Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 28.11.2014.
13:21
telegraf.rs A

Evo zašto Srbi vole kralja Petra I Karađorđevića

Omiljeni srpski kralj, koga su Srbi zvali jednostavno Čika Pera, bio je unuk Karađorđa i Jakova Nenadovića, ratovao je za Srbiju, sa svojom vojskom i narodom prošao je preko Albanije, a umro je na gvozdenom vojničkom krevetu.

Kralj Petar I Karađorđević

Na zahtev mnogobrojnih građana Telegraf.rs je zvanično pokrenuo inicijativu da srpski kralj Petar I Karađorđević dobije spomenik u glavnom gradu Srbije, a nju je podržao i Grad Beograd. Sada je pred vama  priča o ovom srpskom vladaru, ko je on i zašto su ga Srbi toliko voleli pa su mu spravli mnoge pesme i dali nadimke “Čika Pera”, “Oslobodilac” i “Stari kralj”.

Petar I Karađorđević je rođen 11. jula 1844. godine kao peto dete Karađorđevog sina kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside rođene Nenadović, a samim tim što su mu je venama tekla krv Karađorđe Petrovića i Jakova Nenadovića bio je još omiljeniji kod Srba.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Posle zbacivanja sa prestola njegovog oca kneza Aleksandra 1858. godine živeo je i školovao se u Švajcarskoj i Francuskoj, između ostalog na vojnoj školi Sen-Sir.

Majskim prevratom i ubistvom poslednjih vladara iz dinastije Obrenović kralja Aleksandra i kraljice Drage Mašin, srpski vojnici, koji su i izveli ovo ubistvo na vlast su doveli kralja Petra I Karađorđevića i njemu položili zakletvu!

Skorman vladar - Čika Pera

Kralj Petar I koji je vladao u specifičnim vremenima preloma, tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, u narodu je ostao zapamćen kao “Kralj Oslobodilac” ili “Stari kralj” važio je za skromnog, nepretencioznog, čoveka, pa ga je narod najčešće nazivao samo Čika Pera.

Učestvovao je u francusko-pruskom ratu 1870/71. i zbog ispoljene hrabrosti odlikovan je najvišim francuskim ordenom “Legija časti”, koji je, što je zaista retko među modernim vladarima, zaslužio na ratištu.

Ratovao pod imenom Petar Mrkonjić

Pod imenom Petar Mrkonjić, komandovao je u bosansko-hercegovačkom ustanku protiv Turaka 1875. i 1876. godine ustaničkim odredom u Bosanskoj krajini. Četovao je pod pseudonimom Petra Mrkonjića, legendarnog hajdučkog vođe iz tog kraja.

Ime Mrkonjić Grad koji nosi varošica u Republici Srpskoj, predstavlja daleki odjek patriotskih aktivnosti potonjeg srpskog kralja.

Da nije bio samo ratni kralj dokazuje i njegov prevod na srpski jezik poznatog eseja “O slobodi” Džona Stjuarta Mila. Najčešsće se ističe da je njegova vladavina bila obeležena razvojem parlamentarne demokratije, bukvalno shvatane kao retko gde u tadašnjoj Evropi, opštim ubrzanim privrednim i kulturnim napretkom i slobodom štampe.

Srbija - Pijemont Južnih Slovena

Tokom vladavine Čika Pere Srbija je postala Pijemont Južnih Slovena. Tokom Prvog svetskog rata i tragičnog povlačenja 1915. godine, kralj Petar I Karađorđević zajedno sa svojom vojskom i narodom prešao je preko planinskih bespuća do jadranske i jonske obale.

Ipak dočekao je ostvarenje velikog sna 1918. godine kada je stvorena, posle konačne pobede i oslobođenje Srbije, nova zajednička Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kralj Petar I Karađorđević, umro je, kako se često ističe, na gvozdenom vojničkom krevetu, u skladu sa vojničkom tradicijom Karđorđevića, a sahranjen je u njegovoj zadužbini, crkvi mauzoleju, na Oplencu, čijoj je izgradnji posvetio poslednje godine života.

Petak 28.11.2014. 17:46
Ne znam kog je cina gospodin mason koji je napisao ovaj tekst ali je sve manje vise ista prica kao kad pisete o Josipu Brozu, pa nekako ispada da su najvece ubice Srba bile i najomiljenije medju Srbima. Kada reci izvucete iz konteksta, cinjenice mogu da postanu mnogo veca laz nego sama laz. Evo malo podataka koje niste izneli a za koje verujem da bi bilo posteno predociti citaocima: Srpski vojnici nisu izveli zversko ubistvo poslednje Srpske dinastije Obrenovica. U njemu jesu ucestvovali ali u velikoj u manjini. Majski prevrat je bio pravi gradjanski rat koji je kao i na Kosovu 1999. podrzala Engleska i Francuska a izvela nekolicina srpskih oficira, njenih djaka.
Petak 28.11.2014. 16:04
Jedino skidam kapu...Caru Dusanu i Milosu Obrenovicu coveku vladaru koji je vaskrso Srbiju....a ovaj mason Petar on je krenuo u Evropu i sad nas ima 12% manje nego 1903g. kad je on dosao na vlast. Gospodo to je vladar i njegov sin Aleksandar sa njihovim potezima su unistili Srpski narod a posle dokrajacili komunisti....
Petak 28.11.2014. 13:31
KRALJ pomenuo se a nikada se više ne povratilo vreme ropsva naroda pod Kraljem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online