Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 21.11.2014.
12:03
Beta A

Kako je ruska štampa ocenila posetu Hana Srbiji?

Ruski državni list Rosijska gazeta piše danas da je zahtev EU da se Srbija priključi sankcijama Rusiji "slučaj bez presedana", i postavlja pitanje da li Srbija može i dalje da se suprotstavlja sve većem pritisku Brisela.

Ultimatum: Johanes Han i Tomislav Nikolić
 

List citira izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da Srbija "nema tri ili dve politike" i da "sprovodi politiku u interesu svojih građana".

"Zahtev evropskog komesara Johanesa Hana je veoma oštar, i ako Vlada u Beogradu krene tim putem, otvoriće put za nestajanje Srbije. Verovatnost da će se to dogoditi postoji", rekla je listu Ana Filimonova iz Centra za izučavanje savremene balkanske krize.

 

Dnevnik Komersant piše da je Evropska komisija faktički Srbiji
postavila ultimatum, a da su u Beogradu juče obećali da će se
koordinacija spoljne politike s Briselom odvijati postepeno.

 

 

List navodi da srpski eksperti prognoziraju da će ukoliko se do
proleća odnosi EU i Moskve ne poprave, Beograd morati da se
priključi sankcijama "kako bi dobio paket zapadne finansijske
pomoći".

Po njenim rečima, sadašnja vlada se već, u suštini složila sa samostalnošću Kosova i ne treba isključiti da će se u budućnosti priključiti sankcijama protiv Rusije.

"Srpski narod želi da ostane sa Rusijom, ali nema instrumente za uticaj na vlast. U parlamentu Srbije nema nijedne opozicione partije koja je protiv zbližavanja sa EU", rekla je Filimonova.

Po njenim rečima, postoji prednost saradnje s Rusijom, jer je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao 10 milijardi dolara investicija u Srbiju, kroz Srbiju treba da prođe Južni tok, dok od "EU Srbi ne mogu da očekuju ništa dobro".

Rosijska gazeta navodi i mišljenje analitičara Đorđa Vukadinovća da ne smatra da postoji neophodnost da Srbija preduzme kardinalne odluke u korist EU.

List citira i analitičara Dušana Janjića koji kaže da ne treba očekivati da će Srbija sada uvesti sankcije Rusiji i da rukovodstvo Srbije može da izdrži pritisak do marta naredne godine.

"U slučaju da do tog vremena Rusija i EU ne nađu uzajamno prihvatljivo rešenje za izlaz iz sadašnje situacije, Beograd će biti prinuđen da zaoštri svoj odnos prema Moskvi u korist Brisela", rekao je Janjić ruskom vladinom listu.

Dušan Janjić je Komersantu rekao da je Beograd "dobio prvi žuti karton od EU", i da je prvi put Beogradu jasno rečeno da je dve trećine trgovinskog obrta Srbije povezano sa EU, koji može da zatvori te kanale.

"Sadašnja situacija u Srbiji je slična onoj koja je bila u Ukrajini. Izjave Hana su samo deo 'paketa'. Drugi deo će uslediti od Međunarodnog monetarnog fonda koji će ojačati svoje zahteve Beogradu, podržavajući time poziciju EU", rekao je on.

Janjić je Komersantu takođe kazao da ukoliko do marta Moskva i Brisel ne poprave odnose, "srpsko rukovodstvo će se nevoljno, pod pritiskom, ipak priključiti sankcijama".

"Naša glavna slabost je neizbalansirani budžet. Ne podržavši poziciju EU, Srbija neće dobiti zapadnu finansijsku pomoć", kazao je Janjić listu.

POVEZANE VESTI

Petak 21.11.2014. 12:10
Ovi sa zapada nas tjeraju da udarimo sankcije Rusiji, a već sutra će oni ponovo da trguju između sebe, ali nama Rusija više nikada neće oprostiti taj grijeh i naši odnosi više nikada za nikada neće biti isti ! Izgubit će mo našeg velikog brata i ostati sami samcati bez i jednog prijatelja ! Ako izdamo Rusiju, izdali smo i sebe ! Srbijanske sankcije Rusiji nemaju nikakvog ekonomskog značaja, ali zlikovci su uporni u svojoj zamisli upravo iz razloga gore navedenog !
Petak 21.11.2014. 12:20
....Filimonova, centar za izucavanje balkanske krize ...ba-bla-bla--!!? Da nije u americi skolovana i da nije to sto jeste da i poverujem odnoso ispostujem misao a ovako --prazna prica --novinarsko-gebelsovo klepetalo !!! NANIJELA JE TAJNO VISE STETE NO KORISTI !!!??
Petak 21.11.2014. 14:44
Narod nije Gospodjo partija.Ali kad Srbi pop..de usranom motkom će razjuriti sve te partijaše.Samo nek probaju-gogorelo je do nokata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online