Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.11.2014.
08:00
J. L. Petković - Vesti A

Euleks ne valja, bez njega još gore

Iz saopštenja sa susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i novog šefa Euleksa Gabrijela Meučija vidi se da Beograd očekuje da će saradnja sa misijom EU "biti korektna" i tokom mandata ovog zvaničnika.

Samo protokol: Gabrijel Meuči i Aleksandar Vučić
 

Srbi na Kosovu uglavnom su nezadovoljni dosadašnjim radom Euleksa. Ipak, ako bi se ta misija povukla sa Kosova, dodaju, situacija bi bila još gora. Nenad Maksimović, direktor Centra za mir i toleranciju, podseća da je došlo do zastoja u formiranju specijalnog suda za ratne zločine i da se osećaju pojačani pritisci da se sa međunarodnog pravnog subjekta u potpunosti pređe na kosovsko pravosuđe.

Nenad Maksimović

Srbi ne veruju lokalnom

pravosuđu

- Ispitivanje o tranzicionoj pravdi koje je sproveo razvojni program UN na Kosovu navodi da poverenje kosovskih Srba u rad lokalnog sudstva i tužilaštva ne prelazi 2,5 odsto. Zbog čega bi država Srbija insistirala na prebacivanju odgovornosti na "domaće" pravosuđe ako je to protiv želja kosovskih Srba - pita Maksimović i naglašava da je otkrivanje korupcije unutar Euleksa došlo u veoma osetljivom političkom momentu.

- Mislim da imamo bar tri kontraargumenta za ukidanje Euleksa, za šta se zdušno zalaže ne samo Priština, već i zvaničnici Srbije. Kome odgovara prebacivanje mandata na kosovsko pravosuđe, Prištini ili državi Srbiji? Činjenica je da izvršna vlast Euleksa potvrđuje status Kosova kao protektorata međunarodne zajednice jer je kosovsko pravosuđe nezrelo da preuzme punu odgovornost. Zbog čega bi država Srbija pristala na ukidanje Euleksa, čime bi Kosovo dobilo punu sudsku i izvršnu vlast? To nikako ne odgovara ni državi Srbiji kao ni kosovskim Srbima koji uprkos svim manjkavostima u dosadašnjem radu, ipak imaju više poverenja u međunarodne sudije i tužilaštvo nego u kosovske - kaže Maksimović.


On podseća da međunarodne sudije iz Euleksa učestvuju u sudskim panelima, ali da su u manjini, "tako da nemaju ključni uticaj na sudske odluke".


- Deluju više kao nadzorni organ ili korektivni faktor, pa im se stoga ne može prebaciti kompletna odgovornost za manjkavosti pravosuđa na Kosovu koje su naglašene u izveštaju Evropske komisije o napretku Kosova za 2014. Politički pritisci na lokalne sudije i tužioce su redovna tema svih izveštaja o napretku, pa se logično postavlja pitanje, ako su sudije i tužioci Euleksa koji uživaju imunitet i zarađuju za lokalne uslove enormne plate, podložne pritiscima i korupciji, onda su tek lokalni tužioci i sudije podložni - ukazuje Maksimović.

POVEZANE VESTI

Subota 29.11.2014. 08:35
Vučiću jel si pito brata Ramu da te savetuje po pitanju Kosova.
Subota 29.11.2014. 18:08
Eee Vucicu lopove izdajnicki,UN je treba da bude na Kosovu rezolucijom a ne EULEX koji je dosao zahvaljujuci Tadicu i Dacicu veleizdajnicima.Sve cinis Vucicu zarad fotelje,ali iskopace tebe Bili ja sto ti kazem mnogo si za kratko vreme zasrao prema narodu gore od Tadica i Dacica devojke za sve.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online