Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.11.2014.
14:58
Beta A

Traže isticanje albanske zastave svaki dan

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliu postavio je danas zastavu Albanije na zgradi NSA u Bujanovcu, u sklopu obeležavanja Dana zastave, državnog praznika Albanije. Obeležavanje dana zastave u Savetu bojkotovali su poslanici Riza Haljimi i Šaip Kamberi, koji su pozvani na proslavu.

Albanci traže da svaki dan gledaju svoju zastavu na ulicama Preševa i Bujanovca
 

Musliu je zastavu na balkonu Nacionalnog saveta postavio u prisustvu predsednika opština Bujanovac i Preševo, Nagipa Arifija i Ragmija Mustafe, kao i lidera političkih partija.

Musliu je rekao da će posle uspostavljanja nove većine u NSA sigurno doći i do promena u radu Nacionalnog saveta.

"Naravno da će biti promena, zato i postoje izbori: Da bi neko bio pozicija a neko opozicija. I sigurno da će biti drugačijeg načina rada ne samo Saveta, nego uopšte u preševskoj dolini", kazao je Musliu.

Nacionalni savet Albanaca ponoviće zahtev za upotrebu nacionalnih simbola koji je prethodni saziv Saveta uputio Ministarstvu za lokalnu samoupravu, izjavio je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Mustafa je posle isticanja albanske zastave na zgradi u Bujanovcu rekao da će taj zahtev biti upućen "i milion puta“ ministarstvu i da Albanci neće odustati od upotrebe svojih nacionalnih simbola.

"Ako treba, i milion puta ćemo uputiti zahtev ali nećemo odustati od identiteta i nacionalne zastave, koji su simboli Albanaca bilo gde da žive u svetu. Tražićemo da možemo da slobodno upotrebljavamo nacionalne simbole a ne samo u jednom danu", rekao je Mustafa.

Mustafa je naveo da to nije zahtev samo političkih lidera Albanaca, nego i svih Albanaca koji žive u Preševu i Bujanovcu.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da su Ustav i zakoni Srbije u suprotnosti kada je reč o upotrebi nacionalnih simbola. "Ustav Srbije dozvoljava da nacionalne manjine upotrebljavaju svoje simbole ali zakoni to ne dozvoljavaju, pa je pitanje da li je jači Ustav ili zakoni", rekao je Arifi.

Jonuz Musliu rekao je da neće biti kompromisa oko upotrebe zastave, koja je "nacionalni simbol i simbol identiteta" Albanaca koji žive u regionu i svetu. Musliu je naveo da Savet neće pristati na izmenjenu albansku zastavu za albansku manjinu u Srbiji, jer "albanska zastava stvorena pre 572 godine" i nema potrebe da se menja.

Obeležavanje dana zastave u Savetu bojkotovali su poslanici Riza Haljimi i Šaip Kamberi, koji su pozvani na proslavu. Nisu se pojavili ni odbornici Haljimijeve Partije za demokratsko delovanje, kao ni lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu, niti odbornici njegove stranke.

Na obeležavanju dana zastave ove godine u Bujanovcu nije bilo većeg skupa kao prethodnih godina, kada su se albanski lideri obraćali okupljenima. Na ulicama nisu bile pojačane policijske snage kao prethodnih godina.

Zakonom o nacionalnim manjinama propisano je da nacionalne manjine u Srbiji mogu da imaju svoje simbole u svakodnevnoj upotrebi, ali da ti simboli moraju bar u nekom detalju da se razlikuju od državnih simbola matične države te manjine, što Albanci sa juga Srbije ne prihvataju.

POVEZANE VESTI

Petak 28.11.2014. 17:02
Ubrzo slijedi i sa njima briselski sporazum, radi dobrosusjedskih odnosa i našeg konačnog cilja da će Beograd kao grad jednog dana ući u EU...reći će nam naš domaći šiptar Vučići !
Petak 28.11.2014. 18:05
Zašto držva ne reaguje-zato što je nema.
Petak 28.11.2014. 21:24
Eeee Vucicu,gori si postao od Tadica,on makar nije isao do kraja nije imao m... a ti Vucicu ides,ali na stetu Srbije.Briselskim sporazumom si zapecatio sudbinu kosova na stetu Srbije,to se precutkuje sta sve ste potpisali,a narocito najveci krivac za sve je devojka za sve Dacic masni djon obraz,i najrodjenije bi prodao debeljko zarad fotelje crko dabogda.O Nikolicu bez komentara,LAZOV i LENJIVAC.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online