Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Utorak 25.11.2014.
13:50
rts rs A

Zašto Hrvati koče "Er Srbiju"?

Hrvatske vazduhoplovne vlasti još nisu izdale dozvolu "Er Srbiji" za svakodnevne letove na liniji Zagreb - Beograd. Kamen spoticanja je to što bi "Er Srbija" putnike iz glavnog grada Hrvatske preko Beograda mogla da prevozi do 15 destinacija u Evropskoj uniji po povoljnijim cenama nego tamošnja "Kroacija erlajnz".

Poslovodstvo "Kroacija erlajnsa" nije moglo da prihvati činjenicu da sa "Er Srbijom" u svakom avionu stižu i 132 sedišta u njihovo dvorište
 

Nije poznato da li je reč o političkom ili biznis marketingu, ali "Er Srbija", prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista neće moći da usluži tranzitne putnike, niti da iskoristi sve svoje kapacitete. Ona je već po snazi i broju putnika dostigla slovenačku "Adriju" i hrvatsku "Kroaciju" zajedno.

Ali, hrvatske vazduhoplovne vlasti sprečavaju putnike iz Zagreba da kupe kartu za letove preko Srbije do drugih odredišta. Letovi Zagreb-Beograd nisu predmet spora - osporava se tranzitni saobraćaj preko Beograda, kažu u našem Direktoratu.

"Hrvatska i Srbija su pre ulaska Hrvataske u EU bile potpisnice sporazuma o otvorenom nebu. Nema nikakvih problema oko uspostavljanja vazdušnog saobraćaja sa bilo kojom tačkom u Hrvatskoj. Nadamo se da će u skladu sa svojim stečenim pravima i poslovnom politikom, 'Er Srbija' i dalje ostvarivati ono što su i do sad", napominje Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

"Er Srbija" već celu sezonu leti preko Beograda prema Dubrovniku, Splitu i Puli. To za hrvatsku stranu nije kršenje propisa, jer direktno donosi korist njenom primorju i turizmu, koji je ključan za tu državu.

Međutim, problem nastaje u Zagrebu, odnsosno poslovodstvo "Kroacija erlajnsa" nije moglo da prihvati činjenicu da sa "Er Srbijom" u svakom avionu stižu i 132 sedišta u njihovo dvorište i razgranata mreža letova prema Evropi i svetu po više nego konkurentnim cenama.

"Direktorat će kao ustanova pružiti svu potrebnu pomoć 'Er Srbiji' da ona ostvari sva svoja moguća prava prema letenju u Hrvatsku", napominje Mirjana Čizmarov.

Prema pisanju zagrebačkih medija, putnici u Beogradu neće smeti da čekaju svoj sledeći let u transfer zoni Aerodroma "Nikola Tesla" jer, navodno, Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o otvorenom nebu, čija je potpisnica.

Prema tome, srpska nacionalna aviokompanija ne može putnicima prodavati karte za letove iz neke članice Evropske unije preko Beograda do neke treće destinacije koja je takođe u Uniji, tvrde u Zagrebu.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 17:23
redakcijo, kad vec nemozes da zabranis hrvatima da vredjaju i pljuju po Srbiji, a meni znas da brises komentare, vidi da ubuduce islkjucivo pisete clanke cirilicom. ko ih jeæe kad su nepismeni. i onako za kraj. imam 29 godina, citam redovno razne novine. ali u zivotu se nisam setio da procitam neke hrvatske novine. zasto bih?
Utorak 25.11.2014. 19:17
Kada su to usrase ispostovale i jedan ugovor a pogotovo nisu ni jedan dogovor. Procitajte knjigu ETO STO STE NAM KRIVI od Dimitrija ili Ilariona Ruvarca nesjecam se vise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online