Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
46
Nedelja 23.11.2014.
08:47

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Evropa nas drži na kanapu

Političar Dragan Todorović, koji je od 1990. godine do 2012. godine bio visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, s dvadesetogodišnjim poslaničkim iskustvom, kaže da ne pamti teža vremena u kojima je živela Srbija.

sam svoj gazda: Dragan Todorović, bivši političar i biznismen
 

Iz dnevne politike se povukao, ali od bolje Srbije ne odustaje! Tokom poslednje dve godine mnogo toga se u zemlji promenilo! Danas su vlast u Srbiji njegove nekadašnje stranačke kolege iz SRS-a, današnji naprednjaci.

Ovih dana se iz Haškog tribunala u Srbiju vratio i lider radikala Vojislav Šešelj s kojim je Todorović bio više od stranačkog kolege. Todorović je i dalje član SRS-a, mada je novembra 2012. godine osnovao udruženje građana Istočna alternativa čiji je cilj, kako Todorović kaže, zaštita srpskih nacionalnih interesa i interesa svih građana Srbije.


Zašto ste se povukli s radikalskih funkcija, više vas nema u javnom životu Srbije?
- Trka sa savremenim životom kao da nas je načinilo pogubljenim ljudima. Nauka nas je napravila ciničnim, intelekt - bezdušnim, a nemaština - nemoralnim ljudima! Previše razmišljamo, a premalo osećamo! To je ono što mi smeta i zato sam izašao iz političkog vrtloga u kome je, nažalost, sve manje narodnog i državnog interesa, a sve više pojedinačnog grabeža.

Šešelj pobedio Hag

- Nisam se nikada svađao sa utamničenim Vojislavom Šešeljem, ali sam se zasitio dnevne politike i povukao. Drago mi je što se Vojislav Šešelj vratio i svojoj porodici, i stranci i Srbiji, koju je u svakom slučaju njegov povratak ustalasao. Ipak, nismo se čuli i ne znam da li ćemo, ali treba imati u vidu da je Vojislav Šešelj jedini pobedio Haški tribunal i u svakom slučaju sebe upisao u nacionalnu istoriju Srbije.

Šta radite, čime se bavite?
- Otkad sam završio s poslaničkom karijerom, u javnosti me ima sporadično, ali i dovoljno. Vratio sam se porodičnom poslu, naime imam transportnu firmu, koju sam baveći se politikom gotovo zabatalio. Pomažem sinu Hranislavu u vođenju naše firme, koju sam osnovao sredinom osamdesetih. Penzioner sam, ali u dobroj kondiciji, verbalnoj, intelektualnoj i duhovnoj. Osluškujem i pratim još jedan hod po mukama, kojim se kreće Srbija, ali nisam politički aktivan.


Koliko vam nedostaje poslanički život?
- Ništa od toga mi ne fali. Odrastao sam u radnoj i skromnoj porodici, u kojoj se sve merilo radom i poštenjem. Tako sam se ponašao i kao poslanik, domaćinski i radno. Sitne privilegije poslaničkog života nisam koristio jer sam pre nego što je politika potekla mojim venama imao privatnu firmu koja je mojoj porodici obezbeđivala više nego pristojan život!


Od čega danas živite?
- Moja firma je sve vreme radila, nekada bolje, nekada gore, ali mojoj porodici je upravo ona bila osnovni izvor prihoda. Dakle, i kao poslanik sam vozio svoj auto, putovao o svom trošku, a gotovo se ne sećam da sam više od nekoliko puta obedovao u skupštinskom restoranu i to samo kada nisam imao drugog izbora, a bio sam poslanik više od 20 godina. Ništa mi ne nedostaje od onoga na šta novinari aludiraju. U politiku sam ušao zbog ideala, a ne iz materijalnih interesa i privilegija. Moj jedini interes bio je i ostao da Srbija postane bolja, lepša i bogatija, a da narod vrati istorijsku respektabilnost i ekonomsku stabilnost. Možda je pravo vreme da se vratimo sebi!


Kada je bilo teže, dok ste bili poslanik ili sada kao biznismen?
- Sve nosi određenu težinu i odgovornost, ali, iskreno govoreći, imam transportno preduzeće od 1984. godine i ne pamtim da je ikada tokom ovih 30 godina bilo ovako teško. Sin i ja se borimo iz petnih žila i sastavljamo još kraj s krajem, ali je to skoro nemoguća misija. Teško je izmiriti obaveze, a još teže naplatiti potraživanja!

Osnovali ste građanski pokret Istočna alternativa, ali čini se da niste aktivni, ili mediji ne prate vaš rad?
- Još sam član SRS-a, ali pasivan. Istočnu alternativu sam osnovao pre dve godine i to je vid neopterećujuće političke aktivnosti. Ne bavimo se dnevnopolitičkim dešavanjima, već strateškim odnosom prema nacionalnim pitanjima, pošto su problemi naciju bacili na kolena. Okrenuti smo ka Istoku i saradnji s Rusijom i Belorusijom, ali i prema zemljama BRIK-a: Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi, u kojima živi gotovo polovina svetskog stanovništva, ali njihov udeo u svetskom bruto proizvodu iznosi jedva 22 odsto.

Preduzetnik 30 godina

  • Dragan Todorović je rođen 25. janura 1955. godine u Gornjem Milanovcu. Kao dete se seli sa roditeljima u Beograd, gde završava osnovnu, srednju školu i FON. Kao srednjoškolac je već počeo da zarađuje postavljajući parket, a sredinom 80-ih otvara svoju privatnu firmu.
  • Lidera SRS-a Vojislava Šešelaj upoznaje 1987. godine i od tada počinje njihovo stranačko druženje, koje se razvilo i u porodično prijateljstvo. Otac je četvoro odrasle i uspešne dece. Ima tri kćerke i jednog sina. Najstarija kćerka Tijana je udata i uspešna u svetu modnog dizajna. Sin Hranislav je oženjen i direktor je u njihovom privatnom preduzeću. Kćerke Jovana i Dejana su takođe fakultetski obrazovane i samostalne. Supruga Marija je, po Draganovim rečima, bila njegova najveća podrška i podnela je najveći teret njegovog bavljenja politikom.


Da li podržavate sadašnju vlast koja zagovara Srbiju i na Istoku i na Zapadu?
- Ne, mi smatramo da Srbija apsolutno treba da prekine put ka EU jer je to loše za Srbiju i već trpimo loše posledice takve politike. Što pre prestanemo da se dodvoravamo EU, to će nam biti bolje. Taj evropski put vodi čak i do direktne konfrontacije s Rusijom. Naime, naš ulazak u EU automatski podrazumeva i članstvo u NATO-u, a to znači NATO rakete srednjeg dometa na našoj teritoriji, što dodatno komplikuje situaciju jer možemo da postanemo legitmna meta ruskih nuklearnih raketa... To bi bilo ravno samoubistvu. S druge strane, poseta Vladimira Putina i način na koji su ga dočekali naši građani govori mnogo više od reči. Jednostavno, istorijski smo bliži sa Rusijom, ali i duhovno.


Da li postoji šansa da uopšte uđemo u EU?
- EU ne želi i neće u svom jatu Srbiju. Decenijama smo kod njih na kratkom štapu i kanapu. Tako rukovode sa nama. Šargarepu koriste kako bi lakše ostvarili svoje ciljeve. Jedan od njihovih interesa bio je i taj da Albanci putuju kroz Srbiju bez pasoša, uz ličnu kartu. Pitam se kome Srbija da veruje, ovom današnjem Nikoliću i Vučiću, ili onima koji su bili do 2008. godine?

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.11.2014. 08:59
TODOROVIĆA PAMTIM KAO BRITKOG I BESKOMPROMISNOG PATRIOTU . OSTAO JE VERAN SRS I SVOJIM IDEALIMA ŠTO JE ZA SVAKO POŠTOVANJE . SVOJU ULOGU U SRS TREBA PONOVO DA AKTIVIRA POGOTOVU ŠTO ĆE BITI OD POMOĆI ŠEŠELJU .
Nedelja 23.11.2014. 09:00
Mudro zbori! Problem je što narod veruje u EU bajke. Za to je zaslužan komunizam koji nas je naučio da pored nerada živimo dobro zahvaljujući veštački održavanoj SFRJ u koju je zapad upumpavao velike količine novca kako bi održao socijalni mir,a samim tim i tu neprirodnu državu.Srbi misle da je opet takav život moguć u EU.Drugi će raditi za nas,a Mi ćemo plandovati.
Nedelja 23.11.2014. 10:46
Clan je SRS, ali je za svaki slucaj osnovao udruzenje gradjana Istocna alternativa. Da neznam Dragana Todorovica (niti smo rod ni pomozi Bog) poverovao bi u ovu pricu od reci do reci. Ali nemogu da verujem coveku koji urnira po komunizmu, a obogatio se za vreme komunizm(1984). Sta je radi te se obogatio, steko firmu? Nosio gajbe aman isto ko Slobin Marko. Nikad nije bilo gore neko sad. Ali Todorovic zivi odlicno, on je vikao da nikad nije bilo gore u komunizmu, cak je hteo i titov grob da izbaci iz kuce cveca, ali je za vreme komunizma steko firmu. Cudni su putevi ovo zemaljski i zmija jednom pokaze svoje noge, eto Dragan je danas svoj karakter.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online