Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 26.11.2014.
08:55

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Ispovest Vojislava Šešelja (3): Tribunal hteo da umrem

Međunarodno pravosuđe Vojislava Šešelja bez sumnje će pamtiti po neverovatnoj principijelnosti, pokazanoj novembra 2006, kada je Tribunal pokušao da mu nametne branioca, a on počeo štrajk glađu. Gladovanje je trajalo od 11. novembra do 8. decembra, pa su ga tada mnogi poredili sa Nelsonom Mandelom i Mahatmom Gandijem.

Preživeo bolesti i doktore: Vojislav Šešelj
 




- Najteže je prvih nekoliko dana, a onda se čovek toliko prilagodi, da o gladi više ne razmišlja. Kada su počeli suđenje bez mene, pojavio mi se toliki prkos da ne bih popustio po cenu života. Rusko Ministarstvo inostranih poslova izdalo je saopštenje o mom štrajku posle oko 25 dana gladovanja, i tada su u Hagu užurbano krenuli da prihvataju sve moje uslove. Moja je procena bila da je Haški tribunal zaista bio spreman da umrem. Ni to im ništa ne bi vredelo, jer sam se zainatio da ne popustim - seća se Šešelj koji je tada smršao 25 kilograma, a lekari su ustanovili "metabolički haos" u njegovom organizmu.
 

Bezdušni lekari

Šešelju život nije visio o koncu samo tokom štrajka glađu.
- Problemi sa srcem potiču od 2008, ali su haški lekari taj problem u početku zanemarivali. Doduše, slično su postupali i sa ostalim haškim robijašima, bez obzira na tip ili ozbiljnost bolesti. To što su moje aritmije i tahikardije bile sve učestalije i teže njih nije puno brinulo - kaže Šešelj.

Zbog ozbiljnih srčanih problema operisan je 2010, ali i pored ugrađenog defibrilatora, početkom januara 2012. umalo nije preminuo u ćeliji. Tokom šetnje pozlilo mu je i zamolio je čuvare da ga vrate u ćeliju gde se onesvestio i udario glavom o sto.


Stražar ga je zatekao u lokvi krvi i pozvao medicinsku sestru. Ona je pokušala da izmeri pritisak, ali nije uspela, pa je pozvala Hitnu pomoć. Prvo su stigla jedna kola, pa druga, a zatim su se čekali vatrogasci da bi isekli rešetke na prozoru prvog sprata kako bi ga izneli u ležećem položaju.


Šešelj demantuje navode medija da ga je od sigurne smrti tada spasao Jovica Stanišić.


- To je bila naša interna šala koja je dospela u javnost, ali je neistinita. Kako da me spase Jovica Stanišić, kada sam pao u svojoj ćeliji? Jovica Stanišić i Frenki Simatović su naišli tek dok sam iščekivao Hitnu pomoć. Ušli su u ćeliju i sa mnom razgovarali, a meni do razgovora nije bilo - otkriva Šešelj prvi put za javnost kako je izgledala agonija i borba za život u haškom kazamatu.


- Nije bilo prijatno, ali nisam se uplašio za život, odnosno, baš kao što se ni danas ne plašim - tvrdi Šešelj čije je zdravlje od haškog vazduha i haških laži bilo sve više načeto, da bi decembra 2013. usledila i operacija karcinoma, a danas se susreće sa metastazama na jetri.

Ispovest Vojislava Šešelja:

1. Nisam se pokajao što sam otišao

2. U Hagu i zdrav oboli


Ipak, otkriva da mu je samo jednom za 12 godina u Hagu bilo toliko loše da je mislio da neće dočekati jutro.


- Bilo je to u prvoj polovini 2012, u izbornoj noći. Pratio sam rezultate na TV i saznao da moja stranka, prvi put u istoriji, neće biti deo Skupštine Srbije. Pritisak mi je tada skočio na 240. Gušio sam se, a puls me ubijao. Zvonilo mi je u glavi, ali sam odlučio da neću nikoga da zovem da mi pomogne. Nisam želeo da iko sazna koliko mi je zapravo teško pao gubitak SRS-a na izborima. Taj poraz sam bolovao nekoliko meseci, a onda sam se oporavio i svom snagom krenuo u novu pobedu nad Haškim tribunalom i evo me danas u Srbiji - pobednički priča Šešelj za "Vesti".
 

Sutra - Ispovest Vojislava Šešelja (4): Preferans sa Martićem i Pavkovićem
 

POVEZANE VESTI

Sreda 26.11.2014. 09:11
Junaće, i rodoljube.velika je tvoja snaga i ljubav za otadžbinu.želim ti brz i uspešan oporavak.
Sreda 26.11.2014. 11:56
Kavlobag - Kavlovac - Vivovitica, ali u kuvcu, to Sekiiiiii
Sreda 26.11.2014. 12:42
Sledeci put lupi glavom o zid, mozda budemo bolje srece. Od nakaze se pravi zrtva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online