tu dvojicu. Svedočile su iste osobe koje su svedočile i u Beogradu. Euleksov sudija je, za razliku od našeg suda, tim svedocima poverovao, iskaze ocenio relevantnim i osudio ih na po pet godina zatvora, ali je Vrhovni sud Kosova kazne smanjio na po dve godine - podseća Stanković.


Taj sud nije postavio problem ubistva Srba koji su u Opteruši zarobljeni 18. jula 1998. Na pitanje da li je sa Euleksom bilo govora o suđenju odgovornima za sudbinu civila čiji su ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Volujak, Stanković kaže da se o tome razgovaralo, ali da "Euleks nije mogao doći do drugih osoba koje su izvršile zločin u Opteruši".


On dodaje da ne postoji zakonski okvir za saradnju dva tužilaštva, koji bi podrazumevao u potpunosti preuzimanje dokaza i optužnica koje je izvelo srpsko tužilaštvo.


 

Bez nadležnosti na KiM

Na teritoriji KiM srpsko Tužilaštvo za ratne zločine faktički nema nadležnost. Sve radnje se preduzimaju isključivo preko Euleksa, što odugovlači proces jer zahteva obimnu i dugotrajnu administraciju. Problem je odlazak i boravak naših ljudi koji zbog bezbednosti podležu "posebnom režimu", a sve to komplikuje i utiče na kvalitet izvođenja dokaza. Prisustvo pripadnika Euleksa je obavezno, naročito kod ispitivanja svedoka koje se obavlja uz prevod na engleski jezik - kaže Stanković.

- Međunarodni sud Euleksa nema mogućnosti da prihvati kao dokaz ono što pribavi tužilac za ratne zločine u Beogradu. Specijalno tužilaštvo može da prihvati optužnicu našeg Tužilaštva, ali je tada tretira kao zahtev za sprovođenje istrage, i mora sam da ponovi izvođenje dokaza koje smo mi već izveli, pa tek nakon toga da podiže svoju optužnicu, navodi Stanković.


On dodaje da je srpsko Tužilaštvo sarađivalo sa Euleksom u procesu protiv Fatmira Ljimaja (koji je oslobođen nakon što je ključni svedok Agim Zogaj nađen mrtav u parku u Nemačkoj).


- Osim pisane dokumentacije koja se tiče ubijenih u Klečki aprila 1999, obezbedili smo prisustvo sedam svedoka iz Srbije. Ipak, prošle godine Osnovni sud u Prištini oslobodio je Ljimaja, čime su drugi put on i još devet bivših boraca OVK oslobođeni krivice. Tome je doprinelo neadekvatno i trapavo reagovanje tužioca Euleksa koji nije uspeo da zaštiti ključnog svedoka, a njegov iskaz učini validnim. Svedok je navodno izvršio samoubistvo, a dati iskaz zbog formalnih razloga sudsko veće nije moglo uzeti u obzir, kaže Stanković.


Bilo je, dodaje, asistencije i u drugim predmetima, kao što je slučaj Ganija Gašiija i Đeloša Krasnićija osuđenih na 17 i sedam godina zatvora zbog zločina u Glogovcu, kao i u slučaju trojice pripadnika tzv. Lapske grupe osuđenih na po pet godina zatvora.

Procesuiranje ratnih zločina na Kosovo:

1. Za osam ubijenih dve godine zatvora

2. Svedok pouzdan, a pravda ubijena?!

3. Ni oca, ni kuće, ni budućnosti

4. Užas u jami Volujak

POVEZANE VESTI

Petak 21.11.2014. 15:57
Interpol ne reaguje na srpske poternice-jeste vi ludi,ko traga za onima koje je proglasio zločincima.Srbi se uvek obraćaju na pogrešnu adresu.Pošta ne radi pa nema ni odgovora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online