Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 24.11.2014.
11:39
Srna A

"Srbija odlučuje sama - u tuđe ime"

Srpski književnik i akademik Matija Bećković je, povodom sve jačih pritisaka iz Evrope da se Srbija distancira od Rusije, izjavio da i pored svega nema sumnje da Srbija o svemu odlučuje sama, istina - u tuđe ime.

Bećković: Srbi možda jedini narod koji ismeva svoje mitove
 

Govoreći o Kosovu i Metohiji i činjenici da se Srbija na putu ka EU odrekla Kosmeta, koji mnogi smatraju samo mitom a ne stvarnošću, Bećković je rekao da su Srbi možda jedini narod koji ismeva svoje mitove.

- Nije taj mit i ta stvarnost od juče, niti smo mi jedini narod koji ima svoje mitove, ali smo možda jedini čiji se mitovi ismejavaju i osporavaju. A šta da očekujemo od drugih kad to činimo i sami, rekao je Bećković za "Pravdu".

On je naglasio da će se Srbija sa Evropom još "ćerati" u vezi sa Kosmetom.

- Ćeramo se i zbog muva, a kamoli zbog Kosmeta. Da se ne ćeramo, ne bismo bili ljudi, rekao je Bećković i dodao da je Kosovo postalo simbol i podsetnik o tome "šta ono beše pravda i ravnopravnost među narodima".

Kada je reč o takozvanoj velikoj Albaniji i nedavnom incidentu sa dronom u Beogradu, Bećković kaže da su Srbi "stvorili malu, pa što onda ne bi i veliku Albaniju".

- Uostalom, ona stvarno postoji, samo je pitanje dana kad će postojati i formalno. Velika Albanija se ne može ostvariti bez Srbije. Zato međunarodna zajednica od nas očekuje da damo doprinos i da to bude naš najvažniji nacionalni cilj, poručio je Bećković.

Komentarišući navode da se i u Srbiji ponovo maše zastavom velike Srbije, Bećković je rekao da se on "nešto ne seća ni tih zastava niti tog mahanja".

- Srbi su se namahali dočekujući maršala na njegovim povratcima u Beograd s puta oko sveta. Čini mi se da postoji opšta saglasnost da je to bilo zlatno Periklovo doba Srbije, rekao je Bećković.

Govoreći o razlozima zbog kojih uglavnom ostaje uzdržan za komentare na sva aktuelna dešavanja u Srbiji, Bećković je rekao da on govori svojim pesmama.

- Da li me zamišljate kao nekog ko se ispred "Maksija" obraća okupljenim građanima. Istina, Njegoš nije imao šansu da govori ispred nekog supermarketa, a ja imam. Pesma kaže da najmudrija srpska glava spava na Lovćenu, pa što mu se ne bismo pridružili i mi, naglasio je Bećković i dodao da je akademska tišina koja se nadvila nad Srbijom u stvari najjači utisak, jer, kako je rekao 'bez tišine i tame ništa se ne bi videlo'.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.11.2014. 12:05
Vreme je da i intelektualci osude ovu vlast za IZDAJU i da kažu da je EU rupa bez povratka za SRBIJU.
Ponedeljak 24.11.2014. 12:48
O, narode moj! U Srbiji odlučujem isjljučivo Ja...na osnovu onoga što Mi se zapovedi iz Brisela i Vašingtona. JA sam odlučio da izdam Kosovo...jer Evropa nema alternativu! O, Narode moj...na momente Mi je žao i Sebe i vas.
Ponedeljak 24.11.2014. 15:27
Да ли сте се запитали,господине Бећковићу,ко ће читати ваше песме кад Срби изумру,кад изгубе национално достојанство и кад се уништи све што има синоним национално.Можда мислите да ће те ваше песме учити у Српским школама,не не не господине Бећковићу.Ако се сад не спречи уништавање Србије,бојим се да за неку годину деца неће знати ни за Владику Велимировића,Његоша,Дучића,Ерића,а још мање за вас академиче. Лепо је рекао Бошко Обрадовић из ДВЕРИ, "САНУ (Српска академија наука и уметности) је задњих година постала академија немих стараца". Још се бојим и то да кад будете решили да говорите испред "максија" неће имати ко да Вас чује.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online