Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 29.11.2014.
20:53
B92 A

Azilanti iz Srbije pretnja Šengenu

Iako broj građana koji traže azil u Nemačkoj raste, Vlada te zemlje poručuje da nema nameru da obustavi viznu liberalizaciju, ali se taj problem mora rešavati.

Potržnja za azilom u Nemačkoj najveća pretnja po viznu liberalizaciju
 


Čim se ostvare uslovi koje zahteva EU, Nemačka će podržati otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Dramatična potražnja za azilom u Nemačkoj, ponovo se pretvara u pretnju po verovatno najveći uspeh u procesu evrointegracija – viznu liberalizaciju.

Upozorenja je bilo, a u zakonodavstvu EU postoji ubrzana procedura suspenzije bezviznog režima. Ipak taj ogroman korak unazad u započetim pregovorima o članstvu, pojašnjavaju u nemačkoj ambasadi, trenutno ipak nije realan.

Nemačka savezna vlada nema nameru da obustavi viznu liberalizaciju za državljane Republike Srbije. Međutim, imajući u vidu sve veći broj zahteva za azil iz regiona zapadnog Balkana teško da se može izbeći rasprava na tu temu u Nemačkoj, pogotovo ne ako se taj trend nastavi.

Od skora Nemačka je Srbiju stavila na listu zemalja za koje se pretpostavlja da ne sprovode politički progon. Srpski državljani koji zbog loše ekonomske situacije traže utočište u tom delu Zapada, imaće sve manje šanse da svoj boravak legalizuju kao politički azilanti.

Broj zahteva za azil registruje nemačka Savezna uprava za migraciju i izbeglice. Srbija je 2013. godine sa 11.459 prvi put podnesenih zahteva za azil zauzimala trećemesto po zemljama porekla, posle Rusije i Sirije.

Od januara do oktobra ove godine registrovan je 12.881 zahtev koji su po prvi put podneti, od ukupnih 20.109 zahteva koji se po prvi ili drugi put podnose, čime Srbija zauzima drugo mesto, posle Sirije.

Takav rejting nije dobar za budućeg člana EU od koga će se tražiti, a i koji sam insistira na ekonomskoj ravnopravnosti s drugim država unije.

Problem s azilantima sigurno ne može da utiče na pregovarački proces. Iz nemačkog ministarstva inostranih poslova poručuju da pozdravljaju napredak Srbije i da će Berlin, čim se ostvare uslovi koje zahteva EU, podržati otvaranje poglavlja. U Vladi kažu da Zapad ne insistira na zahtevu da se prvo otvori pitanje odnosa Beograda i Prištine.

Iz ugla Nemačke i EU trenutno su prioritet reforme u privredi, finansijama i upravi, a za uspeh ukupnog procesa približavanja Srbije uniji najvažnijim oblastima smatraju se pravna država i normalizacija odnosa sa Kosovom, tj. poglavlja 23,24 i 35.

POVEZANE VESTI

Subota 29.11.2014. 21:48
Sda će da vrate obavezne vize za srpske građane, kako bi nas još malo ponizili..., kao da nisu dovoljno do sada !?
Nedelja 30.11.2014. 08:24
Sankcije su uvek mac sa dve ostrice.Sad se vraca Evropi dugogodisnje iznuravanje Srbije sankcijama, morace sada sami da hrane izgladnelu bratiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online