Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Četvrtak 27.11.2014.
16:19 >> 16:43h
Beta A

“Tekst rezolucije je uvredljiv za Srbiju“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tekst rezolucije Evropskog parlamenta uvredljiv, uznemirajući i veoma razočaravajući za Srbiju i njene građane.

Rezolucija je razočaravajući akt za Srbiju i njene građane: Aleksandar Vučić
 

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da rezolucija nije naročito važan akt, niti obavezujući, ali da ukazuje na nekoliko važnih stvari.

Rezolucija predstavlja nauk za građane Srbije da "vide kako se odnose prema nama, šta stvarno misle o nama i kako nas doživljavaju i sa koliko muka ćemo se još suočavati na putu za EU", kazao je Vučić i dodao da Srbe optužuju za nešto što niko ni od evropskih parlamentaraca nije razumeo.

"Rezolucija je uvredljiva za Srbiju i razočaravajuća i nije mi teško da uputim te reči Evropskom parlamentu. Ili je u pitanju licemerje neslućenih razmera ili žele da se naškodi Srbiji iz nekih drugih razloga. Treće ne postoji", rekao je Vučić.

Rezolucija neće doprineti saradnji Srbije i Hrvatske

Odgovarajući na pitanje kako će rezolucija EP uticati na odnose Srbije i Hrvatske, Vučić je kazao da ona neće doprineti saradnji dve države.

"Srbija nije uništila nijednu tablu na latinici a imamo ih 10.000. Nemojte da nam predavanja o demokratiji i ljudskim pravima drže Hrvati jer to vređa zdrav razum i nema veze sa saradnjom. Mi ćemo biti posvećeni regionalnoj saradnji i miru ali nikad nećemo pristati na nametnutu kolektivnu odgovornost", rekao je Vučić.

Premijer je ocenio da je današnjom rezolucijom Evropski parlament "izašao u susret mržnji i ksenofobiji".

"Ako je rezolucija doneta zbog predstojećih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, onda mogu reći da je to neodgovorno", ocenio je Vučić.

On je dodao da danas nema nijednog čoveka koji bi mogao da poveže Vojislava Šešelja sa aktuelnim vlastima Srbije.

"Doneli su takvu rezoluciju jer je to bio njihov interes. Neki su želeli da unize ugled Srbije, ali ona više nije mala i beznačajna i nećemo dozvoliti da je neko tretira kao vreću za udaranje. Srbija više neće biti ni ekonomski slaba kao što je bila, pred njom je svetlija perspektiva nego pred nekim zemljama u regionu", kazao je premijer.

Vučić je upitao zašto se u rezoluciji Evropskog parlamenta ne spominju Šešeljevi reči o bivšem srpskom premijeru Zoranu Đinđiću.

"Da li treba da hapsimo Šešelja zbog njegovih reči upućenih meni, Tomislavu Nikoliću ili zbog onoga što je rekao o Zoranu Đinđiću? Zašto EP nije doneo rezoluciju o Josipu Šimuniću, Anti Gotovini ili Tompsonu, njih su dočekivali kao heroje? Kakvo je to licemerje, zar mislite da niko iz Srbije ne sme da vam odgovori? Nećemo vam dati da ponižavate Srbiju lažima i neistinama", kazao je predsednik Vlade.

Evropski parlament je danas u Strazburu usvojio rezoluciju u kojoj se "izražava zabrinutost zbog odsustva primerenog političkog reagovanja i legalnog odgovora srpskih vlasti na ponašanje Vojislava Šešelja koje podriva verovanje žrtava u sudski postupak".

EP je osudio "ratnohuškački i govor mržnje" Šešelja, kao i "njegova nastojanja da Srbiju skrene s puta u Evropu", i zatražio od Haškog suda da preispita odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 16:24
au --skratili ste tekst ?? U pet recenica sazeto i nerazumno !! ZAR NIJE UVREDLJIVO VUCICU STO SE PAKUJE VELIKA LABANJA NA MALA VRATA ????
Četvrtak 27.11.2014. 16:48
Gde to Srbija danas teži u FAŠISTIČKU EVROPU Vučiću ovo je tvoje delo Srpski Narod neće u to društvo gde FAŠISTI i NACISTI imaju glavnu reč.
Četvrtak 27.11.2014. 16:27
Rezolucija predstavlja nauk za građane Srbije da "vide kako se odnose prema nama, šta stvarno misle o nama i kako nas doživljavaju i sa koliko muka ćemo se još suočavati na putu za EU", kazao je Vučić....Ali ko nas tjera na taj put u pakao osim tebe momentalno ? Zašto se jednostavno ne odreknemo tog puta, daj nam objasni šta nam taj put donosi, osim okupacije i neprestalnih ucjenjivanaja ! Dali ste HR zeleno svijetlo za ulazak u EU i ona vam se zaklela da će vam pomoći na tom putu ! Tako nas je molila 1918, zahvalnost smo mi van Srbije najviše osjetili 1941-1945, 1991 pa na dalje ! Idi, samo idi, jer nisi sposoban !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online